To je prostě krása, jaké nahrávky rozdává Čagy, pochvaluje si Zdeněk Čáp gól i výhru v Havlíčkově Brodě

25.09.2014 / Tomáš Lysý

Loňskou sezonu padlo při čtyřech vzájemných prvoligových zápasech Jihlavy s Havlíčkovým Brodem celkem dvacet gólů. Letos je tento počet z poloviny naplněn hned po prvním mači. Rebel sice třikrát zvládnul smazat vedení Dukly, na konci druhé a začátku třetí třetiny si však červenožlutí vybudovali rozhodující náskok, který již do konce zápasu nepustili a vyhráli 6:4. „„Nedá se říct, že se nám po třech porážkách díky výhře bude hrát volněji. Každý zápas je jiný, každý zápas je těžký. Máme nyní tři domácí zápasy a z nich prostě musíme chtít vytěžit maximum bodů,“ ohlíží se obránce Zdeněk Čáp za utkáním v Kotlině, ve kterém zaznamenal gól, a zároveň vzhlíží k následujícím třem domácím utkáním.

Říká se, že derby nemá vyloženého favorita, ať už jde o zápas regionálních rivalů mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem nebo utkání pražských „S“. Pohled na tabulku před zápasem v Kotlině byl sice výmluvný – poslední místo Rebelu a jeden získaný bod k tomu proti sedmé a sedmibodové Dukle. Nicméně je známo, že Havlíčkův Brod se umí na Jihlavu vždy pořádně namotivovat. Navíc vedení týmu z Kotliny zareagovalo na špatný vstup do sezony angažováním pěti extraligových hráčů. O náboj tak neměla bitva tradičních rivalů nouzi.

Stejně tak nebyla nouze o góly. V Havlíčkově Brodě jich padlo hned deset, z toho šest do domácí sítě. Dukla tak v součtu s loňskou sezonou porazila Rebely potřetí za sebou. Tři červenožluté body se ale snadno nerodily. „Lehké to rozhodně nebylo, ale jsme rádi, že jsme tři body urvali, protože jsme sem prostě pro ně jeli. V zápasu jsme měli spoustu oslabení, které nás vyčerpaly. Ale ubránili jsme je a šli jsme si za vítězstvím,“ hodnotí zápas krátce po jeho konci obránce Zdeněk Čáp. Téměř stejný názor na utkání má i Petr Štěpánek, pochvalujíc si plný bodový import. „Věděli jsme, že Havlíčkův Brod je posilněný, ale i kdyby nebyl, bylo by to těžké. Už v přátelských zápasech jsme s nimi hráli dost vyrovnaně. Bylo to hodně ubojované vítězství, hlavně závěr byl hodně nervozní. Chtěli jsme tři body a to se povedlo,“ vyzařuje z útočníka Jihlavy spokojenost.

Právě Petr Štěpánek otevřel v osmé minutě skóre zápasu, když se prosadil z předbrankového prostoru. Vstřelit branku mohl i ve třetí dvacetiminutovce, to však jeho šance neskončila pukem v síti, ale menší potyčkou s domácími hráči. „Kdybych nebyl dřevák, tak jsem puk prohrnul do branky a nemusel jsem se prát,“ říká s úsměvem čtyřiadvacetiletý forvard. „S jedním gólem spokojený nejsem. Mohl jsem dát minimálně další dva góly, kdybych tam ještě jednu situaci lépe vyřešil a pak, jak už jsem avizoval, kdybych radši prohrnul puk do branky. Chtěl bych dávat samozřejmě více gólů, s dvěma góly za sezonu se asi těžko uspokojím, to asi nikdo tady,“ říká upřímně vysoký forvard, který výhodu v podobě výšky svojí postavy několikrát uplatnil. Soupeř jej několikrát – byť třeba i v přesile jednoho hráče – nemohl odstavit od puku. Jindy zase nenechal Petr Štěpánek hráčům Brodu ani píď prostoru. „Já chodím do těla pořád, jenom to nikdo nevidí,“ rozesměje se a zároveň si pochvaluje kulisu zápasu. „Atmosféra je samozřejmě lepší, než když se hraje před prázdným zimním stadionem. V Budějovicích se také hrálo fantasticky, přišla hromada lidí. U nás doma je to naštěstí pořád, tam se hraje pořád dobře,“ chválí fanoušky Jihlavy.

