9:3
(3:0, 3:1, 3:2)

Dukla sestřelila prostějovské Jestřáby a připravila jim devítigólový debakl

26.11.2014 / Tomáš Lysý

Úvodní perioda osmadvacátého kola první ligy se výrazně lépe povedla domácím, protože jí vyhráli o tři góly. Postupně se prosadil Adam Zeman, Michal Důras a Tomáš Kaláb. Třígólová norma z první části se Dukle podařila naplnit i ve třetině druhé. Po gólech Petra Mocka a Jana Semoráda zaznamenal svůj druhý gól v utkání Adam Zeman. Hned po jeho trefě Prostějov odmazal nulu ze svého gólového účtu díky Václavu Meidlovi. V padesáté minutě nejprve zkompletoval Adam Zeman hattrick a poté ještě přidali osmý a devátý gól domácích Jan Semorád a Marek Melenovský. Prostějov už pouze stihl zkorigovat stav na konečných 9:3.
26.11.2014 17:30, 1. liga ČR - 28. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Mocek, Dobrovolný, Kaláb, Štebih, Čáp, Schejbal, Šidlík – Čachotský, Zeman, Diviš – Důras, Melenovský, Seman – Prokš, Semorád, Vysloužil – Kuřítko, Mikeš, Anděl
9

LHK Jestřábi Prostějov

Šimboch (16. Kocián) – Husák, Jedlička, Skřivánek, Řezáč, Malý, Roupec – Luňák, Venkrbec, Stejskal – Indra, Kindl, Ciencala – Duba, Kovařík, Sršeň – Moučka, Černý, Meidl - Kajaba
3
Branky a nahrávky: 8. Zeman (Čachotský, Štebih), 15. Důras (Seman, Melenovský), 16. Kaláb (Štebih, Diviš), 22. Mocek (Seman, Důras), 27. Semorád (Schejbal, Čáp), 37. Zeman (Diviš, Kaláb), 50. Zeman (Kaláb), 50. Semorád (Šidlík), 56. Melenovský (Mikeš) – 37. Meidl (Jedlička, Moučka), 43. Kovařík (Černý, Řezáč), 56. Indra (Kindl). Rozhodčí: Šutara - Černý, Moravec. Vyloučení: 3:10, navíc Kuřítko (JIH) 5 min. a do konce utkání – Husár (PRO) 10 min. OT. Využití: 4:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1372. Střely na branku: 51:24. Průběh utkání: 6:0, 6:2, 9:2, 9:3.

Průběh utkání

Od úvodních minut zápasu byla Dukla aktivnější a držela se před Šimbochem. V polovině čtvrté minuty nebyl Diviš dalek toho, aby dorazil střelu Čachotského zblízka do sítě. Hosté zahrozili chvilku poté, když Stejskal využil nedorozumění v domácí rozehrávce, nabral rychlost a dostal se až před Sáblíka, jenže jeho zakončení vyrazil pravým betonem. Stejskal byl však faulován Šidlíkem a hosté tak hráli přesilovku, v níž si až na tvrdou střelu Kindla z vrcholu pravého kruhu žádnou šanci nevypracovali. Osmá minuta byla ve znamení pěkné kombinace domácích, kdy se k zakončení dostal Zeman, pálící do jednoho z beků hostí, který vypomohl na brankové čáře svému gólmanovi.

O sedmnáct vteřin později se již Dukla prosadila. Puk se dostal na pravé straně před brankou k Adamu Zemanovi, jenž jej uklidil do branky pod beton Šimbocha. Domácím najednou narostla křídla a tlačili se do útoku. Prokš střelou z mezikruží jen těsně mnul a Čachotského pokus po rychlém kontru z levého kruhu skončil se štěstím pod vyrážečkou gólmana. V půlce patnácté minuty sledoval Horácký zimní stadion rozebrání defenzívy hostí, když po ose Melenovský, Seman putoval kotouč před branku k Michalu Důrasovi. Ten neměl žádná problém zasunout jej do prázdné klece. Když v šestnácté minutě propadla tečovaná střela Tomáše Kalába Šimbochovi v nepřehledné situaci do svatyně, ujali se červenožlutí již třígólového vedení a do branky Prostějova šel Ondřej Kocíán.

