Vítězství se rodilo docela těžko, ohlíží se za bitvou s Motorem Tomáš Čachotský

09.09.2014 / Zdeněk Drla

Bitvě prvního kola nového soutěžního ročníku první hokejové ligy mezi českobudějovickým Motorem a jihlavskou Duklou předcházela v Budvar Areně skvělá světelná show (video zde). Po ní už na led vyjely oba týmy, které se shodou okolností na stejném místě potkaly po necelých sto hodinách. A po šedesáti minutách z něj odjížděla spokojenější Dukla. Tři body za výhru 4:1 putovaly na Vysočinu. „Tento zápas vypadal rozhodně líp, než ten přípravný minulý čtvrtek," usmívá se jihlavský obránce Zdeněk Čáp, autor prvního gólu Dukly v nové sezoně, a připomíná nepovedené vystoupení červenožlutých v posledním kole Regionálního poháru.

Jihlava vyhrála v předzávodním období osm z jednácti přípravných zápasů. Prohrála pouze dvakrát s Třebíčí, a jednou na ledě Motoru. Příprava je ale minulostí, teď se hraje o body do prvoligové tabulky. A do nové sezony 2014/2015 vykročila Dukla tou spávnou nohou. Na tom samém ledě, kde minulý týden prohrála 1:7 (zápas hlavní sudí Stanislav Mertl ve 33. minutě ukončil - pozn. aut.), slavila v prvním kole výhru 4:1. „Vítězství se rodilo docela těžko. Byl těžký led, byl těžký vzduch... Zápas byl ve všech směrech hodně fyzicky náročný. Ale první zápasy takové budou. Prostě ubojované, udřené," ohlíží se za bitvou s Českými Budějovicemi kapitán Dukly Tomáš Čachotský. „Všichni supeři mají hodně síly. Bude to v těch nejbližších zápasech trochu míň o hokeji, víc o síle," zamýšlí se.

Dukla šla v Budějovicích do vedení v polovině první třetiny ve vlastním oslabení, kdy chybnou rozehrávku domácích vystihl Zdeněk Čáp a v samostatném úniku skóroval pod vyrážečku gólmana Kůdely. „Chtěl jsem jít do souboje s hráčem, který přebíral přihrávku. Jemu to odskočilo, tak jsem si vzal puk a jel jsem na bránu," popisuje spokojeně mladý bek. „Ještě se mi ale nestalo, abych z pozice pravého beka jel ve vlastním oslabení sám na bránu. Zaplaťpánbůh, že to tam spadlo," říká s úsměvem a s úlevou zárověň dvaadvacetiletý zadák.

Motoru se sice podařilo zkraje prostředního dějství srovnat, do konce zápasu se už z gólů radovali jen hosté z krajského města Vysočiny. „Řekli jsme si, že budeme hrát zodpovědně zezadu. Snažili jsme se plnit přesně to, co po nás trenéři chtěli," prozrazuje Zdeněk Čáp recept na úspěch. „Sice tam bylo ještě pár drobných nedostatků, jsem ale přesvědčený, že to v nejbližší době doladíme. Byl to první zápas a v něm jsme získali důležité tři body zvenku," dodává.

„Pro nás je to hodně důležité první vítězství v nové sezoně. Vždycky je hlavní dobře začít soutěž - a nám se to podařilo, máme tři body. Jsme spokojení," doplňuje Čápa kapitán Tomáš Čachotský a jeho gól. „Zase ho nebudeme tolik chválit, aby nebyl od začátku hned na hrušce," směje se "Čagy". „Udělal to ale pěkně. Ujel a dobře vystřelil," dodává už s vážnou tváří vůdce jihlavského týmu. „Ten první gól byl hodně důležitý. Vždycky je lepší od začátku zápasu vést, než prohrávat a dotahovat."

Čápův gól v oslabení, i zápisy do listiny střelců z holí Adama Zemana (při hře 5 na 5), Mihy Štebiha (v přesilovce) a Michala Důrase (při závěrečné power-play Motoru), k tomu zodpovědný výkon celého týmu - to byly základní stavební kameny úspěchu proti silnému soupeři, se kterým Dukla minulý týden prohrála vysoko 1:7. Jak moc tento nelichotivý výsledek svazoval hráče v prvním mistrovském zápase? „Možná jsme o tom trochu přemýšleli, ale spíš z toho důvodu, abychom sem přijeli na tento zápas koncentrovanější, aby se nestalo to co minulý čtvrtek, kdy jsme prohráli první třetinu 0:6. Ale že bychom měli strach nebo obavy z toho, že jsme tady před pár dny vysoko prohráli? To v žádném případě! Spíš šlo o větší koncentrovanost a větší odhodlání vyhrát. To z mančaftu přímo čišelo," uzavírá Tomáš Čachotský.

Na fotografie ze zápasu prvního kola se podívejte ve fotogalerii Motoru.

VÝHRA V BUDĚJOVICÍCH. Zápas prvního kola nového soutěžního ročníku první ligy mezi Českými Budějovicemi a Jihlavou sledovalo v Budvar Areně přes pět tisíc diváků. Početná skupina fandů dorazila i z Jihlavy. Ti se ze vstřeleného gólu radovali spolu s hráči hned čtyřikrát (na dolním snímku s Mihou Štebihem).
Foto: Pavel Kacerovský (www.hcmotor.cz)