Momenty čtvrtfinálové série proti Kladnu

06.03.2015 / Tomáš Lysý

Dlouhá čtvrtfinálová série mezi Jihlavou a Kladnem je u konce. O postupujícím do semifinále se rozhodlo až v posledním možném zápase; sedmý duel na Vysočině ovládla domácí Dukla. Vypjaté zápasy dvou veleúspěšných klubů české hokejové historie musely uspokojit i oko nejnáročnějšího diváka. Nechybělo nic - zvraty v utkání i zvraty v celé sérii, vysoké návštěvy, prodloužení a trestná střílení, parádní individuální výkony, bitky s tvrdou hrou. Jeden klub ale musel z kola ven. K radosti téměř šesti tisíc domácích fanoušků pokračuje sezona jihlavské Dukle, která v semifinále poměří síly s Chomutovem.

Nezdolná bojovnost a nasazení hráčů Dukly

Před startem čtvrtfinálové série mezi Jihlavou a Kladnem se prognózoval velmi vyrovnaný průběh. Ani jeden z týmů nebyl výraznějším favoritem, přesto se šance lehce přikláněly na stranu Kladna, loňského sestoupivšího extraligisty. I to mohla být voda na mlýn pro Duklu, která postoupit „mohla“, kdežto klub majitele Jaromíra Jágra „musel“. Jak trenér červenožlutých Petr Vlk, tak kouč Rytířů Jan Čelanský se shodli, že při hře pět na pět mělo více ze hry Kladno. Na nadšeně bojující hráče Jihlavy to však nestačilo. „Celkově nám ale jednoznačně dělalo problém jejich dohrávání a taková ta zarputilost, to že to nevzdají a dohrají každé střídání. Dukla byla jednoznačně urputnější. To si myslím, že byl jeden z těch momentů, který v závěru přetáhl sérii na stranu domácích,“ nechal se slyšet lodivod Kladna. Petr Vlk jej vzápětí doplnil. „Myslím si, že jsme byli vepředu, co se týče pracovitosti, důslednosti, důraznosti a takových věcí,“ prohlásil Petr Vlk.

Jihlava skutečně bojovala o každý milimetr ledu. Nenechala se zastrašit kladenským zlým mužem Tomášem Kloučkem, který si ve druhém zápase vyšlápl na Martina Kuřítka poté, co „Kuře“ vystartoval na Jakuba Kaniu, který poslal na mantinel Ondřeje Malce. Dukla nesložila zbraně ani v šestém zápase na ledě Kladna, který musela vyhrát, aby nebyla vyřazena. Prohrávala sice již 0:2, ale nakonec si po výhře 3:2 vynutila sedmý zápas.

Asi největším protikladem bojovnosti a nasazení mezi Duklou a Kladnem byla třetí třetina sedmého duelu. Jihlavští hráči při přesilovkách Rytířů padali do střel, nastavovali vlastní těla i do dorážek, jen aby puk neskončil v brance. V závěru sedmého duelu se dokonce po vzoru legend z Nagana chytili kolem ramen. Obětavost a pověstné srdíčko na straně soupeře toliko viděti nebylo.

ZÁVĚREČNÁ PŘESILOVÁ HRA. Poslední vyloučení celé série bylo k vidění v závěru sedmého v času 53:04. Čtveřice jihlavských hráčů bojovala, někteří lehali do střel. Vůle a srdce byl jedním z hlavních důvodů postupu Dukly do semifinále. Autor: promoTeam HCD - HZSTV1.

Produktivita nejzkušenějších hráčů

Říká se, že základní část a play-off jsou dvě naprosto odlišné soutěže. A čtvrtfinále mezi Duklou a Rytíři tuto skutečnost jen potvrdilo. Lídrem kanadského bodování Kladenských po základní části byl Michal Dragoun se 46 body. Nejlepším střelcem se stal šestadvacetigólový Miloslav Hořava. Play-off těchto dvou borců? Miloslav Hořava 0+0, Michal Dragoun 1+3. Roli střelce nepotvrdil ani Petr Tenkrát, jenž si během sedmi duelů připsal pouze jeden gól. Veterán Jan Hlaváč s pětigólovým překvapením Davidem Stachem na všechno nestačili. Za vše hovoří, že nejproduktivnějším hráčem Kladna ve čtvrtfinále byl obránce Tomáš Kaberle, který nasbíral osm bodů.

Jihlavští mazáci Marek Melenovský, Tomáš Čachotský a Jiří Dobrovolný naopak tíhu zodpovědnosti unesli a patřili k rozhodujícím faktorům červenožlutého postupového úspěchu. I zde by se dalo najít jedno memento – vítězný gól Dukly v sedmém zápase. Dobrovolný poslal puk na Čachotského, který odstavil hráče soupeře a našel mezi kruhy Melenovského. Melys nezazmatkoval a zkušeně rozvlnil síť za zády gólmana Lukáše.

Vítězný gól sedmého utkání. Čas 55:41, 3:1. Autor gólu Marek Melenovský, asistence Tomáš Čachotský a Jiří Dobrovolný. Autor: promoTeam HCD - HZSTV1.

