Tři derby ve třech dnech? Odjíždím na kapačky, glosoval své vytížení Petr Mocek

06.02.2014 / Diana Váňová

Opět to nevyšlo. Po úspěšně zvládnutém zápase v Havlíčkově Brodě chtěla Dukla potvrdit formu doma nad druhým krajským rivalem. Domácím se ale v utkání 48. kola první ligy vůbec nedařilo a tři body za vítězství připadly Třebíči. Závěr zápasu již byl celkem vyhrocený. Pokud Petr Vlk po předchozím duelu mluvil o „pěti statečných“, tentokrát jich dohrálo ještě méně. Zbylí hráči si pak rozhodně nemohli stěžovat na nedostatek prostoru na ledě. „Tři derby ve třech dnech? Odjíždím na kapačky,“ glosoval situaci Petr Mocek, jenž kromě zápasu s Brodem a Třebíčí naskočil v úterý za Pardubice proti Hradci.

Dukla má z posledních zápasů s Třebíčí zajímavou statistiku – na domácím ledě se povětšinou daří spíše hostujícímu celku. Na Horáckém zimním stadionu Slavii Jihlava porazila naposledy v roce 2011. A tento „trend“ pokračuje i nadále po středečním zápase, ve kterém Bílé hvězdy opět braly tři body a potvrdily, že se jim na venkovních kluzištích letos poměrně daří. „Třebíč tyhle venkovní zápasy umí,“ všiml si i Ondřej Malec.

Jihlavě od počátku dělala problémy herní taktika soupeře, přes kterou se nedokázala dostat. „Třebíč perfektně bránila střední pásmo, to měla výborně pokrytý. Hrozně špatně jsme se k nim do třetiny dostávali, prakticky jsme neměli ani nějaký přečíslení. Neměli jsme takový ten tlak do branky, bylo to špatný,“ podotkl Petr Mocek, že najít odpověď na „betonování“ domácím příliš nešlo.

Hosté Jihlavu vážně do nějakých šancí nepouštěli, a když už k tomu došlo, doplatili červenožlutí na koncovku. „V první třetině jsme měli asi tak tři střely. To je hodně špatný začátek. Bylo to pomalý. Třebíč pak dala z jedný šance góla a de facto určila ráz toho zápasu. Druhou třetinu jsme měli skoro totožnou, těch střel tam bylo asi pět nebo šest, což je prostě málo, není to žádný tlak,“ zkritizoval nevydařený výkon Dukly dvaatřicetiletý zadák.

K úspěchu domácím chyběl, kromě střelby, hlavně pohyb. Výrazně omlazená sestava se třebíčské taktice moc uzpůsobit nedokázala a chvílemi tápala. Jak pověděl i Mocek, hra byla příliš pomalá: „Klukům jsme to zdůrazňovali, od nich je potřeba, aby na tom ledě lítali, byli na něm opravdu cejtit. Nikdo po nich nechce, aby tam vymíchali nějak obránce nebo něco takovýho, ale ten pohyb od nich musí být. Jsou to mladý kluci a je potřeba, aby touhle hrou, která by je měla zdobit, se prezentovali i v těch utkáních.“

Z letargie diváky vytrhla až třetí třetina, ve které se značně přiostřilo, a rozhodčí rozdávali tresty. Vše rozpoutala kolize Hubáčka s brankářem Novotným, kterého jel bránit Čejka. Hned při dalším vhazování se do rvačky pustili Malec s Kuřítkem, kteří si jako soupeře vybrali Dočekala a Laše. „Kdo se tam postavil, ten se tam postavil,“ krčil rameny Malec s tím, že si protivníka nevybírali. „Byla to odveta za to, že nám napadli nejlepšího hráče Hubase. Viděli jsme, jak byl rozpáraný, tak jsme jim to s Kuřetem (Martinem Kuřítkem – pozn.aut.) museli vrátit. Přece se nenecháme mlátit na vlastním zimáku,“ měl jasno „Malčíny“, který již v minulosti dokázal, že se bitek rozhodně nebojí.

Na pozápasové tiskové konferenci samozřejmě na vyhrocený závěr přišla otázka a asistent trenéra Zeman se nevykrucoval a přiznal, že Malec s Kuřítkem dostali ke rvačce pokyn. „Chtěli jsme to změnit trošičku, něco jsme zkusili, a jestli to splnilo účel, nebo ne…aspoň se diváci pobavili.“ Třebíčským se tento krok příliš nepozdával. „Jsem rád, že Franta (Zeman – pozn. aut.) přiznal, že to bylo nachystaný, protože znám trenéry, co to nepřiznají. Ale myslím si, že to do sportu nepatří, aby musela vyjet rolba a uklízet krev z hřiště. Myslím si, že aby musel hráč do kabiny na šití a s podezřením na otřes mozku, je zbytečný. Já bych takovou taktiku nevolil, není to můj styl. Za šestnáct let jsem to nikdy nezažil, to se přiznám. Viděl jsem to jednou v televizi u Viťazu Čechov,“ poukázal rozhorleně na podobnost se známým bitkařským týmem KHL trenér hostů Pokorný. Následně odmítl, že by vystoupení Čejky, který se na Hubáčka vrhl zezadu, nebylo fér. „Já jsem Václava Čejku na Hubáčka určitě neposlal, on byl na ledě. Taky si musíme říct, co tomu předcházelo. Hubáček sice zaklekl, ale předtím brutálně a nesportovně sestřelil Novotnýho.“

Prodleva po bitce se protáhla a hráči se snažili aspoň udržovat v tempu bruslením po ledě. „Nevím, jestli to bylo úplně šťastný nebo jak bych to formuloval, protože přece jenom vystydnete a potom to není takový, jaký by to být mělo,“ uznal Mocek. Ten se ale do tempa musel dostat velice rychle, jelikož ve třetí třetině kromě marodů nedohrávali také hráči kvůli trestům, a tak na ledě strávil velkou porci času. „Chtěl jsem na sebe vzít roli lídra, když jsou kluci zraněný. Bohužel 0:3 je špatný,“ mrzelo hráče Pardubic. Extraligový obránce, kterého má Dukla půjčeného ve formě střídavých startů, odehrál tři utkání ve třech dnech, navíc všechny ve vypjaté atmosféře. „Tři derby ve třech dnech? Odjíždím na kapačky,“ vtipkoval po zápase. Další utkání ho čeká hned ve čtvrtek, tedy další den, kdy bude hájit barvy svých Pardubic proti Chomutovu.