Byli jsme připravení s Kuřetem shodit rukavice, říká Ondřej Malec

19.01.2014 / Tomáš Lysý

Třízápasovou venkovní sérii zápasů nakonec zakončila Jihlava vítězně. Benátkám nad Jizerou po celý zápas nedala „čuchnout“ a z ledu liberecké farmy si dovezla tři body za výhru 5:0, čímž si nejen poupravila skóre po předchozím debaklu v Havířově, ale také získala sebevědomí do dalších zápasů. „Pro body v Benátkách jsem si šli už od samého začátku zápasu. Poctivě jsme bránili, padali “po hubě“ do střel, a to, co jsme nezblokovali, pochytal Ríťa,“ pochvaluje si výkon celého týmu počítaje gólmanen Davidem Rittichem útočník Ondřej Malec, který uzavřel gólový účet zápasu pátým přesným zásahem svého týmu.

Po dvou venkovních porážkách se jihlavská Dukla představila na ledě Benátek nad Jizerou. Rozdíl oproti zápasům s Berounem a Havířovem byl znám již po šesti minutách. Jihlava totiž tentokrát vstřelila gól jako první, když se po šesti minutách trefil Roman Mikeš. Sebevědomí červenožlutým ještě vzrostlo po trefě Filipa Semana za další čtyři minuty. „Myslím si, že nám určitě hodně pomohly ty dva góly. Pak jsme hráli docela v klidu a soustředili se na dobré bránění,“ nabízí svůj pohled na úvod zápasu Ondřej Malec. Na uklidňujícím druhém gólu měl podíl Vojtěch Zadražil, který si připsal na Semanově trefě asistenci. „Vystihl jsem tam soupeřovu nahrávku a přihrál Hubasovi (Radek Hubáček – pozn. aut.). Ten puk hned posunul Semišovi (Filip Seman – pozn. aut.) do brejku, který parádně zakončil,“ vybavuje si situaci při druhém gólu Dukly mladý obránce.

Domácí prakticky od začátku neměli žádné vážnější příležitosti, a když už se nějaká možnost na straně Benátek naskytla, gólman David Rittich jí se svými spoluhráči zneškodnil. „Pro body v Benátkách jsem si šli už od samého začátku zápasu. Poctivě jsme bránili, padali “po hubě“ do střel, a to, co jsme nezblokovali, pochytal Ríťa (David Rittich – pozn. aut.) v bráně,“ pochvaluje si nasazení červenožlutých Ondřej Malec. Stejná slova volí i jeho spoluhráč z obrany. „Věděli jsme, že nás v Benátkách čeká těžký zápas. Na utkání jsme se pořádně připravili. Jeli jsme tam s tím, že chceme vyhrát za každou cenu, a odrazit se do dalších zápasů,“ nabízí svůj pohled na zápas Vojtěch Zadražil.

Dvacetiletý bek se podílel i na třetím gólu Jihlavy, který padl „do šatny“ před koncem druhé třetiny a zřejmě definitivně zlomil odpor domácích hokejistů. „Byl to gól z přesilové hry. Po buly jsem nahrál na Mócu (Petr Mocek – pozn. aut.), ten vystřelil a Velda (Michal Velecký – pozn. aut.) to tam dobře dorazil,“ popisuje využitou přesilovku svého týmu. Hned třikrát Dukla rozvlnila síť za zády gólmana Lukáše při přesilových hrách, naposled při pátém gólu, kdy obrana Benátek úplně zapomněla, že na útočné modré číhá nikým nehlídaný Ondřej Malec. „Já jsem vlastně skočil na led jako poslední z lajny, tak jsem zůstal hned u střídaček u modré čáry soupeře. Tam mě parádně našel Venca Jaroš,“ chválí svého spoluhráče. Nabídnutou šanci „Malčíny“ využil, jak se sluší a patří. „Beci Benátek mě tam nechali docela volného, tak jsem udělal pár kroků na vrchol kruhu a poslal to tam gólmanovi pod vyrážečku na vzdálenější tyč,“ dokončuje popis své šesté trefy v sezoně.

Jihlava měla otěže zápasu po celou dobu ve svých rukou. Domácí hráči si tak občas pomáhaly fauly, zejména na kapitána Dukly Tomáše Čachotského. „Benátkám nic jiného nezbývalo, než to začít řezat a rozhodit nás. Naštěstí jsme se nenechali nijak vyprovokovat a pak jsme těžili z toho, když byl soupeř za nějaké to sekání vyloučený,“ myslí si Ondřej Malec. „Jinak jsme byli připravení s Kuřetem (Martin Kuřítko – pozn. aut.) zahodit rukavice, kdyby se něco dělo,“ uzavírá se smíchem hodnocení vítězného zápasu útočník s číslem 91.