Kladenský kat Richard Diviš

Kdo by to byl řekl, že Kladno pomůže skolit odchovanec kladenského hokeje. Tah s angažováním Richarda Diviše vyšel Jihlavě skvěle. V základní části nastoupil za Duklu v 31 zápasech, ve kterých posbíral 32 bodů (10+21). Jeho účast na ledě byla +18, nikdo v tomhle ohledu nebyl lepší. Ještě více však hráč s přezdívkou „Divoch“ zářil právě ve čtvrtfinále. Jeho gól po 15 vteřinách prvního zápasu jako by načal gólovou a bodovou smršť útočníka elitní jihlavské formace s číslem 10. Ve druhém zápase dokonce vstřelil hattrick. Bodově naprázdno vyšel Richard Diviš pouze v sedmém zápase. Bilance hráče, který je v Dukle na hostování z Olomouce, je ve čtvrtfinále famózní – 6 gólů (z toho tři v přesilovce a jeden dokonce v oslabení) a 3 asistence. V červenožluté ekipě je v tomto ohledu bodově nejlepší. Rytíře to může mrzet dvojnásob. Richard Diviš totiž prošel mládežnickými kategoriemi Kladna. Extraligový debut za Áčko si odbyl v sezoně 2005-2006. Během následujících čtyř sezon nastoupil v dresu tradičního středočeského klubu k 188 zápasům (26+27). Naposled se v dresu Kladna objevil v sezoně 2011-2012. Nyní svůj bývalý klub sestřelil.

SESTŘIH SEDMÉHO ZÁPASU. Autor: promoTeam HCD - HZSTV1.

Extraligové návštěvy a výborní fanoušci Dukly

Vzhledem k tomu, že na sebe narazily dva týmy se slavnou historií a se silnou fanouškovskou základnou, dalo se čekat, že bude série provázena velkým diváckým zájmem. Už zápas v retrodresech v polovině prosince ku příležitosti 90 letům vzniku Kladna byl hrán před vyprodanými ochozy. Celkem navštívilo sedm zápasů dohromady 24047 diváků, což dává skvělý průměr 3435 návštěvníků na zápas. Zejména pátý, šestý a sedmý duel se svou návštěvností vyrovnal leckterým zápasům extraligy. Na třetí domácí zápas Dukly v sérii přišlo 4410 diváků. Rytíři jej vyhráli a následně měli před svými fanoušky tzv. mečbol. Bylo tedy jasné, že Středočechy požene dopředu vyprodaná aréna, což se taky stalo – 5200 lidí. Jenže Jihlava mečbol odvrátila a vynutila si rozhodující sedmý zápas. „Doufám, že bude vyprodáno i u nás,“ nechali se krátce po šestém duelu slyšet Tomáš Čachotský s Markem Melenovským. Nebyli daleko od pravdy. Červenožluté hnalo za postupem 5691 diváků, větší návštěva byla jen v lednu tohoto roku, kdy duel Jihlava - České Budějovice, hraný v retrodresech, navštívilo díky invazi fanoušků Motoru celkem 6475 diváků.

Zahanbit se nenechaly ani oba fanouškovské tábory. Kladenští fanoušci přijeli na každý ze čtyř zápasů na ledě Dukly v hojném počtu, to nelze opomenout. I v tomto ohledu ale byla Jihlava lepší, do karet příznivcům červenožlutých přálo zejména rozlosování – třetí a šestý zápas byl na programu v neděli. Dvojzápas na kladenském ledu shlédlo zhruba pět set fanoušků červenožlutých, kteří nenechali svůj tým ve štychu ani při veledůležitém šestém zápase, ve kterém Jihlava prohrávala 0:2 a řada Kladenských se již viděla jednou nohou v semifinále. „Nevím, jak ještě jinak vynachválit jihlavské fanoušky, protože to, co tady předvedli, byla fantazie,“ složil jim hlubokou poklonu kapitán týmu Tomáš Čachotský. Ani on a jeho spoluhráči však netušili, jaké prostředí vytvoří diváci v rozhodujícím utkání na Horáckém zimním stadionu. Fanoušci Dukly vytvořili svým hrdinům na ledě frenetickou atmosféru, která vygradovala zejména ve třetí třetině. Na tvářích fanoušků červenožlutých byla znát v závěru obrovská „postupová“ úleva, někteří neměli daleko k slzám. Třešničkou na dortu pak byla závěrečná děkovačka, kterou si hráči i diváci bezezbytku užili.

OBROVSKÁ POSTUPOVÁ RADOST. Vrchní snímek ukazuje první momenty po závěrečné siréně sedmého zápasu. Na gólmana Lukáše Sáblíka podnikl "nálet radosti" mladý obránce Petr Šidlík následovaný Tomášem Kalábem. Druhý snímek pak zachycuje závěrečnou děkovačku hráčů s fanoušky, kteří v sedmém zápase vytvořili opravdové červenožluté peklo. Foto: Josef Plechatý.