Úkol nás zkušených je, aby mladí chodili na led za rozhodnutého stavu, říká Richard Diviš po zápase s Draky

11.12.2014 / Tomáš Lysý

Gólová úroda byla k vidění na Horáckém zimním stadionu v zápase mezi Jihlavou a Šumperkem. První a třetí třetina skončila shodně 3:1 pro Duklu, v prostřední části zacílily oba týmy do černého jednou. Zajímavostí je, že sedm jihlavských tref si mezi sebe rozdělilo sedm hráčů. „Zjistili jsme, že soupeř je zranitelný v obranném pásmu, ve kterém jsme si vytvořili docela dost příležitostí. Ale takovou naší lehkovážností a bolestí je naše hra dozadu, takže proto zápas nakonec skončil takovým divokým výsledkem,“ nabízí svůj názor na desetigólový mač Richard Diviš, který si po zápase pochvaloval nejen získané tři body, ale také hru mladých jihlavských hráčů.

Teprve podruhé v sezoně nastoupila jihlavská Dukla proti Šumperku. V této fázi sezony by se mělo jednat o třetí vzájemný zápas, jenže v rámci dvacátého kola se utkání na ledě Draků nesehrálo kvůli výpadku elektrického proudu. Zatímco v prvním domácím utkání svítil na ukazateli skóre až do 43. minuty stav 0:0 a duel nakonec skončil výhrou červenožlutých v prodloužení, tentokrát nebyla o góly nouze hned od první minuty.

Filip Dundáček: Zavřel jsem oči a hodil jsem to tam

0:28, 6:28 a 12:46. V těchto pravidelných šestiminutových intervalech vstřelila Jihlava své tři góly úvodní části. Vešel se mezi ně pouze šumperský gól na 1:1 z přesilové hry ve druhé minutě. „ Když padnou góly takhle rychle, tak se z toho nesmíme hlavně zbláznit. Nesmíme si myslet, že budeme všichni útočit a musíme hrát hlavně dobře zezadu,“ pouští se do hodnocení zápasu mladý obránce Filip Dundáček a pokračuje. „My jsme věděli, že Šumperk má dobrý útok, takže jsme se snažili hrát ze zabezpečené obrany a jednoduše zezadu. Myslím si, že se nám to celý zápas dařilo a byl to klíč k úspěchu,“ říká jihlavský mladík.

Právě zápas s Draky bude zřejmě stát mládežnického reprezentanta nějaký ten poplatek. Šestý gól do šumperské sítě totiž padl z jeho hole. „Je to můj první gól za chlapy. Dostal jsem důvěru na přesilovce, zrovna jsem střídal a dojížděl jsem do pásma. Andy (Lukáš Anděl – pozn. aut.) zrovna dostal nahrávku, tak mi to tam přistrčil, já jsem zavřel oči a hodil jsem to tam. Prostě typický gól zavřít oči a vystřelit,“ popisuje s úsměvem svůj první zásah za A-tým. Na rozdíl od pondělního zápasu na ledě Ústí tak mohl být devatenáctiletý nejproduktivnější bek juniorky Dukly poměrně spokojen. „Zápas v Ústí se nám nepovedl, to víme všichni, a po utkání byla taková trošku bouřka. Snažili jsme si k tomu něco říct a dneska to bylo úplně o něčem jiném,“ zakončuje rozhovor, během kterého jej téměř po celou dobu s úsměvem na tváři popichoval další úspěšný střelec zápasu Richard Diviš.

Richard Diviš: Na zápas proti Kladnu v retrodresech se hrozně těšíme

Šikovný útočník hostující v Jihlavě z extraligové Olomouce byl v dobrém rozmaru. Filipa Dundáčka svojí hokejkou doslova „odehnal“ od nastavených diktafonů, poté zaujal jeho místo a pořádně se rozpovídal. „Zjistili jsme, že soupeř je zranitelný v obranném pásmu, ve kterém jsme si vytvořili docela dost příležitostí. Ale takovou naší lehkovážností a bolestí je naše hra dozadu, takže proto zápas nakonec skončil takovým divokým výsledkem,“ nabízí svůj názor na desetigólový mač, ve kterém si připsal přihrávku na úvodním gólu Tomáše Čachotského, ale hlavně důležitý čtvrtý gól svého týmu sedm vteřin před koncem druhé třetiny, kterým zvyšoval na 4:2.

