Hlavní rozdíl byl v proměněných šancích, litoval Hubáček

28.01.2014 / Diana Váňová

Velmi náročný program nyní čeká na všechny prvoligové celky – zhuštěný počet zápasů začal již v pondělí, kdy ve šlágru 44. kola přivítala Dukla doma Mladou Boleslav. Třetí Jihlava byla tabulkově suverénním hostům více než vyrovnaným soupeřem, body se jí však vydolovat nepodařilo. Středočeši o svém vítězství rozhodli dvěma brankami již v úvodní třetině, na které domácí nenašli dostatečnou odpověď. „Hlavní rozdíl byl v tom, že oni svoje šance proměnili a my jsme za celý zápas dali jeden gól, i když šancí jsme měli spoustu,“ našel příčinu neúspěchu Radek Hubáček.

Po posledním domácím zápase s Mostem mohli být Jihlavští spokojení s výsledkem, předvedenou hrou však neoslnili. V pondělním vloženém kole se situace naopak obrátila – výkon hokejistů se zvedl, hokej diváky bavil, přesto se však na body nedosáhlo. „Zápas určily dva inkasované góly v první třetině, kdy jsme to pak museli honit. Ale ani první třetina nebyla z naší strany špatná, protože, si myslím, jsme měli pět šancí, oni dvě a my jsme prohrávali 0:2. Hlavní rozdíl byl v tom, že oni svoje šance proměnili a my jsme za celý zápas dali jeden gól, i když šancí jsme měli spoustu,“ povzdechl si nad smolným zakončením Hubáček.

Jakkoliv Dukla tlačila, Boleslavští vždy dokázali branku uhájit. Několikrát se dokázali domácí dostat do vyložených šancí, v zakončení se jim ale nedařilo. V závěru zápasu ještě červenožlutí zkoušeli odvolat brankáře a využít vyloučení jednoho z hostů, brankář Valent ovšem zdramatizování nedopustil. „Cítili jsme šanci vyrovnat, to asi všichni viděli. Měli jsme šancí hodně, ale je podržel gólman a naše nemohoucnost v zakončení,“ krčil rameny útočník, jenž při absenci Čachotského převzal kapitánské „céčko“.

Konec utkání byl bohatý nejen na gólové příležitosti, ale také na šarvátky mezi hráči. „S Boleslaví je to vyhrocené vždycky. Je to výborný hokejový mančaft, ale hrají všechno na hranici faulů. Samozřejmě pak se to vyhrotí, zvlášť tady u nás v domácím prostředí, kdy je to podpořeno lidma. Atmosféra je pak daleko agresivnější a je to vidět i na tom ledě,“ uznal „Hubas“, že odehraný zápas rozhodně nepatřil mezi poklidné a dal by se spíš brát jako takové „malé play-off“. „Rozhodčí si to trochu zavinili sami, protože některé věci pouštěli a věci, co pískat nemuseli, tak se do toho zamotávali. Ale nemyslím si, že by to vybočilo z nějakého rámce, že by tam bylo něco likvidačního. Tohle k hokeji prostě patří,“ vyjádřil se k ostrému závěru také trenér domácích Petr Vlk, se kterým souhlasil i hostující kouč Marián Jelínek: „Co pustí rozhodčí, to se pak těžko brzdí. Tribuny pak třeba křičí, že jsou to blázni a tak dále, ale emoce tam prostě lomcují a hráč je ve zkratovém jednání schopen udělat cokoliv. Pak hokej někdy připomíná guláš nebo třeba wrestling, což jsme viděli dneska v posledních pěti minutách.“

Jak již bylo zmíněno výše, ačkoliv Dukla zůstala bez bodu, za výkon se rozhodně stydět nemusela. Právě naopak, soupeři totiž vítězství nedarovala lehce a hráči se o vyrovnání rvali doslova do poslední vteřiny. Z posledních několika zápasů šlo jistě o jeden z nejlepších výkonů týmu. „My jsme v novém roce, nevím proč, trochu ustoupili z té naší hry, která nás zdobila do Vánoc, kdy jsme výborně bruslili, zejména pak při hře pět na pět. Hráli jsme agresivní hokej, teď jsme z toho ale trochu ustoupili. V některých zápasech, třeba v Benátkách, jsme hráli fantasticky, ale když vezmu zápas doma s Mostem, pak v Havířově, Ústí – to tam bylo jen v tu fázi, kdy jsme prohrávali o dva góly a věděli jsme, že nemáme co ztratit. Do té doby to tam chybělo,“ uvedl k výkyvům ve výkonosti Radek Hubáček.

Kromě otázek směřujícím na odehraný zápas došlo i na ty, které se hokeje jako takového příliš netýkají – možném odstoupení jednatele klubu Bedřicha Ščerbana z funkce. „Samozřejmě to vnímáme. Za sebe i za mančaft musím říct, že stojíme za Béďou. Když si někdo usmyslí, že není u koryta a chce s sebou stáhnout někoho jiného, tak to je prostě neuvěřitelné. Když si to vezmete, tak Béďa nastoupil před pěti rokama a Duklu posunul úplně jinam, než byla předtím. Dukla měla asi čtyři, pět kmenových hráčů, dnes jich má třeba patnáct a půlka kluků, co tu je, jsou odchovanci. To se odráží i v tom, že tu je mládežnická Akademie. To, že se to někomu nelíbí, někdo s tím má problém…to je prostě neuvěřitelné. Jak bych to řekl – to je klasická česká povaha. Jediný štěstí, že já su Moravák,“ rozohnil se nad událostmi posledních dnů, které mají s Duklou úzkou spojitost, rodilý Brňák.

Celá situace samozřejmě nenechává lidi, kteří mají červenožluté barvy v srdci, klidnými. Už před zápasem fanoušci řešili, jak Ščerbana podpořit. Kromě pochodu na vyjádření toho, že za ním stojí, jeho jméno několikrát vyvolávali během utkání. Mužstvo A-týmu ho zase požádalo, aby s nimi byl na střídačce během první třetiny, jak na tiskové konferenci po zápase uvedl Petr Vlk: „My jsme o tom samozřejmě diskutovali i v kabině, chtěli jsme Béďovi vyjádřit podporu, proto jsme ho požádali, aby s námi šel první třetinu na střídačku. Abychom ukázali lidem, že jsme jeden tým, který táhne za jeden provaz.“