Chtěli jsme Kubovi pomoct, aby za nulu zaplatil do kasy, směje se Filip Seman

27.09.2015 / Tomáš Lysý

Na neúspěšný domácí duel s Benátkami nad Jizerou chtěla Dukla co nejrychleji zapomenout a opět získat tři body do vyrovnané prvoligové tabulky. Povedlo se hned v následujícím zápase, ve kterém ježek obral jestřába na jeho ledě o tři body. „Zápas byl o prvním gólu a jsme rádi, že jsme ho dali my. Navíc jsme docela rychle dali druhý gól a mohli se více soustředit na obranu,“ pochvaluje si výhru v Prostějově Filip Seman, autor právě úvodní branky. Jihlava se díky tříbodovému importu posunula na páté místo v tabulce a na druhé místo v tabulce, které patří Slavii, pondělnímu soupeři, ztrácí jen dva body.

Na jihlavské hokejisty nečekalo v Prostějově nic jednoduchého. Jestřábi se po úvodních čtyřech zápasech, ve kterých vybojovali pouze dva body, výsledkově zvedli a proti Třebíči a Mostu získali dohromady pět bodů. Dukla přesto nemohla mít jiný cíl než bodovat a přerušit sérii tří zápasů bez vítězství. „Jeli jsme tam s cílem vyhrát, což se nám podařilo. Hráli jsme zodpovědně do obrany, což podtrhnul skvělým výkonem Kuba Škarek a odměnil za to sám sebe nulou,“ začíná rozhovor Filip Seman, jedním dechem ale dodává: „Soupeř nebyl papírově ‚takový‘, takže se od tohoto zápasu musíme odrazit k lepším výkonům i proti papírově silnějším soupeřům.“

Na fotografie ze zápasu LHK Jestrábi Prostějov - HC Dukla Jihlava se můžete podívat ve fotogalerii zde. Autor: Lubomír Tesař.

Úvodní část hry příliš šancí nepřinesla. Diváci, kterých se sešlo přes dva tisíce, ani žádné velké šance, vždyť oba týmy vyslaly na branku soupeře pouze dvanáct střel – domácí sedm a hosté pět. „Kvůli delšímu začátku, kdy se domácí loučili se svým bývalým hráčem, byla hra hodně rozháraná. Zápas byl o prvním gólu a jsme rádi, že jsme ho dali my. Navíc jsme docela rychle dali druhý gól. Potom jsme se mohli soustředit více na obranu, i když hosté měli nějaké další šance, přečíslení, protože se více tlačili do útoku,“ vystihuje důležitost úvodní trefy jihlavská čtyřiadvacítka. Utkání mezi Duklou a Prostějovem začínalo v 18:00, před jeho začátkem se navíc Jestřábi loučili s kariérou Lukáše Duby, jenž odehrál za Prostějov několik sezon, v posledních třech ročnících byl kapitánem týmu a s céčkem na prsou dotáhl klub k postupu do první ligy.

První gól zápasu padl přesně třiadvacet vteřin po polovině zápasu a postaral se o něj právě Filip Seman. „Kuba Škarek vyrazil střelu z úhlu do rohu, puk oběhl z našeho pohledu pravý mantinel a Martin Kohout jej posunul do středního pásma, kde jsem si najel na kotouč. S Harkym (Tomáš Harkabus – pozn. aut.) jsme jeli dva na jednoho. Díval jsem se, jestli bych mu mohl puk nahrát, ale obránce stál mezi námi a nahrávku čekal. Tak jsem zkusil vystřelit nahoru nad lapačku a spadlo to tam,“ popisuje svůj druhý přesný zářez v sezoně. První gól vstřelil Filip Seman v minulém duelu proti Benátkám nad Jizerou a kdyby jeho začínající gólová série vydržela co nejdéle, jistě by se žádný příznivec červenožlutých barev nezlobil.

Když přesně pět minut před koncem zakončil další přečíslení Dukly Martin Kohout a Jihlava odcházela do kabin s dvougólovým náskokem, byly pokyny pro třetí třetinu jasné. Poctivá hra odzadu, udržení náskoku a vychytání prvního čistého konta v prvoligovém zápase A-týmu pro patnáctiletého Jakuba Škarka, který měl k nule blízko již doma proti Ústí nad Labem. „Chtěli jsme udržet nulu nebo minimálně udržet náskok, i kdyby se jeden gól dostal. Samozřejmě jsme mu chtěli pomoct, aby mohl zaplatit za nulu do kasy,“ usmívá se „Semiš“. Týmový pokladník se může radovat, protože poplatek za první nulu asi není zrovna malý. „No, tak asi jo, ale on ještě nemá rodinu, žádné výdaje, tak mu s tím snad rodiče pomůžou,“ odpovídá se smíchem jihlavský útočník na otázku, zda se jedná v kontextu s věkem Jakuba Škarka o velkou částku.

Další duel první ligy je na programu již v pondělí, na státní svátek změří Jihlava síly s loni ještě extraligovou Slavií Praha, která je momentálně na druhé příčce tabulky a pátá Dukla na ní ztrácí pouhé dva body. V přípravném zápase červenožlutí porazili na svém ledě sešívané 4:3 na nájezdy, ale výsledek přípravy nelze brát v tomto ohledu nikterak vážně. „Přátelské zápasy nebývají zas takové, tempo a nasazení proti lize je přece jen nižší a vyhranost není taková. My do toho půjdeme naplno. Slavii se v posledních zápasech daří v útoku, teď opět dali hodně gólu. Musíme se podívat na to, co a jak hrají, připravit se na ně a podat co nejlepší výkon, abychom potvrdili tohle vítězství,“ uzavírá pozápasové ohlasy střelec vítězného gólu proti Prostějovu Filip Seman.