Budeme chtít postoupit do baráže, protože to je náš cíl, povídá David Rittich

01.03.2014 / Tomáš Lysý

Jedním z rozhodujících rozdílů čtvrtfinálové série mezi Jihlavou a Havířovem byly výkony gólmanů. Ač havířovský muž v masce Lukáš Daneček nezklamal, výkonům Davida Ritticha se nepřiblížil. Zatímco gólman Slezanů během tří zápasů inkasoval desetkrát, „Ríťa“ pustil za svá záda ve čtyřech zápasech pouze šest puků. „Kluci mi strašně moc pomáhali, co se týká střel a těch dorážek, blokováním a dalšími příkleky, takže prakticky jako by se ty dorážky snažili pochytat,“ říká skromně a zároveň oceňuje práci svých spoluhráčů jednadvacetiletý gólman.

Jedním z hrdinů (nejen) čtvrtého čtvrtfinálového zápasu mezi Havířovem a Jihlavou byl gólman jihlavské Dukly David Rittich. Mladý jihlavský gólman sice inkasoval branku již v čase 04:37, po zbytek zápasu však z něho havířovští hráči a hlavně útočníci mohli být zoufalí. Za svá záda už totiž nepustil jediný gól. Hlavně v závěrečném tlaku při snaze domácích o vyrovnání se měl co otáčet. „Tak ten čtvrtý zápas byl po defenzivní stránce odmakaný. Kluci mi strašně moc pomáhali, co se týká střel a těch dorážek, blokováním a dalšími příkleky, takže prakticky jako by se ty dorážky snažili pochytat,“ pochvaluje si obětavost spoluhráčů strážce jihlavské svatyně. Jeden příklad za všechny – na konci třetího zápasu padl Radek Hubáček během jednoho střídání třikrát do střel havířovských hráčů.

Jihlavská jednička ale nezapomněla ocenit ani výkon soupeře. „Havířov předvedl výborný výkon, co se týče těch všech čtyř zápasů. Za to před nimi patří klobouk dolů,“ říká na adresu soupeře, který ve své první prvoligové sezoně v novodobé historii rozhodně nezklamal, ba naopak – spíše příjemně překvapil. „Já jsem strašně moc rád, že jsme čtvrtfinále zvládli tím výkonem, jakým jsme to zvládli. Za to bych chtěl strašně moc poděkovat klukům i celému vedení,“ pokračuje v chválení jednadvacetiletý gólman.

Chválu však zaslouží za své výkony i on. Stačí se podívat na řeč čísel. První zápas – shot-out. Druhý zápas – tři obdržené góly, první dva však za stavu 4:0 pro Duklu. Třetí utkání – dva inkasované góly. V již zmiňovaném čtvrtém zápase pustil z pětatřiceti střel za svá záda pouze jeden puk. „Ze čtyř zápasů nebyl ani jeden jednoduchý, protože Havířov se ničeho nebál. Hrál otevřenou partii, nebyl zalezlý, ale snažil se něco vymyslet. Ale my jsme naší disciplinovaností a vlastně i zkušenostmi celou sérii zvládli a předvedli jsme vlastně čtyři vítězná utkání,“ ohlíží se za vítěznou sérií David Rittich. „Vlastně teď budeme mít volno, takže nějaké ty bolístky, které máme, zahojíme a půjdeme do další série,“ ví moc dobře brankář. První semifinálový zápas totiž čeká červenožluté 10. března.

Datum semifinále je stanovený, na jméno soupeře si však bude muset Dukla ještě počkat. Vše se bude odvíjet od série Olomouc – Litoměřice, kde si po čtyřech zápasech drží oba soupeři domácí neporazitelnost. Stav je tak vyrovnaný – 2:2 na zápasy. V případě postupu Olomouce poměří Jihlava síly právě s Hanáky. Pokud postoupí Litoměřice, postaví se červenožlutým lepší z dvojice Havlíčkův Brod – Třebíč (průběžný stav série 1:3 na zápasy). O tom, koho by potkal v semifinále raději, nechce David Rittich spekulovat. „Ono je to vlastně jedno, koho chytneš. Teď máme o trošku delší čas než ostatní na doléčení nějakých těch bolístek, že jo. Já mám něco, kluci mají něco, tak to vyléčíme a trošku víc zregenerujeme. Ale určitě budeme chtít postoupit do baráže, protože to je náš cíl a za tím si půjdeme,“ má jasno gólman s číslem 33.

V podobném duchu hovoří také o oslavách postupu mezi čtyři nejlepší celky soutěže. „Dali jsme nějaké pivo v autobuse, ale že bychom to nějak slavili, to ne,“ prozrazuje talentovaný gólman. Důvod je podle něj prostý. „Pro nás je prostě cíl baráž a tu pak můžeme oslavit. Ale teď musíme myslet na to, že chceme do baráže postoupit a k tomu nám chybí ještě čtyři vítězná utkání,“ zakončuje celý rozhovor David Rittich.

JE TO TAM. Gesto Davida Ritticha je jasné – před pár vteřinami Dukla vyhrála i čtvrtý zápas čtvrtfinále s Havířovem a stala se prvním týmem postupujícím do semifinále. Mladý gólman k postupu pomohl výraznou měrou. Střelci Havířova z něj kolikrát byli doslova zoufalí. Během čtyř zápasů vyslali na jihlavskou klec celkem 139 střel, pouze šest si však našlo cestu za záda Davida Ritticha. Průměr 1,5 gólů na zápas a 95,68% úspěšnost zásahů gólmana červenožlutých hovoří za vše. Foto: Dalibor Durčák.