Také Richard Diviš si, stejně jako Filip Dundáček, pochvaloval opačný vývoj zápasu než proti Ústí nad Labem. Na ledě Slovanu prohrávala Dukla po několika minutách 0:2, nyní naopak červenožlutí ve třinácté minutě o dva góly vedli. „Obecně by s námi vývoj skóre, kor na začátku první třetiny, neměl zamávat, ale stalo se nám to teď v Ústí. Možná že je dobře, že jsme po celé utkání byli lehce před Šumperkem, a i když vyrovnali, tak to rychle bylo 3:1. Pro naši hru, když jsme rozhozeni na více lajn a máme v týmu hodně mladých kluků, je důležité, abychom vedli po většinu zápasu. To je úkol především našich prvních dvou lajn, abychom se prosadili a dávali ty rozdílové góly. Pak z toho může být takovýto pěkný výsledek, že se mladí přidají a jakž takž to vypadá,“ říká o vývoji zápasu jihlavská desítka, která si v dosavadních devatenácti zápasech připsala stejný počet bodů za 7 gólů a 12 asistencí.

Několik slov věnoval Richard Diviš také mladíkům v jihlavském dresu, konkrétně juniorům. K Filipu Dundáčkovi a Lukáši Andělovi, téměř „pravidelným“ hráčům A-týmu, se ve středu přidali také Lukáš Jícha a Tomáš Střecha, jenž si připsal v této sezoně první start za dospělé. Rozhodně si nevedli špatně. Jak již bylo uvedeno, Dundáček vstřelil gól, Anděl si připsal dvě gólové asistence. „Je super, že bodovali, ale aby mohli hrát v klidu a mohli dostávat příležitost, tak je důležité dát nějaký rozdílový gól. To je úkol nás zkušenějších hráčů, co tam jsme, aby mladí na led nechodili za vyrovnaného stavu a trošku to z nich opadlo. Oni tam potom můžou dát to svoje bruslení a trošku té mladické nerozvážnosti, a třeba jim to vyjde jako dneska,“ směje se devětadvacetiletý hokejista. „Většinou tady ti mladí kluci odvádí super výkony, když nejsou pod tlakem. Ale ten tlak na sebe vytváříme sami, protože v začátcích nejsme tak produktivní. Když potom zápasy doháníme, tak trošku pootevřeme obranu a to je špatně,“ sděluje již vážným tónem.

K otázce ohledně tlaku se přímo nabízí další zápas Jihlavy, který proběhne na ledě Kladna. Rytíři totiž téměř polovinu základní části kvůli rekonstrukci stadionu odehráli na venkovních kluzištích. Po nevýrazných výsledcích bouchl majitel klubu Jaromír Jágr do stolu, přivedl zvučné posily typu Tomáše Kaberleho či Jana Hláváče, a Rytíři jsou rázem zpět ve hře o čelní pozice tabulky. „Tam to bude sakra pod tlakem. Je tam nejmenší hřiště, co u nás jde, Jarda Jágr si to připravil na 26 metrů na šířku. Abych Vám to vysvětlil, je o dva metry kratší než tady naše hřiště, takže je to jen samá rána a rána. Musíme se na to připravit i po taktické stránce. Navíc budou retro dresy, atmosféra, na Kladně chodí diváci a i dukláčtí fanoušci jsou prostě proslulí… Dvě historie proti sobě, takže my se na to hrozně těšíme,“ zní z jeho úst velký zápal pro následující utkání.

Zejména retro dresy obou soupeřů budou velkým tahákem, vždyť třeba zápas Motor České Budějovice – Rytíři Kladno, odehraný také v retro dresech, vysílal sportovní program České televize. „Znak Dukly je velký pojem, i když hrajeme nyní první ligu a možná nesplňujeme úplně ty nároky – a často nám naši fanoušci dávají najevo, že tradice Dukly je někde jinde, než teď hrajeme. V zápase na Kladně to bude na úrovni této tradice a rozdáme si to tam. Asi ne jako před léty o titul, ale prostě minimálně fanoušci si zavzpomínaj. Pro nás to bude určitě extra, protože jsme se v dresech fotili, vyzkoušeli si to a ta tradice, která tady je, tak k ní vzhlížíme i my tady v šatně,“ zakončuje rozhovor sympatický útočník.

PUK NA PAMÁTKU. Po vzoru kanadskoamerické NHL bude mít Filip Dundáček puk, kterým za A-tým Dukly poprvé přesně zamířil do soupeřovy sítě. Foto: Lukáš Anděl.