Po úvodní dvacetiminutovce vedla Jihlava 2:1. Do poloviny druhé periody nic nenasvědčovalo tomu, že přijdou gólové hody a že Dukla o své vedení dvakrát přijde. Nicméně stalo se. Na začátku třicáté minuty Havlíčkův Brod vyrovnal, o sto vteřin později červenožlutí znovu vedli. Jenže pouze minutu, než domácí znovu vyrovnali. Radost ze srovnání na 3:3 vydržela Rebelu přesně minutu a devatenáct vteřin, než hosté zakončili gólovou čtyřminutovku. „Při prvním vyrovnání Rebelu dostal soupeřův hráč kotouč na prostředek a střílel z první. Při druhém gólu si obhodil našeho hráče a jel sám na branku. To byl můj gól, to musím chytat,“ zpytuje svědomí gólman Jihlavy Ondřej Kacetl. „Čtyři góly, to je strašně moc, to nemohu dostávat. Jeden se dal určitě chytit,“ dodává hned vzápětí. Na jeho obranu je nutno podotknout, že jeho spoluhráči v poli mu příliš nepomohli. „Nepřistoupili jsme rychle k hráči. Dané situace jsem neviděl, byl jsem zrovna na střídačce, ale myslím si, že jsme zbytečně propadli a nepohlídali si naší hru dozadu,“ míní obránce Zdeněk Čáp.

Právě mladý defenzivní šikula vstřelil třetí gól Dukly. „To se nerodilo lehce,“ rozesmál jej dotaz na gólovou situaci. „Máme určité založení útoku. Měl jsem být za bránou, ale Zemič (Adam Zeman – pozn. aut.) na mě křiknul „jeď“. Nevěděl jsem, na kterou stranu, tak jsem to strhnul k Čagymu (Tomáš Čachotský – pozn. aut.). Najel jsem si, Dobras (Jiří Dobrovolný – pozn. aut.) mi to posunul a najednou se mi přes střed otevřel prostor. Kdyby na mě potom Čagy nekřiknul, tak hned střílím a možná by z toho nic nebylo. Ale křiknul jsi na mě, já jsem mu dal puk a on mi jej krásně vrátil,“ popisuje detailně svojí druhou přesnou trefu v šestém zápasu, při které neopomene pochválit kapitána týmu Tomáše Čachotského. „Jenom jsem slyšel Čagyho, hodil jsem mu puk do strany a už jsem pouze jel s nastavenou hokejkou. On sice zatím nemá tu fazonu, kterou měl loni, ale bojuje pro tým a tyhle nahrávky, které rozdává, to je prostě krása. Takovou žabičkou mě našel přímo na hokejku, aniž bych puk příliš viděl. Jenom jsem držel hokejku a spadlo to tam,“ pochvaluje si Zdeněk Čáp, který se asistencí podílel na závěrečném gólu Marka Melenovského.

Ondřej Kacetl je s troškou nadsázky v posledních dnech více na cestách než na ledě. Posuďte sami. Minulý pátek kryl záda královehradeckému kolegovi Kantorovi v zápasu proti Pardubicím. O den později nastoupil v derby Dukly s Třebíčí. V neděli cestoval až do Karlových Varů, kde byl opět dvojkou Hradce Králové. „ Cestování je hodně nepříjemné. Je to unavující. I když se řekne, že to je „blbé“ sezení, tak je to unavující. Na střídačce buď sedíte nebo stojíte téměř dvě a půl hodiny ve výstroji. Pak sednout, najíst se a zpátky zase do Jihlavy. Není to příjemné, ale co se dá dělat. Čekám na šanci,“

Nyní čekají Duklu tři zápasy na domácím ledě. Plný bodový zisk by se červenožlutým náramně hodil „ Přesně tak, přesně tak. Musíme je udělat, abychom se dostali nahoru. Teď jsme něco prohráli, a jestli chceme bojovat o baráž, tak musíme jít nahoru. Devět bodů je povinností,“ povídá přesvědčivě gólman, který ještě loni nastupoval v dresu Havlíčkova Brodu. „ Nechceme ztrácet body nikde, ať je to v zápasu s Chomutovem nebo nyní s Havlíčkovým Brodem. Nechceme ztrácet s nikým, kor doma. Doufám, že nyní bude devět bodů, že si po třech zápasech budeme moci sednout a říct si, že jsme si splnili to, co jsme chtěli.“ přitakává mu Petr Štěpánek.

Nadcházející dny výstižně shrnul dvaadvacetiletý bek Zdeněk Čáp. „Nedá se říct, že se nám po třech porážkách díky výhře bude hrát volněji. Každý zápas je jiný, každý zápas je těžký. Teď máme doma Šumperk. Dnes dáme nějakou regeneraci, v pátek už se připravíme a v sobotu hrajeme doma. Máme nyní tři domácí zápasy a z nich prostě musíme chtít vytěžit maximum bodů. Sice po Šumperku přijede Kladno, ale my chceme prostě doma vyhrávat, protože to je náš hrad. Doma prostě body rozdávat nebudeme a ani nechceme,“ hlásí bojovně hráč s přezdívkou „Čapíno.“