Také ve druhé třetině pokračovaly gólové hody. Již dvě minuty po obrátce se prosadil Petr Mocek. Jihlavský bek dorazil puk do klece po akci Semana, jenž zachytil na obranné modré puk a kvůli faulu se před brankou neprosadil. O pár minut později odbila na stadionu pátá, neboť po Čápově střele a Schejbalově teči se kotouč dostal před branku k Janu Semorádovi a domácí osmnáctka jej poslala přesně pod padajícím Kociánem do klece. V polovině zápasu zakončoval Melenovský po Důrasově akci těsně mimo a na druhé straně chybělo Moučkovi u levé tyče trošku více důrazu. Gólman Prostějova byl v jednom ohni, vyrazil střelu Mikeše z otočky a následně se výborně přemístil i proti pokusu Čachotského. Jenže na Adama Zemana již byl krátký. Kaláb v přesilovce vypálil od modré, puk se odrazil k Divišovi, který jej posunul doleva na mladého střelce a ten poslal přesnou vizitku i druhému prostějovskému gólmanovi. Uplynulo jen dvaadvacet vteřin a Prostějov smazal nulu na kontě vstřelených branek. Střelu Jedličky z vrcholu levého kruhu tečoval Václav Meidl mezi betony bezmocného Sáblíka. V závěru třetiny ještě Jestřábi uzamkli Duklu v jejím obranném pásmu, v největší šanci vychytal gólman domácích Denise Kindla, bratra beka Detroitu Jakuba Kindla.

Co se hostím nepovedlo v závěru druhé periody, napravili na úvod třetí části. Černý vyslal po levé straně do rychlém kontru Lubomíra Kovaříka, jenž s pomocí tyče trefil přesně levý horní roh domácí branky. Rušno bylo také před prostějovskou klecí, kdy si Čáp výborně řekl o přihrávku a pumelicí vyprášil Kociánovu výstroj. Od šestačtyřicáté minuty se hra začala kouskovat tresty. Nejprve dostal Kuřítko trest na pět minut a do konce zápasu. Krátce na to byl v šanci Meidl, po jehož střele zneškodnil Sáblík i dorážku Moučky z prostoru mezi kruhy. Ale z pětiminutové přesilovky Prostějova se záhy stala výhoda Dukly v poměru čtyři na tři.

Tu dokázali červenožlutí využít. Kaláb totiž zachytil vyhození soupeře, našel přesným pasem u pravé tyče Adama Zemana a ten završil pěknou kombinaci trefou do prázdné klece znamenající jeho hattrick! Vzápětí potrestal další nedisciplinovanou hru hostů Jan Semorád. Svůj druhý gól v dnešním utkání vstřelil díky tomu, že byl po vyražené Šidlíkově pumelici v přesný čas na přesném místě a uklidil puk pod víko. Poté tresty konečně na chvíli ustali a také gólová průtrž se na okamžik zastavila. A to do šestapadesáté minuty. Na jejím začátku nejprve protlačil důrazný Marek Melenovský puk u pravé tyče Kociána do sítě a za dvaačtyřicet vteřin stanovil Marek Indra konečnou podobu výsledku, protože se trefil z pravé strany přesně do levého horního růžku nad lapačku domácího gólmana.

Jihlava se hnala za desátým gólem, který mohl přidat Richard Diviš, tváří v tvář však gólmana nepřekonal. Snad jediná útěcha pro hosty mohla být právě skutečnost, že z Jihlavy neodjíždí s potupnou desítkou. I tak je však jejich bilance z posledních tří zápasů hrozivá – nula bodů a skóre 7:24. Dukla naopak napravila bezgólovou porážku z Motoru a s chutí si zastřílela před následujícím těžkým losem, kdy jí čeká Litoměřice, Chomutov a Třebíč.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): S výsledkem jsme samozřejmě velmi spokojení, protože v minulém zápase se nám nepodařilo dát branku a dneska jsme si to trošku vynahradili. Samozřejmě na zápas koukáme i z defenzivní strany, soupeř byl nepříjemný z protiútoků nebo když byl usazen u nás v pásmu. Prostějov má v týmu spoustu šikovných hráčů a dali nám tři branky, takže zas taková spokojenost být nemůže. To je taková kaňka, protože jsme dostali laciné góly, s čímž se vlastně potýkáme od začátku sezony. Dnes si kluci na ledě vyhověli, dali si přesnou přihrávku a připravili si příležitosti, jinak se ale v sezoně hrozně nadřeme na góly a naopak jednoduše je dostáváme. V globálu ale musíme kluky pochválit a doufáme, že to bude ten odrazový můstek do dalších utkání.

Hostující trenér Petr Zachar se na pozápasové ohlasy nedostavil.