Škoda toho gólu v závěru, ohlíží se za vystoupením Dukly ve Znojmě gólman Lukáš Sáblík

06.08.2014 / Zdeněk Drla

V přípravném období se Dukle zatím daří. Po skalpu Francie, který získala v prvním zápase na domácím ledě, uspěla i v prvním přáteláku na ledě soupeře. Ve Znojmě si Jihlava připsala výhru 3:2 po samostatných nájezdech. „Bylo to vyrovnané utkání. Hodně velkou roli dnes hrály přesilovky – padly z nich všechny góly,“ ohlíží se za zápasem gólman Lukáš Sáblík, který zlikvidoval čtyřicet znojemských pokusů, včetně všech pěti samostatných nájezdů.

Orli Znojmo se připravovali na ledě v Třebíči, protože jejich zimní stadion procházel v letním období částečnou rekonstrukcí – byly vyměněny mantinely, hala má i nové osvětlení. Pro účastníka mezinárodní EBEL byl souboj s Duklou Jihlava prvním zápasovým testem v přípravném období.

Do města okurek a vína odcestovala Dukla se sedmi obránci a čtyřmi útoky. Podruhé za sebou se do branky Jihlavy postavil Lukáš Sáblík a měl se co otáčet. Znojemští hráči jej zasypali dvaačtyřiceti střeleckými pokusy. Ujaly se pouze dva. „Ani mi nepřišlo, že to bylo tolik střel,“ usmívá se při pohledu do statistik zápasu. „Ale zachytal jsem si dobře. Měl jsem z toho dobrý pocit. Mrzí mě jen ty dva góly v oslabení,“ dodává a pouští se do hodnocení duelu. „Hodně velkou roli dnes hrály přesilovky – padly z nich všechny góly. Obraz přesilovek jsme měli lepší my,“ říká sedmatřicetiletý gólman. „Jen je škoda toho gólu v závěru. Ale je to příprava, druhý zápas, který jsme odehráli velice povedeně a nemáme se za co stydět. Věřím, že se budeme jenom zlepšovat,“ dodává.

Jihlavský gólman se v zápase, který si na znojemském stadionu nenechalo ujít téměř 1600 diváků, rozhodně nenudil. A vedl si víc než dobře. Kapituloval pouze dvakrát při početní výhodě Orlů. „První gól padl po střele z prostoru mezi kruhy, trošku z úhlu. Já jsem tu střelu vyrazil, už jsem se po ní natahoval, přede mnou ale stál hráč mezi dvěma našimi beky a pohodlně to dorazil. Z betonu se mu puk odrazil přímo na hokejku,“ popisuje první gólovou radost Orlů. Před tímto okamžikem vedla Dukla ve Znojmě už 2:0 - po přesných zásazích Romana Mikeše a Michala Důrase.

Čas ubíhal a přibývalo i vyloučených na obou stranách. Celkem rozdali oba hlavní rozhodčí patnáct menších trestů. Dvě minuty a pět vteřin před koncem základní hrací doby se Znojmo radovalo podruhé z využité přesilové hry. „Bylo to pěkně trefené,“ pokyvuje uznale hlavou Lukáš Sáblík. „Šlo to přesně do víka nad moje pravé rameno. Neviděl jsem dost dobře přes clonící hráče,“ popisuje chvilky před koncem třetího dějství. I když dostali Orli k dispozici ještě jednu přesilovku, nerozhodný výsledek se jim nepodařilo zvrátit ve svůj prospěch.

VYCHYTANÉ NÁJEZDY. Lukáš Sáblík likviduje pokus znojmského Martina Podešvy. V samostatných nájezdech byl stoprocentní, nekapituloval ani jednou. Foto: Lukáš Caha (www.hcorli.cz)

O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich Sáblík doslova zářil. Ani jeden z pěti znojemských hráčů na něj nevyzrál. „Měl jsem i štěstí, dvakrát jsem se natahoval jen tak tak koncem betonu,“ přiznává skromně. „Pak mě už trefovali do betonů, nedařilo se jim přehodit mi beton,“ uzavírá hodnocení výsledku úterního zápasu jihlavský gólman.

Pohled gólmana na novinky: Posunutí modré čáry a hybridní icing

Při hodnocení druhého přípravného zápasu nemohla chybět otázka na nová koncová pásma, kdy se modré čáry posunuly o zhruba 1,5 metru směrem k červené. „Je to znát. Hlavně při přesilovkách. Proto jsem chválil naše přesilovky. Dokážeme se snáze udržet v útočném pásmu. Jak je modrá čára dál, je možné to pěkně roztáhnout, ale bránící tým se nemůže tolik vytahovat k modrým čarám, protože by otevřel prostor před brankou. Z pohledu bránícího týmu pak jde puk z obranného pásma špatně vyhodit. V sezoně to bude hrát určitě velkou roli,“ všímá si změn Sáblík, kterého trápí spíše druhá velká novinka. „Mám obavy z pravidla o hybridním icingu. Budeme se to muset pořádně naučit. Třeba i já v bráně nevím do poslední chvíle, co rozhodčí udělá, zda zapíská nebo ne. Může mít zvednutou ruku, a když je třeba puk dva metry ode mě, tak rozpaží a já pro něj nestačím vyjet. To bude další věc, na kterou si musíme před novou sezonou zvyknout,“ uzavírá Lukáš Sáblík.