S Duklou jsem byl v kontaktu hned druhý den po rozvázání smlouvy v Orsku, říká o svém návratu Petr Mocek

13.11.2014 / Tomáš Lysý

Na ledě Benátek nastoupila Jihlava stále bez několika zraněných útočníků, ale již s dvěma „novici“ v obraně. Prvním z nich byl uzdravený Tomáš Kaláb, druhým pak navrátivší se Petr Mocek. Ačkoliv si Dukla vypracovala během zápasu více gólových šancí než domácí, neudrželi červenožlutí těsné vedení 0:1 a nakonec podlehli liberecké farmě 2:1 po nájezdech. „Na góly se teď hodně nadřeme. Je jen otázka toho, kdy to tam zase bude padat a kdy budeme dávat šance, které si vypracujeme,“ zní z úst staronové posily zadních řad červenožlutých.

Benátky nad Jizerou, Havířov a Kladno. Na ledě těchto tří celků se Dukla Jihlava před 24. kolem první hokejové ligy ještě nepředstavila. Nyní může z tohoto miniseznamu odpadnout první tým. Na led hokejistů ze sedmitisícového města, vůbec nejmenšího v rámci první ligy, zajížděla Dukla hájit a prodloužit téměř rok a tři čtvrtě dlouhou neporazitelnost ve vzájemných soubojích. Povedlo se tak napůl. Hráči od řeky Jizerky sice červenožluté od 16.2.2013 neporazili v základní hrací době, nicméně vyhráli na samostatné nájezdy.

Hned dva hráči se objevili v kádru trenérů Petra Vlka a Františka Zemana v letošní sezoně poprvé. Jedním z nich byl Petr Mocek, navrátilec z ruského Orsku. „V zápase nám chybělo lepší využití přesilových her, to rozhodlo. Kdybychom proměňovali přesilovky, ve kterých jsme měli šance, tak bychom odskočili na 2:0. Což si myslím, že by byl výsledek, který by nám zaručil tři body,“ pouští se do hodnocení zápasu posila jihlavských zadních řad. Obranná hra určitě může být jedním z prvků, na kterých může Dukla v dalších zápasech stavět. Vždyť v Benátkách inkasovali Jihlavští pouze jednou, rozhodující gól domácích padl až v samostatných nájezdech. „Pro nás je to pozitivní impuls, bavili jsme se o tom v kabině. Jsme rádi, že jsme zápas odehráli dobře v obraně. K dnešnímu zápasu si nemusíme vůbec nic vyčítat a je jen škoda, že jsme neproměnili svoje šance,“ říká za měsíc čtyřiatřicetiletý bek. Druhým „novicem“ této sezony v jihlavské obraně byl Tomáš Kaláb, který vinou zranění oblékl naposledy jihlavský dres 26.srpna 2014 v přípravném zápase proti Českým Budějovicím, kdy si přivodil zranění. „Kaby“, jak zní jeho přezdívka, si hned připsal plusový bod za účast na ledě při vstřeleném gólu svého týmu.

Návrat Tomáše Kalába po zranění a příchod zkušeného Petra Mocka je jistě příznivou zprávou. Na druhou stranu však Duklu stále trápí velká marodka v útoku. Vždyť ve třetí útočné formaci nastoupili vedle centra Ondřeje Malce dva hráči z juniorky – Lukášové Jícha a Anděl. Druhý jmenovaný přitom věkem může hrát ještě za starší dorost. Ve druhé formaci byl navíc Martin Vysloužil, který se teprve nedávno zotavil po zranění. „Na góly se teď hodně nadřeme. Je jen otázka toho, kdy to tam zase bude padat a kdy budeme dávat šance, které si vypracujeme,“ myslí si Petr Mocek. Jihlava si vypracovala několik opravdu dobrých šancí ke vstřelení gólu, leč prosadila se pouze jednou.

V sobotním utkání proti Ústí nad Labem se tak Petr Mocek znovu představí před jihlavským publikem. Dá se očekávat, že přijde jistě více diváků než v Benátkách na Jizerou, kde souboj místního týmu s Duklou vidělo tristních 249 diváků. „Doufám, že přijde více lidí a vytvoří lepší atmosféru, která by nám samozřejmě mohla pomoci, abychom zápas urvali za tři body,“ přeje si obránce s číslem pět, který nechal pohlédnout pod pokličku jeho návratu do Jihlavy. „Minulý týden jsme se domluvili s vedením Orsku na rozvázání spolupráce a de facto už druhý den jsem byl v kontaktu s Jihlavou. Netrvalo to dlouho a jsem tady,“ prozrazuje hráč, jehož práva vlastní extraligové Pardubice a který si loni za Duklu připsal ve 48 zápasech základní části 13 bodů za 4 góly a 9 asistencí. Další tři body (1+2) pak přidal v devíti utkáních vyřazovací části.

Angažmá v Južném Uralu Orsk není pro Petra Mocka první zahraniční štací v jeho kariéře. V sezoně 2004-05 strávil sezonu ve finském Kajaani, kde nastupoval za Kajaanin Hokki, hrající tamější druhou nejvyšší soutěž Mestis-liigu. O tři roky později pak působil dvě sezony v týmu slovenského extraligisty z Košic. Následujících pět let strávil v české kotlině, než vyzkoušel právě vzdálené Rusko. Porovnání první české ligy a její ruské kolegyně, Vyšší hokejové ligy, vychází dle obráncových slov lépe pro VHL. „Já bych řekl, že ruská první liga je kvalitou lepší než naše první liga. Byl jsem velice překvapen z toho, jaká úroveň jejich ligy je – hraje tam spousta velice šikovných hokejistů. Musím říct, že člověk se musel soustředit opravdu celých šedesát minut, protože tam jsou hodně šikovné mančafty,“ zakončuje Petr Mocek rozhovor zhodnocením angažmá v Orsku, partnerském týmu mnohem slavnějšího Metallurgu Magnitogorsk.