Snažil jsem se jen trefit bránu, usmíval se nad vítězným gólem Patrik Urbanec

11.02.2014 / Diana Váňová

Po třech domácích zápasech, ve kterých Jihlava zůstala bez bodu, to v pondělí konečně vyšlo. Hokejisté A-týmu doslova vybojovali vítězství v utkání proti Kadani, které skončilo ne příliš hokejovým výsledkem 1:0. O jediný gól se postaral Patrik Urbanec, který v Dukle vypomáhá z extraligového Zlína. „Jen jsem jel podpořit útok a Důry mi to parádně dal. Snažil jsem se trefit bránu a zaplaťpánbůh to tam spadlo,“ popisoval mladý bek vítěznou akci zápasu.

Poslední tři kola do konce základní části prvoligové soutěže týmy bojovali o umístění. Jihlava si, v případě porážky Brodu v Ústí, mohla zajistit třetí místo. V posledních zápasech se jí ale moc nedařilo a navíc ji stále sužuje poměrně početná marodka. I když šlo o souboj třetího s jedenáctým, hokejisté dobře věděli, že je nečeká nic jednoduchého. „Věděli jsme, že to bude těžký, takže jsme rádi, že jsme to zvládli. Kadaň má dobrý tým, v zápase to ukázali. My sice říkáme Kadaň, ale to mužstvo má svoji kvalitu. Rozhodně to nejsou špatní hráči. A kdyby hráli v tomhle složení hned o začátku, tak si myslím, že by se taky pohybovali v jiných patrech tabulky,“ vyjádřil svůj názor na hostující tým, který se na Horáckém zimním stadionu určitě nepředvedl ve špatném světle, Michal Důras.

Začátek utkání z obou stran byl poměrně vlažný, i když lepší pocit z něj mohla mít právě Kadaň, která několikrát prověřila brankáře Ritticha. „První třetinu jsme nehráli moc dobře, hráli jsme docela komplikovaně. Zbytečně jsme to vzadu vymýšleli. Pak se nám podařila jediná akce, ze které padl gól,“ povšimnul si Patrik Urbanec, autor oné branky. „Čapíno dobře zachytil před bránou puk, nahrál to Důrymu, já jsem jel jen podpořit útok a Důry mi to parádně dal. Snažil jsem se jen trefit bránu a zaplaťpánbůh to tam padlo,“ usmíval se nad nakonec vítěznou akcí „Paca“, kterého čeká za premiérový gól v dresu Dukly zápisné.

V dalším průběhu zápasu Jihlava o něco zvýšila aktivitu, přesto jí však hosté byli vyrovnaným soupeřem. Bylo však jasné, že v tomto zápase příliš branek padat nebude. Jak později přiznal Důras, domácí šli do třetí třetiny hlavně s tím, aby neinkasovali: „My jsme toho potom dopředu už tolik neměli, soustředili jsme se na to, abychom hlavně v té třetí třetině nedostali branku. Čekali jsme na nějakej brejk, ten potom taky přišel…škoda, že jsme neodskočili na dva góly, takhle to bylo drama až do konce.“ Drama to opravdu bylo, jelikož v závěru měla Kadaň hned dvě obrovské příležitosti na vyrovnání – nejprve odkrytou branku netrefil Račuk a poté v posledních vteřinách zachraňoval na několikrát skóre bezchybný Rittich. „Díky Ríťovi jsme to nakonec celkově uhráli,“ pochválil svého spoluhráče zlínský odchovanec.

Vítězství to tedy bylo opravdu hubené a udřené. Jak ale říká Urbanec, hlavní jsou pro Duklu body: „Já myslím, že je úplně jedno, jak to skončilo. Hlavně že máme tři body. Teď přesně nevím, jak je to v tabulce, ale kluci říkali, že máme vlastně jisté třetí místo. To je teď důležité. Prostě že jsme vyhráli tři body, není podstatné, kolik jsme dali gólů.“

Ačkoliv jihlavská marodka stále čítá dost hráčů, těšit může návrat Michala Důrase. „Po tom tejdnu to není nic moc. Je to vždycky takový naskočení. Ta první třetině je o tom chytit tempo. Pak už to ale bylo, myslím, v pohodě,“ poznamenal ke svému navrácení do zápasového tempa šikovný útočník, kterému se ale letos příliš nedaří v zakončení.

Jaká je situace ohledně dalších „marodů“ se vyjádřil asistent trenéra František Zeman: „Začnou se nám vracet nějaký hráči ze sestavy. Sice ne moc, tři z devíti, není to tak velké procento, jak jsme počítali, ale díkybohu za ně. Neřekl bych, že hráče šetříme. Chceme, aby byli na sto procent zdraví. Myslíme si, že tyhle dvě kola uhraje mančaft sám, i bez těch hráčů, kteří ještě nejsou úplně vyléčení. Chceme jim dát ještě čas, dejme tomu ty tři-čtyři dny navíc, aby se doopravdy doléčili.“

Kdo tedy nakonec odcestuje v pátek do Litoměřic, se teprve ukáže. Jisté ale je, že v jihlavský dres by přes hlavu měl přetáhnout i Patrik Urbanec. „Trenér mi řekl, že v pátek pojedu do Litoměřic. Dneska (v pondělí – pozn. aut.) jedu domů, máme dva dny volno a ve čtvrtek začínáme ve Zlíně trénovat. Ve čtvrtek teda půjdu ve Zlíně na trénink a v pátek do Litoměřic,“ nastínil situaci ohledně svého dalšího působení v Jihlavě nadějný zadák, který prošel i mládežnickým reprezentačním výběrem.

Další jistotu mohou jihlavští fanoušci spatřovat v odhodlání hokejistů uhrát co nejvíc bodů. „My tam jedeme bodovat a nějaký polemiky nebo taktizování ohledně možnýho soupeře pro play-off…to osobně nemám rád. Jedeme se porvat o co nejlepší výsledek a teď tyhle dva zápasy vyhrát a uvidíme, kdo tam na nás padne. Jedeme do Litoměřic s tím, že chceme vyhrát,“ uzavřel povídání Důras.