Vlastně bychom si za tohle ani vyhrát nezasloužili, mrzel závěr zápasu Marka Melenovského

28.09.2014 / Diana Váňová

V sobotním zápase přijel na jihlavský led Šumperk. Oproti předpokladům se na úvodní branku čekalo poměrně dlouho, celé dvě třetiny diváci sledovali pouze marné snažení obou soupeřů. V poslední třetině už o rozličné emoce fanoušci nepřišli. Nejprve se Dukla dostala do vedení 2:0, následně Draci snížili, čtrnáct sekund před koncem pak bylo nařízeno trestné střílení hostujícího týmu, které bylo proměněno. V prodloužení sice červenožlutí urvali dva body, spokojení ale příliš být nemohli. „To je zázrak, že jsme vyhráli. Vlastně bychom si za tohle ani vyhrát nezasloužili,“ zpytoval svědomí Marek Melenovský, autor druhého gólu.

Po dvou krajských duelech čekal v sobotním kole na Duklu další nelehký soupeř. Šumperk, který v minulých letech okupoval spíše spodní patra tabulky, nyní drží druhé místo. Navíc je absolutně nejproduktivnějším týmem ligy, v posledním zápase jich Draci nastříleli sedm. Jihlava se v Brodě přesně trefila šestkrát, tudíž by se daly očekávat brankové žně. Opak byl ale pravdou, oba týmy, jako by se vystřílely, pálily jen slepými. „Bylo to dlouho vyrovnaný, a pak už šlo o to, kdo dá první gól,“ vyjádřil se k dlouhému čekání na branku, které se protáhlo až do začátku třetí třetiny, Marek Melenovský.

Ve třiačtyřicáté minutě se tribuny konečně dočkali, když se trefil Tomáš Čachotský. A ani ne po minutě skóroval Marek Melenovský. „Dostal jsem přihrávku někde uprostřed od beka, našlápl jsem si a šel jsem jeden na jednoho. Podařilo se mi jejich obránce přebruslit, a pak už jsem se soustředil na pořádný zakončení. To vyšlo,“ těšil zkušeného útočníka gólový skalp. Z úsměvu ale rychle přešel do ustaraného výrazu při vzpomínce, co po vstřelené brance následovalo. Hostující gólman Zelenka zůstal nehybně ležet ve své brance a dlouhou dobu se nezvedal. Nakonec odešel až za asistence lékaře a spoluhráčů. „Vůbec nevím, co se stalo. On mě potom podrazil, já do něj najel a on si asi dal hlavou o tyčku,“ přemítal o nešťastné události, která zmrazila celý stadion, její nechtěný aktér.

Jak Melenovský poznamenal, bylo to o tom, kdo dá gól. Dukla dala dva, jenže právě tady by se jí hodil princip „náhlé smrti“ – vstřelit branku a skončit. „My jsme dali ten první gól, dali jsme i druhý, ale to, co následovalo potom… hráli jsme přesilovku a oni nám dvakrát sami jeli na bránu. A pak ještě uděláme trestný střílení. To je zázrak, že jsme vyhráli. Vlastně bychom si za tohle ani vyhrát nezasloužili,“ spustila kritiku jihlavská „pětapadesátka“.

To se sice Jihlavským nakonec v prodloužení povedlo, avšak čirá radost v kabině nepanovala. Všichni si byli vědomi, že k výhře stačil kousíček, čtrnáct sekund, které sice v rámci hodiny nic moc neznamenají, na vstřelení branku ovšem stačí. „Byl to v podstatě vyhraný zápas, měli jsme si to pohlídat. My jsme se ale prostě najednou zbláznili a úplně nelogicky se hnali dopředu. Přitom by to stačilo i odstát a úplně v pohodě to dohrát,“ vyjádřil za všechny zklamání Melenovský.

Na „kdyby“ se ovšem nehraje a Dukla se musí spokojit se dvěma body. O další bude bojovat již v pondělí proti Kladnu. „Kladno si myslí v tabulce na vysoké umístění, určitě to bude kvalitní soupeř. My hlavně když budeme vést, tak nemůžeme předvádět tady tohle. Řekli jsme si to a musíme se z toho ponaučit. Všichni. To není jenom o becích, v dnešním hokeji se brání v pěti lidech, takže to není jen o chybách obránců,“ potvrdil „Melys“, že ačkoliv chyby obránců bývají vidět nejčastěji, je nutné brát defenzivu jako záležitost celého týmu.