Bylo to skvělé, tedy kromě výsledku, ohlíží se za svátečním utkáním na Kladně Tomáš Čachotský

14.12.2014 / Zdeněk Drla

Vyprodaná kladenská hala sledovala hladké vítězství Rytířů nad jihlavskou Duklou. Oba týmy nastoupily v retro dresech ze sedmdesátých let, Kladno tak oslavilo devadesáté výročí založení klubu. „Parádní atmosféra, kterou si musel užívat každý. Bylo to skvělé. Tedy kromě výsledku, který se nepovedl. Jinak to byl parádní zážitek," ohlíží se za sobotním duelem 34. kola první ligy kapitán Dukly Tomáš Čachotský, kterého mrzí, že se jeho tým vrátil ze středních Čech s prázdnou.

Návštěva, kterou mohou závidět i v extralize. Na sobotní zápas dvou historicky úspěšných týmů (dohromady mají Jihlava a Kladno 18 ligových titulů - pozn. aut.) dorazilo do opravené kladenské ČEZ areny 5200 diváků. Pořadatelé hlásili: Vyprodáno. „Bylo to super. Diváci, atmosféra, skvěle zorganizované. Jen je velká škoda toho výsledku," říká mladý obránce Kristian Grman. „Máme problém v koncovce při venkovních zápasech. Nedokážeme dát gól. Doma to je jiné," připomíná poslední dva venkovní zápasy v Ústí nad Labem a právě na Kladně, kde kolonka vstřelených gólů v zápise o utkání zůstala u hostujícího týmu prázdná i domácí gólově bohaté duely s Prostějovem či Šumperkem.

„Nějaké šance jsme měli, ale neproměnili jsme je. Soupeř nás potrestal v přesilovkách, dobře stál před bránou a clonil gólmanovi," připomíná Tomáš Čachotský využité početní výhody Rytířů. „Při hře pět proti pěti jsme je i tlačili, darovali jsem jim ale přesilové hry, dvě z nich využili," připojuje se s hodnocením Kristian Grman, jenž na lavici hamby usedl v sobotu dvakrát. Dukla přitom na Kladně nerozehrála špatnou partii. „Hlavně ze začátku zápasu jsme hráli dobrý hokej, ale oni dávali góly. Za stavu 3:0, 4:0 se už těžko zápas s takovým soupeřem otáčí," říká Čachotský.

Slovenský obránce Kristian Grman v retro dresu Dukly Jihlava. Foto: Josef Poláček

Dukla si z Kladna odvezla porážku 0:4. „Bylo těžké se přes jejich bránící hráče prosadit, když už jsme se dostali ke střele, tak to bylo z dálky. Dobře bránili. Je vidět, že jsou zvyklí na to úzké kluziště," připomíná Kristian Grman rozměry kladenského ledu. „Mě to na tom úzkém hřišti bavilo. To bych zavedl všude. Hokej má větší tempo, je tam spousta soubojů, všechno je rychlejší. Mně osobně se to líbí víc, než když se třeba přijede do Ústí na to jejich obrovské hřiště, kde trvá snad deset minut, než ho přejedeme," glosuje s úsměvem jihlavský kapitán Tomáš Čachotský.

V kladenském dresu nastoupil k sedmému zápasu hvězdný obránce Tomáš Kaberle, který má díky dvěma přihrávkám na svém kontě už sedm kanadských bodů. Co zápas, to bod. Pro mnoho mladých hráčů bylo setkání s hokejovou ikonou, jež má na svém kontě přes tisíc startů v NHL, zážitkem. „Já jsem se s ním ale nepotkal poprvé," směje se Tomáš Čachotský při vzpomínce na výluku NHL před deseti lety, kdy se oba týmy potkaly v extralize. „Má obrovské zkušenosti, přehled ve hře. Takový člověk může hrát tuto soutěž klidně do padesáti. Je vidět, že má něco odehráno a něčím prošel. Ne nadarmo hrál dlouho nejlepší ligu na světě," říká uznale na adresu šestatřicetiletého zadáka jihlavská devadesátka, která v zápase s Kladnem nastoupila s číslem 20. Jihlavské retro dresy byly totiž vyrobeny v číselné řadě 1 až 22.

Sváteční zápas tedy skončil nezdarem červenožlutých barev, hráči ale už nyní vyhlíží duely následující. A že jich bude! V předvánočním týdnu hraje Dukla během sedmi dnů hned čtyřikrát. Pondělí, středa, pátek, neděle. Toť nebližší zápasový program jihlavského týmu. „Dá se to zvládnout. Musíme se hecnout, nic jiného nám nezbývá," bere Kristian Grman na vědomí fakt, že se Dukla představí třikrát doma a jednou venku.

Může být domácí prostředí výhodou? „Je to dvousečné. Může to pomoci, ale může to také ublížit. To je těžké jednoznačně odpovědět. Diváci nás doma ženou dopředu, věřím, že nás přidjou podpořit," říká Tomáš Čachotský, který už zápas na Kladně dál nerozebírá. „Nemůžeme se už ohlížet za tím, co bylo v minulých zápasech, musíme se snažit každý z těch následujícíh zápasů vyhrát," má jasno Tomáš Čachotský a jedním dechem přidává recept na lepší výsledky. „Musíme se vyvarovat faulů, abychom nehráli oslabení, která nás stojí síly. Musíme udělat nějaké body, aby Vánoce byly veselejší," uzavírá šéf jihlavské kabiny.