4:1
(0:1, 1:0, 3:0)

Jihlavští hokejisté v dalekém Havířově neuspěli

04.02.2015 / Petr Miklas

Mužstvo z krajského města Vysočiny nevstoupilo do zápasu vůbec špatně. Po zdařilém úvodním dějství mělo těsný náskok, neboť se prosadil Tomáš Harkabus. V prostřední periodě domácí přidali a zcela zaslouženě vyrovnali. V poslední dvacetiminutovce poté skórovali hned třikrát, na což svěřenci Petra Vlka nenalezli odpověď. Dukla tak podlehla Havířovu 1:4, tudíž ve čtvrtfinále narazí na Kladno.
04.02.2015 18:00, 1. liga ČR - 52. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Matoušek – Bezuška, Lenďák, Krisl, Stuchlík, Ostrčil, Foltýn, Bahounek – Fořt, Strapáč, Tomi – Jakúbek, Šlahař, Maruna – Sztefek, Pechanec, Haas, Jiránek, Loskot, Růžička
4

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Kaláb, Korím, Dobrovolný, Staněk, Mocek, Šimek, Štebih – Čachotský, Seman, Diviš – Březina, Melenovský, Jergl – Schejbal, Zadražil, Harkabus
1
Branky a nahrávky: 32. Haas (Foltýn, Pechanec), 52. Jiránek (Loskot, Růžička), 58. Růžička (Jiránek, Loskot), 60. Foltýn (Pechanec, Haas) – 11. Harkabus (Zadražil, Schejbal). Rozhodčí: Trombík – Novák, Moravec. Vyloučení: 2:4, navíc Korím (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2251. Střely na branku: 39:19. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Průběh utkání

Do utkání hosté doslova vlétli, hned od začátku zatlačili hokejisty AZetu a byli blízko vstřelení branky. Vše se odehrálo v 1. minutě, kdy nejprve v dobré pozici minul Matouškovu branku Seman, krátce po něm pálil z mezikruží Diviš, jeho rána prošla domácímu gólmanovi mezi betony a orazítkovala tyč.

První velká šance na druhé straně přišla až 7. minutě, když Fořt vystihnul rozehrávku Jihlavy a Sáblík se štěstím vyrazil puk mimo branku. O tři minuty později přišla obrovská šance AZetu, Haas měl před sebou odkrytou branku, jenže si toho nevšimnul a nahrával Sztefkovi, ale jeho hůl puk přeskočil. V 11. minutě tak přišla první gólová akce na druhé straně – Zadražil vybojoval puk a nahrál jej na Tomáše Harkabuse, jenž zamířil přesně k tyči Matouškovy branky.

O minutu později mohli hosté vést už o dvě branky, Čachotský při přesilovce zavezl puk do útočného pásma, kde našel volného Koríma, jehož bomba jen těsně minula Matouškovu bránu. V závěru třetiny měl ještě šanci hostující Diviš, ale netrefil dobře puk a ten tak letěl mimo bránu. Po první části tedy hosté vedli 0:1.

Ve druhé třetině měl navrch AZ, kterému k tomu pomohly i dobře sehrané přesilové hry. Ve 26. minutě právě při početní výhodě pálil Fořt do odkryté branky, ale Sáblík vytasil neskutečný zákrok a zabránil jistému gólu. Podobně se vedlo, už při hře 5 na 5, trojici Jiránek, Růžička a Loskot, kteří zasypali Sáblíka střelami, které byly gólové, ale Sáblík čaroval a všechny tutovky zlikvidoval.

Až ve 32. minutě využil přesilovku AZetu Radim Haas, který se trefil do spodního rožku Sáblíkovy branky. O dvě minuty později mohl poslat Duklu do vedení Čachotský, ale jeho ránu zablokoval skvěle bránicí Foltýn. V závěru druhé třetiny měl možnost trestného střílení domácí Sztefek, zkusil rozhýbat Sáblíka, ale forhandový blafák mu nevyšel. Po dvou třetinách to bylo 1:1.

Třetí část už patřila AZetu. Už ve 42. minutě mohl poslat Havířov do vedení Pechanec, ale netrefil branku. Pak sice přišly šance Dukly – nejprve Diviše neskutečně vychytal Matoušek, poté domácí gólman vytasil zákrok betonem proti Čachotského ráně.

Ve 48. minutě měl blízko k vedoucí brance domácích Maruna, ale Sáblík vytasil zákrok levým betonem a zachránil Jihlavu. O dvě minuty později měl smůlu domácí Růžička, který mohl pálit do odkryté branky, ale netrefil poskakující puk. V 52. minutě už to přišlo - Tomáš Jiránek se trefil mezi betony přesouvajícího se Sáblíka. O čtyři minuty později mohl Čachotský vyrovnat, ale Matoušek se překonal a jeho šanci zhatil.

Na začátku 58. minuty se trefil z těžké pozice Marek Růžička a domácí vedli už 3:1. Něco málo přes minutu do konce si vzali domácí oddechový čas a hosté poté hráli bez brankáře s šesti hráči v poli. Risk hostům nevyšel, protože Michael Foltýn trefil odkrytou branku hostí. Jihlavský Korím situaci neunesl a za svou reakci si vysloužil desetiminutový osobní trest.

Ohlasy trenérů

Jan Daneček (AZ Havířov): Dnes to byl velmi dobrý výkon, tak jako v celé sezoně, kdy jsme odehráli skvělé zápasy hlavně s těmi lepšími soupeři. První třetina byla z naší strany hodně nervózní, do zápasu jsme vstoupili svázaní a po prvních třech střídáních jsme mohli prohrávat 0:3. Jihlava byla silným soupeřem, i když jim chybělo několik hráčů. Čekal jsem, že tlak ve třetí třetině vyvineme, ale doufal jsem, abychom jsme někde nepropadli. Chtěl jsem, ať dáme vedoucí branku ze začátku třetiny, pak už jsem byl nervózní a čas kvapil. Blížil se konec, a to je vždy hektické. Gól padl v pravý čas a měli jsme i pořádnou porci štěstí. Náš třetí gól byl hodně rozhodující, protože jít s Jihlavou v poslední minutě s tímto stavem by nebylo vůbec jednoduché.

František Zeman (Dukla Jihlava): Myslím si, že s tím kádrem se kterým jsme tady přijeli, bez šesti hráčů základní sestavy, jsme neodehráli špatné utkání. Bohužel jsme se nevyvarovali chyb v obranném pásmu, které domácí potrestali a po právu tak zvítězili.