Měli jsme optický tlak, ale oni hráli chytře, pověděl o prohře Tomáš Halász

04.01.2015 / Diana Váňová

Na to, až Horácký zimní stadion zahlásí vyprodáno, si ještě budeme muset počkat, nicméně i návštěva téměř šest a půl tisíce diváků je na první ligu slušný výkon. Atmosféra v zápase s Českými Budějovicemi byla výborná, přesto, jak poznamenal trenér hostí Petr Rosol, se hrálo „jen“ o tři body. A ty se Dukle získat nepodařilo, podlehla Motoru 1:4. „Měli jsme optický tlak, ale oni hráli chytře,“ podotkl těsně po zápase brankář Jihlavy Tomáš Halász.

Po vánoční pauze opět odstartovala první liga. V jejím čtyřicátém kole hostila ve svém domovském stánku Jihlava českobudějovický Motor. Protože již dopředu bylo jasné, že co se atmosféry týče, nepůjde o obyčejný zápas, přichystala si Dukla pro své fanoušky malé překvapení – slavnostního vhazování se ujala legenda Dukly a miláček publika Olda Válek.

Jak prozradil Tomáš Halász, domácí chtěli na svého soupeře vlítnout a hned zkraje předvést, kdo hraje doma, tento úmysl jim ale nevyšel. „Zápas ovlivnilo hned naše první střídání, kdy jsme dostali gól, to byla škoda,“ mrzelo Halásze, který prozradil, že právě tato branka ho mrzela nejvíc. „Myslím, že nám to ubralo na sebevědomí a prvních deset minut jsme byli takoví nervózní.“

Jak Jihlava v první třetině začala, tak i skončila. Po brance v první minutě přišla ještě jedna v minutě poslední, která padla dokonce v početní výhodě domácích. „Stav 0:2 už se hůř otáčí. Navíc oni to potom trochu stáhli, hráli jednoduše. Když jsme byli u nich v pásmu a byli tak pod tlakem, vyhodili puk za modrou, kde se hned formovali. Jak jsme se dostali do šance, hned okolo nás byli dva, tři hráči. Měli jsme optický tlak, ale oni hráli chytře. Mně to trochu přišlo jako zápas „dvacítek“ Slovensko – Česko, kdy to byla jednoduchá hra založená na čekání na šance,“ všiml si dalšího průběhu hry z branky čtyřiadvacetiletý gólman.

Chvílemi to vypadalo, že Dukle snad není souzeno dát v tomto zápase gól. Dokonce ani trestné střílení neskončilo brankou. „Za stavu 0:3 jsem měl nájezd, ale zvolil jsem špatné zakončení, budu to muset více trénovat,“ zpytoval svědomí Aleš Jergl. „Možná, kdybych ho proměnil, mohl být průběh zápasu jiný, přeci jen zbývalo do konce ještě asi deset minut,“ zamýšlel se zpětně neúspěšný střelec.

Z gólu se nakonec Jihlava radovala zásluhou Marka Prokše. Snížení na 1:3 domácí tým povzbudilo ke zvýšené aktivitě, Dukla zkusila odvolat brankáře a hrát v šesti. Nicméně Halász se do brankoviště musel vrátit, když se Budějovičtí dostali k puku a před prázdnou brankou nezaváhali. „Byli jsme moc vylučovaní a bralo nám to síly, které jsme v závěru potřebovali, když jsme stáhli na 1:3. Podle mě nám chyběli síly,“ vyslovil jednu z příčin porážky olomoucký odchovanec.

Bodově tedy zápas domácím nevyšel, co do atmosféry ale přesahoval první ligu. Již po výjezdu jihlavských fanoušků do Českých Budějovic příznivci Motoru slibovali, že Dukle návštěvu oplatí. A učinili tak opravdu ve velkém stylu, když zaplnili celý sektor hostů a ještě přilehlé prostory. Příslib divácky atraktivního zápasu navnadil také domácí, kteří se nenechali zahanbit a rovněž přišli v hojném počtu. Dohromady se na stadionu sešlo téměř šest a půl tisíce diváků. „Osobně si myslím, že v tomhle zápase, i kdybych pustil třeba sedm gólů, bych chtěl v bráně zůstat. V takové atmosféře chytat je prostě radost. Když jsem chytal za Pardubice na Kometě, bylo to něco porovnatelného. Prostě perfektní,“ rozplýval se nadšeně Halász, který měl dvě třetiny za zády budějovický kotel, který si ale kromě klasického „Pusť!“ gólmana příliš nevšímal.

Stejně tak pro Jergla byl sobotní zápas zážitkem. „Divácká kulisa byla vynikající, fanoušci nás hnali pořád dopředu, byli slyšet i hostující, ale já jsem je nevnímal a soustředil se jen ty naše. Děkujeme za jejich podporu. Jen možná někteří fanoušci z Budějovic to trochu přeháněli s těmi petardami. To si myslím, že by na zimní stadion nemělo patřit,“ přidal jedinou výtku k tomu, že z budějovického sektoru přilétla na led dýmovnice.

Ještě jedna perlička ke „svátečnímu“ zápasu, který odehrály oba týmy v retrodresech. Ačkoliv je v Jihlavě Tomáš Halász pouze na výpomoc a čeká na šanci z Pardubic, přiznal, že na utkání se výjimečně těšil. „Já když ty dresy viděl, těšil jsem se jako malé děcko, prostě wow, super. Zvlášť když v nich nastoupil i Motor. Hned jsem se ptal, kolik stojí, že bych si ho koupil, protože se mi moc líbí. Nevím, jak to berou ostatní, ale já jsem hodně tradičně založený. Mně se tady líbí i ten stadion. Když jsem sem přijel s Olomoucí a viděl tady ty dresy pod stropem, líbilo se mi to. Dukla je stále pojem a bude, nezáleží na tom, co za ligu bude hrát,“ zakončil extraligový gólman své povídání. Může se těšit, že se mu přání vyplní, protože od Zdeňka Drly z marketingu má slíbenou alespoň repliku tohoto speciálního dresu.