Musíme pracovat jako v tomto zápase, nabádá David Rittich po výhře v Olomouci

29.01.2014 / David Jahoda

Dukla Jihlava se dokázala oklepat z pondělní domácí prohry s lídrovem soutěže z Mladé Boleslavi a ve středečním 45. kole na Hané podala parádní ucelený výkon. Díky dvěma trefám z holí Semana a Hubáčka získali hosté z Vysočiny sebevědomí, které jim zůstalo až do závěrečné sirény. Největší noční můrou Kohoutů byl gólman Dukly David Rittich, který předvedl několik klíčových zákroků. „Kdybychom v Olomouci prohráli, vidina druhého místa by se nám úplně vzdálila,“ konstatuje jihlavská jistota v brankovišti.

Hokejisté Jihlavy jeli na Hanou s jasným cílem, a to napravit si reputaci z posledních zápasů, ve kterých ztratili několik bodů. Proti Kohoutům se jim to povedlo dokonale. Téměř bezchybný výkon a dva góly stačily na tříbodové vítězství v přímém souboji druhého a třetího celku první ligy.

„Hrálo se o to, jestli vůbec budeme mít šanci ten náskok Olomouce dotáhnout, navíc víme, že teď bude mít Olomouc těžké soupeře v čele s Boleslaví. Proti takovým mužstvům může ztratit a my se na Kohouty můžeme dotáhnout. Ale musíme pracovat jako v tomto zápase, jako celý mančaft. Proti Olomouci to bylo fantastické, moc bych chtěl klukům poděkovat. Padali do střel a moc mi pomáhali,“ hodnotí utkání gólman Dukly David Rittich.

Jihlavští tak proti Hanákům nepoznali hořkost porážky ani ve čtvrtém vzájemném utkání letošní sezony. Z devítibodového náskoku olomoucké Mory tak hráči Dukly ukrojili cenné tři body. „Nevím, v čem to je. Vloni jsme s Olomoucí moc nevyhrávali, letos ano. Nevím, jestli je v tom nějaký zlom nebo něco podobného. Ale je to super. V této sezoně jsme proti Olomouci vybojovali deset bodů, a to je podle mě hodně pěkné,“ zamýšlí se nad úspěšnou sérií proti silnému soupeři.

Odchovanec jihlavské hokejové školy pomohl k vítězství spolehlivým výkonem, když za svoje záda nepustil ani jednu z 36 střel domácích. Do svých statistik si tedy připsal třetí čisté konto v sezoně. „Nejde tak ani o čistá konta, ale spíš o ty tři body, které jsou důležité. Protože kdybychom v Olomouci prohráli, vidina druhého místa by se nám úplně vzdálila,“ je si vědom Rittich.

Jedním z klíčových zákroků se jihlavská jednička blýskla v polovině druhé dvacetiminutovky, kdy se na Ritticha hnal v samostatném úniku domácí Kucharczyk. „Já jsem mu (Kucharczykovi pozn. red.) svou blbostí zareagoval na první pohyb, kdy naznačil střelu. Pak jsem následně poklekl, on to strhl do bekhendu … já ani nevím, nějak jsem se tam natáhl, cítil jsem tlak v lapačce a puk byl tam (usmívá se). Ale zaplaťpánbůh za to, protože by to bylo zřejmě zlomové, mohlo by se od půlky druhé třetiny dít ještě hodně věcí,“ popisuje svůj úspěšný zákrok.

Noční můra jménem David Rittich Kohouty doprovázela v jejich snaze o snížení i nadále. Na začátku třetí třetiny doslova dvakrát ukradl hostující gólman branku Knotkovi. „Lehl jsem si tam, poprvé mě trefil, podruhé jsem zvedl nohu a znovu mě trefil. Je to někdy i o štěstí a proti Olomouci stálo při nás,“ říká muž s číslem 33 na dresu.

Jednou se ale muselo před očima zatmět i Rittichovi. Jeden z puků ho trefil v průběhu prostřední periody přímo do masky, po čemž se hostující hrdina skácel k zemi jak podťatý. „Šla nahrávka od domácího beka na Cartelliho, který má docela slušnou „švestku“ a tu mi vypustil přímo na masku. Ani jsem nestihl zvednout ruku a už jsem ležel. Ale díky bohu, že jsem se z toho rychle oklepal, a nakonec jsme udělali tři body,“ uzavírá rozhovor jednadvacetiletý strážce jihlavské svatyně.

TŘETÍ NULA. Potřetí v sezoně udržel gólman David Rittich čisté konto. Všechny tři shot-outy zazanmenal během třiadvaceti lednových dnů. Poprvé se z nuly radoval 4. ledna doma proti Šumperku, podruhé v Benátkách, ve středečním 45. kole si na něm vylámali zuby střelci Olomouce (snímek pochází ze 6. kola).
Foto: Zbyněk Zápotočný