Základní část první ligy zatahuje oponu. Dukla jede do Havířova

03.02.2015 / Zdeněk Drla

A je to tady. Po dvaapadesátém kole základní části, které je na programu ve středu 4. února 2015, uzavře první liga svoji dlouhodobou část. V posledním dějství bude zodpovězeno několik zásadních otázek. Rozlouskne rébus kdo s kým v předkole play-off a kdo si zajistí vhodnější pozici ve čtvrtfinále.
Jihlavští hokejisté míří k zápasu posledního kola do dalekého Havířova. Zápas emzi místním AZetem a Duklou začíná v K&K Pneu Areně v 18 hodin. Duel můžete sledovat buď přímo na stadionu nebo prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

Je to "velká matematika". V posledním kole základní části jde řadě prvoligových týmů o hodně. Dukla Jihlava v případě vítězství na ledě Havířova urve konečné druhé místo (což se jí naposledy povedlo v sezoně 2005/2006 a 2002/2003 - pozn. aut.), také Havířov potřebuje nutně bodovat. V případě plného bodového zisku a prohry Litoměřic v Českých Budějovicích poskočí na šesté místo, které mu zajistí přímou účast ve čtvrtfinále play-off.

Jasno je na obou pólech tabulky. Na jejím vrcholu se vyhřívají Piráti z Chomutova, kteří si už s předstihem zajistili vítězství v základní části druhé nejvyšší soutěže. Na samém chvostu jsou Havlíčkův Brod s Prostějovem. Rebelové s Jestřáby si to s největší pravděpodobností rozdají v přímém souboji o to, kdo uhájí prvoligovou příslušnost a kdo spadne do druhé ligy. Tyto dva kluby ve skupině udržení (hraje se systémem doma venku) doplní ještě Most a Šumperk.

Čtrnáctidenní volno po odehrání základní části si užijí vedle Chomutova ještě Jihlava, Kladno, České Budějovice a Třebíč. O šestém přímém postupujícím do čtvrtfinále rozhodne právě 52. kolo. Budou to Litoměřice nebo Havířov?

Srovnané to není ani mezi týmy, které se utkají v předkole play-off. Série se hraje na tři vítězná utkání. První jsou na programu už v neděli 8. února, o dvou postupujících do čtvrtfinále bude jasno nejpozději následující neděli 15. února. Ve středu 11. února pak startuje čtvrtfinále, které se hraje již na tradiční čtyři vítězná utkání.

Poslední vzájemný zápas

Dukla má s Havířovem pozitivní bilanci vzájemných zápasů. První dvě měření sil v první polovině sezony zvládla (4:3 a 4:2), padla až těsně před vánočními svátky, kdy na soka ze Slezska nestačila a prohrála 1:4.

HC Dukla Jihlava - HC AZ Havířov 2010 1:4

Branky a nahrávky: 14. Půhoný (Čachotský, Maliník) – 4. Loskot (Foltýn, Jiránek), 12. Loskot (Jiránek, Bezuška), 29. Fořt (Jiránek, Ostrčil), 52. Pechanec (Sztefek, Klimša). Rozhodčí: Sýkora – Krátký, Svoboda. Vyloučení: 6:12, navíc Kuřítko (JIH) trest ve hře. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1539. Střely na branku: 40:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4. Třetiny: 1:2, 0:1, 0:1

HC Dukla Jihlava: Halász – Čermák, Grman, Dobrovolný, Staněk, Štebih, Čáp, Schejbal, Šidlík – Čachotský, Maliník, Půhoný – Jergl, Melenovský, Důras – Kuřítko, Mikeš, Březina – Vysloužil, Malec, Prokš
HC AZ Havířov 2010: Daneček – Bezuška, Bahounek, Lenďák, Ostrčil, Graca, Horák, Foltýn – Jiránek, Loskot, Fořt – Šlahař, Jakúbek, Maruna – Klimša, Sztefek, Pechanec – Matějek, Bednář, Tomi

DO HAVÍŘOVA. Na led AZetu to má jihlavský tým nejdál - 270 kilometrů. Naposledy v K&K Pneu Areně Dukla vyhrála 4:2. Foto: Zdeněk Drla

52. kolo: středa 4. února 2015

Piráti Chomutov - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
SK Kadaň - Rytíři Kladno (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Slovan Ústí nad Labem - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Salith Šumperk - HC Most (18:00)