Další venkovní zápas. Dukla jede na led kladenských Rytířů

22.01.2015 / Zdeněk Drla

Bude to šlágr sobotního 47. kola první hokejové ligy. Dukla Jihlava se představí na ledě kladenských Rytířů. Oba soupeři získali dohromady 18 ligových titulů, i když na ty poslední už pomalu sedá prach. V zápase půjde o hodně, Kladno je aktuálně třetí, Dukla pátá. Mezi oběma týmy je pouhých pět bodů.
Zápas bude mít možná i hvězdného hosta. Ze zámoří by měl dorazit většinový majitel Kladna Jaromír Jágr, který před časem oznámil, že se v pauze NHL, kterou vyplní víkendové Utkání hvězd, vydá na "inspekci" do Česka.
Zápas mezi Rytíři Kladno a Duklou Jihlava začíná na kladenském stadionu v sobotu 24. ledna 2015 v 16 hodin. Pokud se do Kladna nevydáte osobně, můžete zápas sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

Prvních jedenadvacet kol základní části cestovali pouze k venkovním utkáním. Kladenský tým nemohl hrát na svéém stadionu kvůli probíhající rekonstrukci. Také tento fakt a dlouhé cesty na stadiony soupeřů se promítly do výkonů mančaftu a odrazily se i v postavení v tabulce. Na tuto skutečnost reagoval většinový vlastník klubu hvězdný útočník Jaromír Jágr, který ze zámoří pohrozil sankcemi a vyhazovy. Hrozby zabraly. Tým se zvedl a na nově opraveném stadionu podává více než slušné výkony. Bez bodu odjížděly z ČEZ stadionu například Dukla Jihlava, Most, Kadaň, České Budějovice, Ústí nad Labem nebo naposledy ve středu Litoměřice, když Rytíři dokázali smazat bleskové dvougólové vedení Stadionu a radovali se z výhry 4:3. Aktuálně má Kladno na svém kontě 86 bodů, o pět více než jihalvská Dukla, a jsou třetí za lídrem z Chomutova a českobudějovickým Motorem.

Poslední vzájemný zápas

Ve vzájemných zápasech brali prozatím více bodů Rytíři. První zápas na Horáckém zimním stadionu sice Dukla vyhrála 3:1, ve druhém se už radovali kladenští hráči, když v polovině zápasu vymazali jednogólové vedení Dukly a krátce nato strhli vedení na svoji stranu. Domů se tak vraceli s plným počtem bodů za výhru 2:1.

Zatím naposledy se oba sobotní soupeři střetli na opraveném ČEZ stadionu, který zkraje sezony nemohli domácí právě kvůli rekonstrukci využívat, pár dnů před vánočními svátky. A utkání to bylo slavnostní, neboť Kladno slavilo devadesáté výročí založení hokejového klubu. Duel mezi Kladnem a Duklou Jihlava byl sehrán v replikách retrodresů ze sedmdesátých let, kdy oba kluby patřili ke špičce československé hokejové scény. Před vyprodanými ochozy (5200 diváků - pozn. aut.) brali Rytíři (s dobovou siluetou "paní Poldi" na hrudi) tři body za jednoznačnou výhru 4:0. Nutno podotknout, že Dukla odcestovala do Kladna se značně okleštěnou sestavou.

Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava 4:0

Branky a nahrávky: 9. Stach (Horna, Kaberle), 17. Hořava (Tenkrát, Růžička), 34. Horna (Kaberle, Rudovský), 51. Eberle (Hořava). Rozhodčí: Jílek – Štofa, Beneš. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200 (vyprodáno). Střely na branku: 33:21. Průběh utkání: 4:0. Třetiny: 2:0, 1:0, 1:0

Rytíři Kladno: Lukáš – Kolářík, Kaberle, Lukáč, Růžička, Jaroměřský, Krejčí – Rudovský, Dragoun, Bahenský – Horna, Stach, Tenkrát – Eberle, Pitule, Hořava – Strnad, Švaňhal, Redlich
HC Dukla Jihlava: Sáblík – Štebih, Kaláb, Schejbal, Čáp, Grman, Dobrovolný, Zadražil – Mikeš, Zeman, Čachotský – Seman, Melenovský, Důras – Prokš, Štěpánek, Březina

Pohled do statistik

Kanadskému bodování Dukly Jihlava vévodí dlouhodobě kapitán týmu Tomáš Čachotský. Na svém kontě už má, i díky třema asistencím z posledního zápasu v Šumperku, už 44 bodů za 19 gólů a 25 asistencí.

Z kladenských hráčů je na tom nejlépe Michal Dragoun se 41 bodem (11+30), nejlepším střelcem Středočechů je Miloslav Hořava, jenž ve 44 zápasech rozvlnil síť za gólmany soupeřů už čtyřiadvacetkrát. V brance Kladna si největší porci minut rozdělili Jan Chábera a Jan Lukáš, Rytíři mohou využívat i služeb a dovednostní mladíků Daniela Vladaře a Jiřího Švihálka.

RETROZÁPAS. Ve 34. kole se Kladno s Jihlavou utkaly v rámci oslav 90. narozenin kladenského hokeje v retrodresech. Foto: Josef Polášek

47. kolo: sobota 24. ledna 2015

Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava (16:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - Piráti Chomutov (17:00)
HC Stadion Litoměřice - SK Kadaň (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Most (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice - HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC AZ Havířov 2010 - HC Slovan Ústí nad Labem (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč - Salith Šumperk (17:30)

48. kolo: pondělí 26. ledna 2015

Piráti Chomutov - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Most - HC Stadion Litoměřice (17:30)
SK Kadaň - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Slovan Ústí nad Labem - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Salith Šumperk - HC Rebel Havlíčkův Brod (18:00)