Celá Dukla, jak tým, tak fanoušci, předvedla dobrý výkon, pochvaluje si Roman Maliník

15.01.2015 / Tomáš Lysý

Přesně před týdnem hrála Jihlava na ledě Prostějova utkání, které zlomil gól Tomáše Čachotského vteřinu před koncem druhé třetiny. Tentokrát "šatnář" pomohl Dukle znovu. V čase 19:57 totiž zamířil do černého Petr Šidlík a poslal svůj tým do vedení 2:1, které již červenožlutí do konce zápasu nepustili. Ba naopak, postupně jej navýšili až na konečných 6:1.„ Zápas jsme odmakali a navázali jsme na výsledky, které máme od Prostějova. Všichni makají, všichni do toho jdou naplno a výsledky podle toho vypadají. Vyhráli jsme zaslouženě,," hodnotí zápas Roman Maliník, který měl zásadní podíl na výhře - vstřelil totiž třetí a šestý gól svého týmu.

Třikrát a dost. I touto krátkou větou by se dal zhodnotit čtvrtý vzájemný zápas mezi Duklou a Horáckou Slavií v dosavadní sezoně. V prvních třech duelech se Třebíč radovala nad regionálním rivalem z vítězsví, tentokrát již byla úspěšná Jihlava. Červenožlutí uštědřili svému sokovi pořádný výprask a výhrou 6:1 přerušili jeho vítěznou sérii na domácím ledě. Posledním celkem, který si z Třebíče odvezl tři body, byly 26. listopadu 2014 České Budějovice.

Podobně na tom byl i Roman Maliník. Před svým jihlavským hostováním nastoupil v dresu Havlíčkova Brodu proti Třebíči třikrát a vždy bez bodového úspěchu. „Až před zápasem jsem se dozvěděl, že Jihlava letos prohrála třikrát s Třebíčí, stejně jako já, když jsem hrál v Brodě. Dnes jsme to odmakali a navázali jsme na výsledky, které máme od Prostějova. Všichni makají, všichni do toho jdou naplno a výsledky podle toho vypadají. Vyhráli jsme zaslouženě,“ nemá důvod skrývat spokojenost Roman Maliník.

Nabízí se i další paralela se zápasem v Prostějově. Tehdy Dukle pořádně pomohl gól Tomáše Čachotského sekundu před koncem druhé periody, který znamenal průběžné vedení Jihlavy 4:3. Tentokrát byl klasický „šatnář“ ještě důležitější. Dukla sice od šesté minuty vedla, Horácká Slavia však minutu poté srovnala stav a následně měla několik slibných příležitostí, mezi kterými byla i tyčka po střele Čuříka. Nicméně červenožlutí tlak soupeře přestáli a sami udeřili – tři vteřiny před koncem první části znamenala trefa Jakuba Schejbala opětovné jihlavské vedení. „Gól do šatny tým hrozně nakopne. V Prostějově nás nakoplo to, že jsme z 0:3 vyrovnali na 3:3 a vteřinu před koncem dali gól do šatny na 4:3. To byl ten zlom a zatím držíme tempo, které jsme tam nastolili. Všichni hrají dobře a zodpovědně a Sáblo (Lukáš Sáblík – pozn. aut.) chytá úplně fantasticky. Pěkně nám to drží,“ pochvaluje si hráč, který v šesti zápasech vstřelil dva góly a připsal si tři asistence.

Další dva góly přidal Roman Maliník právě proti Třebíči, kdy zaznamenal třetí a šestou trefu svého celku. „První gól byl takový, že Čapíno (Zdeněk Čáp – pozn. aut.) parádně vytáhl puk a vystřelil jej na beton gólmana. Já jsem pak už tolik práce neměl, vlastně jsem to jenom dorazil. To byla naše výborná práce, protože jsme hráli ve výhodě v šesti, byl tam faul domácích. Hráli jsme o jednoho hráče navíc a situace takhle vyplynula. Jsem rád, že tomu tak bylo,“ popisuje svojí první trefu v zápase. Gólem na 6:1 pak brankový účet zápasu uzavřel. „Při druhém gólu puk zůstal stát, já jsem ho jenom vzal a vůbec jsem se nerozmýšlel – hodil jsem puk na branku a koukám, že je tam. Zkusil jsem to z kruhů vystřelit a padlo to tam,“ říká bezelstně o své úspěšné trefě.

Před třetí třetinou vedla Jihlava poměrem 3:1. Kdo čekal, že v poslední dvacetiminutovce domácí, jakožto třetí tým tabulky, s nelichotivým skóre ještě něco udělají, byl zklamán. Jihlava závěrečnou část opanovala a v rozmezí 50. – 53. minuty uštědřila svému soupeři tři gólová políčka. Zejména po čtvrtém jihlavském gólu již vypadala Třebíč hodně rezignovaně. „Když se dostanete ve třetí třetině na vedení 4:1, tak je to pro soupeře těžké. Dali jsme pak ještě dva góly, takže jsme to uhráli dobře. Vstřelili jsme hodně gólů a naši diváci musí být spokojeni. Nejde o to, že jsme dva góly dali, ale že jsme už žádný nedostali a dobře hru pokryli. Pan trenér řekl, že v naší hře se dají najít věci, které byly špatně. Ale od nás to byl výborný kolektivní výkon. Nedostali jsme už žádný gól a pomohli jsme gólmanovi k tomu, že dostal pouze jeden,“ nabízí Roman Maliník svůj pohled na třetí třetinu. Po zápase s Litoměřicemi říkal, že se na derby hodně těší z důvodu parádní atmosféry, která vládla v Mann-Hummel aréně i tentokrát. „V Třebíči je vždycky dobrá kulisa, protože je tam menší hala, lidi se tam nasoukají na sebe a akustika je také výborná. Mám rád jakékoliv derby, ale když se v Třebíči sejdou lidi, a ještě hostující fanoušci, tak je tam dobrá atmosféra. Naši byli dneska dobří. Celá Dukla, jak tým, tak fanoušci, předvedla dobrý výkon,“ vyzařuje z jihlavské osmnáctky opět spokojenost.

Nyní čeká na hráče s přezdívkou „Maldr“ hodně pikantní zápas, ať již z pohledu minulých sezon či právě probíhajícího ročníku. Odchovanec vítkovického hokeje poprvé nastoupil za Duklu v sezoně 2010/2011. V krajském městě Vysočiny strávil tři roky, ale před ročníkem 2013/2014 poslaly Vítkovice Romana Maliníka do konkurenčního Havlíčkova Brodu. Nyní se pětadvacetiletý hokejista vrátil na Horácký zimní stadion v rámci měsíčního hostování. Opačným směrem pak putoval Filip Seman. „Za Rebel jsem nehrál letos více jak půlku sezony, dohromady potom sezonu a půl. Nechci se k tomu zatím vyjadřovat, vůbec nevím, jaké budu mít pocity. Teď hraju v Jihlavě, takže odvádím práci tady. Určitě odvedu proti Brodu sto procent. Bude to pro mě určitě těžké, jak po psychické, tak po herní stránce. Samozřejmě, že chceme vyhrát. Ale je to jen sport,“ říká nyní červenožlutý bojovník. A jestli se bude s hokejisty z Havlíčkova Brodu hecovat? „Uvidíme před zápasem. Fakt teďka nemůžu říct, co bude, sám to nevím. Hlavně se z toho nepo….!,“ zakončuje trefně celý rozhovor.