Naštěstí jsme získali dva body, ale to je málo, lituje Adam Zeman ztraceného bodu po utkání s Brodem

18.01.2015 / Tomáš Lysý

Pohled do tabulky před zápasem Jihlavy s Havlíčkovým Brodem byl jasný, Dukla totiž měla na svého soupeře náskok třiačtyřiceti bodů. Utkání již tak jednoznačné nebylo. Ačkoliv si červenožlutí vypracovali zejména v první třetině spoustu šancí, o holé přežití v první lize bojující krajský rival nakonec dotáhl základní hrací část do remízového stavu. V prodloužení pak rozhodl celý zápas Adam Zeman, vracející se z trestné lavice. „Získali jsme hned puk, Šídlo mi to dal o mantinel přes beka, já jsem jel sám z boku a bekhendem to tam padlo," popisuje domácí forvard svojí trefu, kterou natáhl šňůru vítězných zápasů svého týmu na pět. Delší sérii výher doposud v této sezoně Dukla neměla.

První liga nabrala v posledních dnech pořádné tempo. Za poslední týden odehrála Dukla před svými fanoušky tři zápasy, do kterých se vměstnal zápas na ledě Třebíče. A zápasy v rychlém sledu budou pokračovat. Od úterý 20. ledna do pondělí 26. ledna čekají Jihlavu hned čtyři duely, ve kterých se červenožlutí představí na stadionech soupeřů - dvakrát v Šumperku, poté v Kladně a nakonec v Kadani.

Posledním domácím zápasem na dalších deset dnů bylo regionální derby s Havlíčkovým Brodem. Do branky se tentokrát postavil David Rittich, který se od svého gólmanského kolegy Lukáše Sáblíka informoval, jak nyní situace v Dukle vypadá. Naposled totiž oblékl červenožluté barvy přesně před měsícem v zápase na ledě Mostu. „Kluci hráli dobře zezadu. Co jsem si volal s Lukášem Sáblíkem, tak se herní projev a práce do obrany zlepšila o 100%. Dneska se to potvrdilo a kluci hráli perfektně zezadu," chválil své spoluhráče gólman, který před touto sezonou přestoupil do Mladé Boleslavi a v Jihlavě má vyřízené střídavé starty. „Bohužel zápas rozhodla taková moje kravina. Koukal jsem na hráče bez puku a ukazoval bekovi, kde si ho má vzít. Hráč hostů to tam nahodil a já jsem puk viděl, až když proletěl kolem mě. Strašně mě to mrzí, v kabině jsem se za to klukům omluvil. Tohle by se prostě stávat nemělo," kritizuje sám sebe jihlavský odchovanec a zároveň děkuje střelci vítězné branky. „Zaplaťpánbůh, že pak Zemič (Adam Zeman - pozn. aut.) ujel, dal gól na 2:1, a jsou z toho alespoň dva body. Ale myslím si, že šancí jsme měli o hromadu více a mohlo to dopadnout lépe," říká David Rittich.

V podobném duchu hovoří také Adam Zeman, litujíc neproměněné příležitosti z úvodu zápasu. „Myslím si, že v první třetině jsme měli dost šancí, abychom zápas rozhodli. Dali jsme jen jeden gól a pak jsme takový nešťastný dostali. Už jsme se nebyli schopni odtrhnout od soupeře. Možná chybělo štěstí, možná jsme ale byli v zakončení laxní. Šancí jsme měli dost, ale prostě to tam nenapadalo. Naštěstí jsme získali alespoň dva body, ale to je málo," mrzí jihlavského útočníka. „Do druhé třetiny jsme nenastoupili vůbec dobře, začali jsme oslabením a od toho se celá půlka druhé dvacetiminutovky odvíjela. Nevytvořili jsme si žádnou šanci, až potom po polovině porostřední části, a ty musíme proměňovat," žehrá nad neúspěšnou koncovkou Adam Zeman.

Právě "Zemič" se v poslední době střelecky hodně probouzí. Dává důležité góly, navíc po parádních akcích. V duelu s Chomutovem vytěžil ze spolupráce s Petrem Šidlíkem vyrovnání, když při úniku překonal gólmana, nyní v prodloužení hodně podobným způsobem vyzrál na Filipa Šindeláře - a to hned po svém návratu z trestné lavice. „Byl jsem při svém vyloučení v prodloužení docela nervózní, tam už se hraje ve třech. Kluci to ale dobře odbránili. Já jsem skočil na led z trestné lavice, když jsme získali puk. Šídlo (Petr Šidlík - pozn. aut.) mi dal přihrávku o mantinel přes beka a poslal do brejku, já jsem jel na branku sám z boku, hodil si puk bekhendem nad vyrážečku a padlo to tam," vybavuje si naprosto přesně svojí šestnáctou trefu v sezoně, ke které však vůbec nemuselo dojít. Za stavu 1:1 měl Havlíčkův Brod v samém závěru zásluhou Jakuba Babky velkou šanci a nikdo by nemohl říct ani popel, kdyby rázem na ukazateli stavu svítilo skóre 1:2. David Rittich ale hostujícího útočníka zblízka vychytal a odčinil tak své zaváhání při jediném inkasovaném gólu. „Nikdo by nemohl říct ani popel, ale ten zápas měl skončit 1:0, to si řekněme na rovinu. Zápas měl skončit 1:0, protože kdyby nedali gól, tak žádnou šanci neměli," praví zcela otevřeně strážce svatyně.

Mladý gólman se také vyjádřil ke své aktuální situaci jak v Mladé Boleslavi, tak v Jihlavě. „Každá výhra je pro mě dobrá, stejně jako každý zápas. Je mi dvaadvacet let a potřebuju chytat co nejvíce zápasů. Mě by klidně nevadilo chytat jeden den tady, druhý den v Mladé Boleslavi, pro mě by to bylo jenom plus. Ale zase nemohlo by to být celou sezonu, ta únava tam je a zápasy jsou hodně namačkané. Budu rád, když do Jihlavy budu moct přijet a klukům pomoct," míní David Rittich, který neopomněl pochválit výborné červenožluté příznivce. Těch se na Horáckém zimním stadionu sešlo přes dva a půl tisíce, což byla největší návštěva během čtyř duelů mezi Jihlavou a Brodem v této sezoně. „Dneska byli lidi skvělí, přišlo jich hodně, ale kluci mají teď dobré výsledky, takže to se od toho odvíjí. Chtěl bych jim poděkovat za to, jakou vytvořili atmosféru. Bohužel jsme to nedotáhli na tři body, ale jen na dva," zasmuší se znovu kmenový hráč Mladé Boleslavi.

Zpestření pro diváky jistě nabídli oblíbené večerníčkové postavičky Bob a Bobek, dva maskoti Mistrovství světa v ledním hokeji 2015, které se bude konat v Praze a v Ostravě. V rámci propagace šampionátu objíždí králíci z klobouku všechny extraligové a prvoligové stadiony v tuzemsku s pohárem pro světové šampiony. „Já si myslím, že dobře to je, ale šampionát je tak propagovaný, že vůbec nemůže být sporu o tom, že bude prázdný stadion. Chtěl jsem si koupit lístky na internetu, ale ty byly hned vyprodané. Myslím si, že problém s návštěvou nebude, ale určitě je dobře, že i ty lidi, co se k šampionátu nedostanou, k němu alespoň takto přičuchnou," zakončuje rozhovor David Rittich.