4:6
(1:2, 2:2, 1:2)

Dukla si v Kotlině poradila s Rebely

24.09.2014 / Luboš Vácha

V rámci 6. kola zavítala Dukla do nedaleké Kotliny, aby zde odehrála další mistrovský duel. Svěřenci Petra Vlka byli v zápase oproti soupeři vždy o krok napřed. Přetahovanou o jednu branku uťal gólem na 5:3 Adam Zeman. Jihlava si z Havlíčkova Brodu veze tři body za výhru 6:4 a v tabulce jim patří šestá příčka.
24.09.2014 18:00, 1. liga ČR - 6. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Dlouhý – Kolář, Staněk, Jeník, Pavlíček, Zítka, Kotaška, Vala, Semrád – Micka, Maliník, Babka – Zucker, Rousek, Endál – Švaňhal, Troliga, Sedláček – Kuchta, Milfait, Kopta
4

HC Dukla Jihlava

Kacetl – Zadražil, Dobrovolný, Podlipnik, Dundáček, Štebih, Čáp, Schejbal – Jarůšek, Prokš, Březina, Zeman, Kuřítko, Mikeš, Seman, Melenovský, Štěpánek, Čachotský, Malec, Důras
6
Branky a nahrávky: 9. Endál (Rousek, Zucker), 30. Švaňhal (Troliga), 32. Semrád (Kuchta), 46. Maliník (Micka, Semrád) – 8. Štěpánek (Důras), 17. Březina (Zeman, Dobrovolný), 31. Čáp (Čachotský), 34. Mikeš (Dobrovolný, Podlipnik), 44. Zeman (Čachotský, Zadražil), 60. Melenovský (Čáp, Čachotský). Rozhodčí: Pražák – Jílek, Šperl. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1348. Střely na branku: 34:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5, 4:5, 4:6.

Průběh utkání

Atraktivní derby si během prvních minut hry dobře rozehráli Jihlavané, kterým se povedlo zasypat domácího Jana Dlouhého několika nebezpečnými střelami. Velikou, avšak bezgólovou šanci, měla Jihlava při úřadování dua Michal Důras – Marek Melenovský. Důras zdvihl hlavu a zahlédl u levé tyče číhajícího Melenovského, jehož hbitou střelu vykryl efektivním zákrokem domácí brankář. Jihlava v úporném tlaku nepřestávala, a to ji v úvodu 8. minuty přineslo otevření skóre zápasu. Znovu byl strůjcem celé akce především Michal Důras, který přihrál přes brankoviště na hůl dobře postaveného Petra Štěpánka, pro něhož nebylo problém vsítit bekhendovým zakončením.

Krátce na to se z vyrovnávacího gólu zaradovali domácí Rebelové. Tomáš Rousek se snažil oblafnout brankáře Kacetla bleskovkou zpoza branky, jenže hostující maskovaný muž věděl, odkud přijde úder a patřičně zasáhl. Odražený puk byl stále ve hře. Bystrý bojovník Lukáš Endál se s ničím nepáral a doslova narval puk za brankovou čáru. Odpověď Dukly přišla až v čase 17:00, kdy se jí naskytla příležitost v podobě přesilové hry. Hosté dobře roztáhli hru v útočném pásmu a David Březina zůstal před brankovištěm, kde nebezpečně dotíral na celou defenzívu. Od modré čáry se k němu dostal kotouč, který byl nasměrován přesně mezi Dlouhého k ledu padající betony. Hosté se tak podruhé v zápase ujali vedení.

Zhruba v polovině utkání se zase o slovo přihlásili havlíčkobrodští hokejisté a rovnou se prosadila staronová posila Rebelů Ondřej Švaňhal, jenž od Pavla Sedláčka obdržel svižnou nahrávku na vrchol pravého kruhu, odkud se pořádným golfem z první nemýlil. Krátce na to se vedení do třetice všeho dobrého ujala opět Jihlava. Ve středním pásmu dobře zapracovala dvojice Tomáš Čachotský se Zdeňkem Čápem. Po dvojité výměně kotouče mezi modrými čarami se útoku s pukem na holi ujal Zdeněk Čáp, který se jako kličkující zajíc protáhl skrz domácí obranu a zakončil vypočítanou střelou k Dlouhého levé tyči.

V čase 31:52 se na světelné tabuli v Kotlině rozsvítil stav 3:3. Autorem vyrovnávací branky Rebelů byl mladý zadák Tomáš Semrád, jehož bleskový průnik po pravém křídle, zakončený velepřesnou ránou za Kacetlovy záda rozjásal domácí publikum. Odezva ze strany Jihlavy na sebe nenechala dlouho čekat. Za zhruba minutu a půl měli kormidlo hry v ruce opět hosté. Chaotický závar před Dlouhého brankou vyvolal v domácí obraně takový zmatek, že nechala dorážet Romana Mikeše, který propasíroval puk kolem brankářova nataženého betonu za brankovou čáru.

Do poslední dvacetiminutovky lépe vstoupila Jihlava. Vynikající bruslař Tomáš Čachotský si sprintem vyjel až do útočné třetiny, s kotoučem se dostal do levého ostrého úhlu, kde na sebe natáhl pozornost brankáře a vzápětí fikaně přihrál touš před brankoviště. Sem si najížděl Adam Zeman, jenž rychlou střelou zamířil do poloprázdné klece. Po čtyřiatřiceti minutách hry si tak Dukla poprvé v utkání vydobyla dvoubrankové vedení. To jí vydrželo do 46. minuty. Roman Maliník si jízdou vzad a s velkým nápřahem najel do mezikruží, kam mu z pravé strany kluziště přiletěl puk. Razantní bomba bez dlouhého čekání letěla přesně nad Kacetlovo rameno.

Velikou šanci měli domácí také v 53. minutě. Konkrétně Lukáš Endál, který napřed vystřelil z pravého křídla. Ondřej Kacetl kotouč vyrazil a k puku se znovu dostal Endál. Zkusil zakončit z oblouku kolem branky, ale marně. Duchapřítomný Kacetl si však jeho záměr pohlídal. Na minutu a sedm vteřin před koncem zápasu se Havlíčkobrodští dostali do oslabení, čehož Dukla využila, dá se říct, k jasné výhře. Marek Melenovský se tři vteřiny před zazněním závěrečné sirény probil ke střele z velmi ostrého úhlu a dokázal kotouč procedit mezi tyčku a beton domácího gólmana. Tím úplně zmařil veškeré šance domácích.

Ohlasy trenérů

Miroslav Barus (HC Rebel Havlíčkův Brod): U nás spokojenost nevládne. Utkání bylo dobře rozehrané, výborné z obou dvou stran. Bohužel rozhodly individuální chyby a přesilovky, ve kterých je Jihlava výborná. My jsme je nezvládli ubránit, a proto jsme prohráli.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme spokojení s výsledkem, soupeř svůj tým od začátku hodně posílil a byl hodně nebezpečný v útočném pásmu. Naše čtyři branky, které jsme dostali, byly po individuálních chybách, kdy jsme byli nedůslední a dali jsme soupeři prostor pro druhý a třetí gól, první byl dotlačený. Jinak celkově jsme utkání zvládli dobře až na hodně vyloučených, které jsme měli. Byly to vesměs fauly holemi, na čemž musíme zapracovat.