Do Jihlavy míří Jestřábi z Prostějova

25.11.2014 / Zdeněk Drla

Když se po více jak šesti letech utkala letos Dukla Jihlava ve druhém kole s Prostějovem bylo po zápase veselo. Odveta se ale nepovedla, a z Hané jihlavský tým body nepřivezl. Teď má šanci toto zaváhání odčinit. Na programu první ligy je totiž 28. kolo, kdy los znovu svedl oba soupeře na jedno kluziště.
Zápas mezi Dukou Jihlava a Jestřáby z Prostějova začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 26. listopadu v 17:30 hodin. Přijďte podpořit svůj tým!

Jestřábi jsou nováčkem první ligy a během první poloviny základní části soutěže poznali, že druhá nejvyšší soutěž není žádná procházka růžovým sadem. V dosavadním průběhu sezony slavili prostějovští hráči tříbodovou výhru pouze čtyřikrát - ve dvou případech porazili poslední Havlíčkův Brod, jednou Havířov a jednou... Duklu. Doma pak v samostatných nájezdech přetlačili Kladno a Kadaň. Bod urvali v Mostě a v Šumperku. Sečteno, podtrženo, činí bodový zisk Prostějova po sedmadvaceti kolech 18 bodů, což stačí na třinácté místo.

Pohled do statistik

Nejužitečnějšími hráči Jestřábů - co se kanadských bodů týká - jsou útočník Václav Meidl a obránce David Roupec. Oba mají na svém kontě 16 bodů (6+10, resp. 5+11). Nejlepším střelcem Prostějova je dvaadvacetiletý vsetínský odchovanec René Kajaba s deseti přesnými zásahy.

Z trojice gólmanů, kteří se v dosavadním průběhu sezony postavili do prostějovské svatyně, má nejvíce odchytaných minut Juraj Šimboch, následuje jej Ondřej Kocián - oba si drží úspěšnost zákroků nad 90 procenty. Ve dvou zápasech se představil i Tomáš Halász zapůjčený z extraligových Pardubic.

Poslední vzájemný zápas

Dukla se s prostějovskými Jestřáby utkala v sezoně už dvakrát. Poprvé to bylo na Horáckém zimním stadionu ve druhém kole, kdy si domácí tým s Hanáky poradil hladce 3:0. V odvetě však Dukla na ledě nováčka první ligy neuspěla. Jihlavští hokejisté sice vstoupili do utkání tím nejlepším možným způsobem - hned v první minutě se prosadil Richard Diviš, tehdy čerstvá posila červenožlutých. Domácí ale v prvním dějství vyrovnali. Ve druhé části se Jihlavští ujali dvoubrankového vedení, a to zásluhou Davida Březiny a Michala Důrase. Jestřábi kontrovali pouze kontaktní brankou. Ve třetí části ale Prostějov třemi rychlými trefami skóre otočil. Dukla tak podlehla Jestřábům v poměru 3:5.
„Zápas jsme rozehráli dobře. Vedli jsme i 3:1. Nevím, co se pak stalo. Nějak se to sesypalo. Dostali jsme na 3:2, 3:3… A přestali jsme hrát," ohlížel se za duelem 15. kola na Hané útočník Adam Zeman. „Takový zápas se hodnotí těžko. Byla to od nás blbost, takhle ho ztratit,“ přidal svůj pohled Richard Diviš. „Šancí bylo docela dost, třeba já jich měl několik, ale naložil jsem s nimi ledabyle, že je to až k vzteku,“ říkal v pozápasových ohlasech devětadvacetiletý útočník, který v Dukle hostuje z extraligové Olomouce.

LHK Jestřábi Prostějov - HC Dukla Jihlava 5:3

Branky a nahrávky: 4. Korím (Coufal, Duba), 36. Roupec (Černý, Stejskal), 42. Meidl (Skřivánek), 45. Kajaba (Indra, Malý), 47. Jedlička (Coufal, Meidl) – 1. Diviš (Čachotský), 28. Březina (Štěpánek, Zadražil), 30. Důras (Schejbal, Štěpánek). Rozhodčí: Škrobák - Lukš, Rampír. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1240. Střely na branku: 29:42. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 5:3. Třetiny: 1:1, 1:2, 3:0

LHK Jestřábi Prostějov: Šimboch – Kolibár, Jedlička, Skřivánek, Korím, Malý, Roupec – Luňák, Černý Kubica, Poulíček, Stejskal, Sršeň, Kovařík, Meidl, Coufal, Kajaba, Indra, Duba
HC Dukla Jihlava: Sáblík – Zadražil, Dobrovolný, Podlipnik, Urbanec, Štebih, Čáp, Schejbal – Čachotský, Zeman, Diviš - Seman, Melenovský, Důras - Březina, Štepánek, Mikeš - Malec, Kuřítko

NA JESTŘÁBY. Dukla se s Prostějovem po několikaleté pauze, kdy Hanáci působili ve druhé lize, utkala letos poprvé ve druhém kole. Na Horáckém zimním stadionu vyhrála 3:0. V odvetě ale neuspela a padla překvapivě 3:5. Foto: Josef Plechatý

28. kolo: středa 26. listopadu 2014

SK Kadaň - HC Most (17:30)
Piráti Chomutov - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
Rytíři Kladno - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC AZ Havířov 2010 (18:00)
Salith Šumperk - HC Slovan Ústí nad Labem (18:00)

29. kolo: sobota 29. listopadu 2014

Rytíři Kladno - HC Slovan Ústí nad Labem (16:00)
HC Benátky nad Jizerou - SK Kadaň (17:00)
HC AZ Havířov 2010 - Salith Šumperk (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov - SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Most - Piráti Chomutov (17:30)