Bylo dobré, že jsme nezačali po kladenském snížení panikařit, ohlíží se za dalším vítězstvím Marek Melenovský

25.01.2015 / Zdeněk Drla

Poosmé v řadě odjížděli z ledu jako vítězové. Hráči Dukly Jihlava si ve šlágru 47. kola první ligy vyšlápli na kladenské Rytíře, které na jejich ledě porazili 4:2. Po dvou třetinách si vytvořili pohodový třígólový náskok, Kladno sice v 51. minutě v rozmezí pár desítek vteřin snížilo na rozdíl jediného gólu, pojistku v podobě přesilovkového gólu přidal v závěru utkání kapitán Tomáš Čachotský. „Bylo dobré, že jsme po kladenském snížení nezačali panikařit a byli dál trpěliví,“ ohlíží se za zápasem Marek Melenovský, jehož trefa byla nakonec tou vítěznou.

Na kladenském ledě se Dukla představila podruhé v sezoně. Zatímco v předvánočním utkání, které se odehrálo na počest devadesátého výročí založení kladenského hokeje v retrodresech, jasně dominovaly domácí barvy, v sobotním duelu se z výhry radoval hostující tým. „Navázali jsme na předešlá utkání,“ upozorňuje Marek Melenovský na šňůru teď už osmi vítězství v řadě a především pak na dvojzápas v Šumperku. „Připadá mi, že jsme zjistili, jak ten hokej hrát. Posledních osm zápasů je to na našich výkonech vidět. I dnešní zápas byl podobný. Byli jsme trpěliví, vytvořili jsme si třígólový náskok,“ přemítá po dalším bodovém zisku, díky kterému se jihlavský tým přiblížil na dostřel ke čtvrté Třebíči i třetímu Kladnu. „Sice jsme měli menší výpadek, kdy soupeř snížil, ale znovu jsme jim trpělivou hrou odskočili a zbytek zápasu jsme si pohlídali,“ poukazuje na okamžiky z jedenapadesáté minuty, kdy Tomáš Pitule a o chvíli později David Stach snížili kladenskou ztrátu na rozdíl jediného gólu.

S HVĚZDOU NHL. Marek Melenovský stíhá Tomáše Kaberleho. Jedna z ikon kladenského hokeje se rozhodla pro návrat do mateřského klubu. Foto: Karel Švec (ČSLH)

Zápas se vyvíjel přesně podle představ fanoušků červenožlutých. Nejprve v první třetině propálil gólmana Cháberu v přesilovce Zdeněk Čáp, ve druhém dějství přidal z dorážky druhý jihlavský gól Ondřej Malec. Dobrá stovka příznivců Dukly na stadionu propukla v euforii. A bylo ještě veseleji, to když zápis do kolonky střelců v tomto utkání přidal i Marek Melenovský. Ten dostal od beků parádní přihrávku na útočnou modrou a po rychlém úniku propálil prostor mezi gólmanem a tyčí. „Předcházelo tomu jejich nastřelení,“ vrací se střelec vítězného gólu k okamžikům 37. minuty. „Viděl jsem, jak Čapíno (Zdeněk Čáp – pozn. aut.) letí pro puk. Bekovi, který mě hlídal, jsem naznačil, že pojedu k nám do třetiny a rychle jsme mu odskočil. Čapíno si toho všiml a super přihrávkou vzduchem mě našel až skoro na útočné modré. Přistála mi přímo na hůl. Tak jsem se snažil co nejrychleji dostat k bráně. Viděl jsem, že gólman nestojí úplně ideálně, tak jsem střílel k bližší tyčce,“ rozebírá svoji patnáctou trefu v sezoně Marek Melenovský.

Po gólu přijímal gratulace od spoluhráčů i trenérů. Jeho únik glosoval okamžitě i trenér Petr Vlk. „Říkal mi: Dědku, tys tam sotva dolezl… Byla to sranda,“ směje se Melenovský. „Byl to důležitý gól a já jsem rád, že jsem tím mohl pomoci týmu,“ dodává skromně.

VÍTĚZNÝ GÓL. Marek Melenovský, Richard Diviš a Merek Prokš oslavují třetí gól Dukly Jihlava v zápase na Kladně. Trefa zkušeného borce byla vítěznou. Foto: Karel Švec (ČSLH)

Vedení o tři góly vydrželo Dukle až do oné jedenapadesáté minutě, kdy Kladno dvakrát skórovalo. Víc mu ale Dukla nedovolila. „Bylo dobré, že jsme nezačali po kladenském snížení panikařit, což se nám stávalo třeba v zápasech na začátku sezony,“ všímá si změny. „Samozřejmě to hráči v hlavě proběhne. Máte luxusní náskok 3:0 a najednou je to jenom o gól. Ale bylo vidět, že jsme to odehráli i za takového stavu v klidu. Vyčkali jsme, skórovali jsme na 4:2 v přesilovce, a to bylo rozhodující,“ hodnotí závěrečné okamžiky utkání Marek Melenovský.

Většímu klidu a pohodě na hokejkách určitě přidává i úspěšná bodová šňůra v novém roce. V lednu jich vybojovala Dukla už dvaadvacet. „Když jde o každý bod, jsi ve stresu, ale když body přibývají a v tabulce jsi výše, tak se hraje úplně jinak. Hráč je uvolněný a najednou mu všechno víc vychází a cítí se úplně jinak – i nohy jsou lehčí. Hlava dělá úplné divy,“ glosuje vzestup týmu v posledních kolech.

Dalším faktorem, který má dozajista svůj podíl na úspěších jihlavské družiny, jsou fanoušci. Ti nechybí na žádném venkovním zápase. Do Kladna jich přijelo kolem stovky. A hnali Duklu dopředu. „Byli jsme docela překvapení, že jich přijelo tolik. Parádně zápas odfandili, byli hodně slyšet. Kromě úseku, kdy nám Kladno dalo ty dvě branky, tak byli slyšet o hodně víc, než ti kladenští. Před takovouto kulisou se hraje moc dobře,“ uzavírá Marek Melenovský.

DĚKOVAČKA. Závěrečná děkovačka hráčů Dukly Jihlava po vítězném zápase na Kladně. Autor: Zdeněk Drla