Takovéto zápasy jsou pozvánkou pro lidi, domnívá se po výhře nad Ústím Marek Melenovský

16.11.2014 / Tomáš Lysý

Odveta za prohraný zápas dvanáctého kola na ledě Ústí v poměru 3:4 vyšla jihlavským barvám na jedničku. Do klece svého soupeře nasázeli červenožlutí hned pět gólů a radovali se tak ze zaslouženého vítězství. „Tentokrát v našich řadách nevládla nějaká panika, a to, že když soupeř náskok ztenčil, tak jsme začali všichni panikařit,“ pochvaluje si průběh utkání navrátilec do sestavy Marek Melenovský, který sám vstřelil svůj desátý a jedenáctý gól v sezoně a vyšvihl se na post nejlepšího kanonýra týmu.

Jediný tým, který v dosavadním ročníku první ligy ještě na Horácký zimní stadion nepřijel, bylo Ústí nad Labem. Severočeši patřili v předchozích letech vždy k jednomu z největších favoritů první ligy s barážovými ambicemi, jenže již druhým rokem pracují s výrazně nižším rozpočtem, čemuž odpovídá i tabulkové postavení. Na svojí poslední výhru ze čtvrtého zápasu čtvrtfinále sezony 2012/2013 nedali vzpomenout ani tentokrát.

Dukla totiž po většinu ze šedesáti minut držela otěže zápasu ve svých rukou. „Dali jsme pět gólů, což je pro nás velké plus, a jednom dva dostali. To je parádní. Myslím si, že se dnešní hokej musel lidem líbit, a že jsme jej měli pod kontrolou,“ zní spokojený hlas navrátilce do sestavy Marka Melenovského, který svůj opětovný návrat do zápasového rytmu korunoval dvěma góly a jednou asistencí. Zkušený útočník věří, že právě vyhraný duel s Ústím nad Labem může být přesně tím, kterým Dukla přitáhne další fanoušky do ochozů svého stadionu. „Myslím si, že takovéto zápasy jsou pozvádnou pro lidi, aby na nás chodili. Když jich sehrajeme více, tak si cestu na stadion určitě najdou a my budeme rádi,“ promlouvá směrem k příznivcům červenožlutých barev s jedenácti góly v dvaceti zápasech nejlepší střelec týmu.

Útočník s číslem 55 si rozhodně pochvaloval, že se tým nemusel o tři body strachovat. „V utkání sice bylo srovnání Ústí na 1:1 a jejich snížení na 3:2, ale tentokrát v našich řadácn nevládla nějaká panika jako v předešlých zápasech. A žo, že když soupeř náskok ztenčil, tak jsme začali všichni panikařit,“ nachází výraznou odlišnost od předchozích duelů Marek Melenovský. „V tomhle zápasu nic takového nebylo a je to pozitivní. Určitě se od toho musíme odpíchnout a jít v tabulce nahoru. Současné umístění rozhodně neodpovídá našemu týmu,“ ví moc dobře sedmatřicetiletý úřadující extraligový šampion.

Další pozitivní věcí je defenzivní hra jihlavského týmu, která určitě získala kvalit návratem zraněného Tomáše Kalába a příchodem Petra Mocka, což se projevilo už v Benátkách nad Jizerou. „Jsem rád, že se nám v posledních zápasech zlepšila obrana, že hrajeme zodpovědněji a je to vidět. Také jsme začali střílet od modré a dali jsme parádní góly, ztečované, které jsou prostě nechytatelné. Já sám jsem jeden takový dostal,“ vypráví Lukáš Sáblík. Gólmanský veterán stejně jako Marek Melenovský kvituje zodpovědnou hru svých spoluhráčů. „Klukům můžu poděkovat, že se za žádného stavu nevzdali. Pořád jsme soupeři utíkali, přidávali jsme góly. Jsem rád, že jsme z toho neudělali nějakou holomajznu, nenechali si dát nějaký laciný gól a zdramatizovat zápas. Naopak jsme přidali pátý gól, který nás uklidnil a zápas jsme v klidu dohráli,“ těší gólmana jihlavské Dukly.

Pomalu ale jistě se také začíná vyprazdňovat rozsáhlá marodka, která v předchozích zápasech suzžovala červenožluté barvy. Jak už bylo uvedeno, do zápasu s Ústím naskočil Marek Melenovský, ale také další forvard a úspěšný střelec Marek Prokš. „Připravovali jsme se teď nějaké tréninky spolu. Oba dva jsme dali góly, tak jsme se asi připravili dobře,“ říká bezelstně starší z dvojice. A právě u jména Marek znovu svítil hattrick, stejně jako např. při domácí kanonádě s Ústím dne 7.12.2013, kdy Jihlava rozstřílela svého soka 9:3 a hattrick vstřelil Marek Prokš. „O tomhle jsem nevěděl, ale asi to tak má být. Osud si s námi zahrál tak, že zase dali Markové tři góly,“ usmivá se Marek Melenovský nad statistickou hříčkou.

Právě jediným okamžikem, kdy Ústí sahalo po bodech, bylo jejich srovnání na 1:1 v patnácté minutě první třetiny. Vyrovnaný stav ale vydržel pouze čtyři minuty. „Hned první gól jsem dostal tečovanou střelou od modré. Já jsem se pro puk natahoval, ale projel mi mezi nohama. Na to se nedá zareagovat, pokud puk dva metry přede mnou změní směr. To už nejde stíhat, což jsme viděli i na druhé straně,“ nabízí svůj pohled na góly Lukáš Sáblík, který si myslí, že podobný recept by mohl přinést úspěch i v dalších zápasech. „Jsem rád, že nám to tam takhle napadalo, protože kluci viděli, že to takhle jde. Že je to to nejjednodušší, co můžeme udělat – střílet to na bránu, trefovat to. Když do střel budeme chodit a tečovat puky, bude to ideální,“ zakončuje rozhovor osmatřicetiletý gólman.

Nezbývá si než přát, aby jeho slova byla vyslyšena. V tabulce pátou Jihlavskou Duklu totiž nyní čeká zápas na ledě šestého Havířova, který doposud nasbíral stejný počet bodů. Poté Jihlava podruhé v sezoně zavítá na led českobudějovického Motoru, jenž okupuje čtvrtou pozici s náskokem tří bodů na červenožluté barvy. Na jihu Čech se budou moct těšit jihlavští hokejisté výrazné podpoře, neboť fanoušci Dukly pořádají na tento prestižní duel velký autobusový výjezd.