Takovou přestřelku jsem ještě nezažil, ohlíží se za zápasem v Mostě obránce Tomáš Kaláb

08.10.2015 / Zdeněk Drla

Po dvou třetinách to na zimním stadionu v mostecké Rudolické ulici, na dohled hradu Hněvína, na gólové hody nevypadalo... Dvě stovky diváků viděly jediný přesný zásah, to když se prosadil domácí obránce Jan Bittner. To, co následovalo v třetině s pořadovým číslem tři, se vidí málokdy. Padlo hned devět gólů a po základní hrací době svítil na ukazateli skóre nerozhodný stav 5:5. Přitom Dukla v polovině této periody vedla o tři góly! „V padesáté minutě, za stavu 5:2, si už možná každý na zimáku myslel, že je hotovo, ale Most to nazabalil. Vlastními chybami jsme jim nabídli vyrovnání," říká Tomáš Kaláb, jehož střela pravděpodobně odstartovala nevídanou kanonádu. Ve 43. minutě totiž otáčel na 2:1 pro Duklu.

Ale pěkně popořádku...

Dukla zajížděla na led posledního Mostu v roli mírného favorita. Se Severočechy má z minulé sezony i skvělou bilanci vzájemných zápasů. Ve čtyřech duelech ztratila jediný bod. Ale. Most, spolupracující s extraligovými mistry z Litvínova, dokáže v letošní sezoně favorizované týmy řádně potrápit. Důkazem budiž utkání Mostu s Kladnem, Českými Budějovicemi, ale i s Horáckou Slavií Třebíč.

Jak již bylo napsáno výše, stav zápasu mezi dvěma soupeři, jejichž loňský první vzájemný střet na ledě Mostu skončil drtivým vítězstvím Dukly 12:4, byl dlouho bezgólový. „První třetinu jsme nějaké šance měli. Zápas byl ale vyrovnaný. Oni kousali, cítili možná šanci," připomíná první středeční dvacetiminutovku Tomáš Kaláb. „Ve druhé třetině jsme dostali gól, který jsme jim vlastně darovali vlastní nedůsledností," poukazuje na Bittnerovu trefu z 33. minuty.

Jeho slova potvrzuje i hlavní trenér Dukly Jihlava Petr Vlk. „Úvod zápasu poznamenaly neproměněné příležitosti, které jsme si vytvořili. Obrázek zápasu by mohl vypadat úplně jinak, kdybychom nějakou využili. Domácí potom začali trochu "zlobit" a využili naší nedůslednosti tím jedním gólem, kterým nám odskočili."

Po čtyřiceti minutách svítilo na ukazatelích skóre i na plátně na mosteckém zimáku fotbalové skóre 1:0 pro domácí. To se ale začalo rychle měnit. „Po zredukování sestavy a proslovu v kabině jsme do třetí třetiny vstoupili velice dobře," poukazuje Petr Vlk na vyrovnávací gól Tomáše Harkabuse 45 vteřin po začátku třetího dějství i okamžiky následujících minut. „Chtěli jsme zápas otočit a vyhrát. To se nám povedlo. Do desáté minuty třetí třetiny to bylo výborné," říká s trochu trpkým úsměvem na tváři Tomáš Kaláb. Právě jeho gól ve 43. minutě znamenal pro Duklu první vedení v zápase. „To byla, jak se říká rána nerána. Od modré čáry jsem jenom nahazoval puk na bránu. Doletělo to až k ní a zapadlo to za gólmana. Nebyla to nějaká šílená střela, ale i takové góly se počítají," směje se Tomáš Kaláb při vzpomínce na svůj první gól v sezoně, jenž v tu chvíli dozajista netušil, že "odšpuntoval" třaskavý sud.

Domácí dokázali na jeho zápis do listiny střelců reagovat po necelých třech minutách - 2:2. Po krátkém intermezzu v podobě vyrovnaného skóre spustila Dukla kanonádu. V rozmezí minuty a 33 vteřin nasázela za Petráskova záda tři góly a donutila mosteckého maskovaného muže střídat. „Napadalo nám to tam. Vytvořili jsme si šance, které jsme dokázali oproti první třetině proměnit," kvituje produktivitu svých spoluhráčů jihlavská jednačtyřicíctka.

Do konce základní hrací doby chybělo deset minut a pár vteřin a o vítězi klání bylo prakticky rozhodnuto. „V padesáté minutě, za stavu 5:2, si už možná každý na stadionu myslel, že je hotovo, ale Most to nezabalil. Vlastními chybami jsme jim nabídli snížení a vyrovnání a rázem to bylo 5:5. Stejně tak rychle, jak jsme tři góly dali my, dali je i oni," popisuje závěr zápasu Tomáš Kaláb. Most potřeboval na vstřelení tří gólů v řadě o minutu a šest vteřin delší dobu než předtím Dukla. Nerozhodný stav vydržel až do třetí sirény...

Aby v ligovém zápase padlo deset gólů, to se nevidí tak často. A že devět z nich skončí v brance za necelých třináct minut v poslední třetině? To je už spíše otázka pro hokejové statistiky, ale často se to určitě nestává. „I takové zápasy se ale hrají, kdy tam najednou padne úplně všechno. Že napadalo ve třetí třetině hned devět gólů? Já sám jsem takovou přestřelku ještě nezažil, možná někdy v přípravce," uzavírá hodnocení mostecké mise Tomáš Kaláb.

Zajímavostí duelu bylo střídání mosteckých gólmanů. Michael Petrásek přepustil své místo v brance Václavu Moučkovi po obdržení pátého gólu (5:2 z pohledu Dukly). Náhradník už gól nedostal. Stejná situace se stala už ve čtvrtém kole, kdy Most hostil Kladno. Rytíři vedli ve 29. minutě už 5:1. Mouček vystřídal Lukáše Horáka a do konce zápasu neinkasoval - Most začal dotahovat, prohrál ale těsně 4:5.

MLHA V MOSTĚ. Počasí ve středu hokeji nepřálo, celý den bylo zataženo a pršelo. Počasí mělo vliv i na "atmosféru" duelu Mostu s Duklou. Nad ledovou plochou se po většinu zápasu vznášel mlžný opar, typický spíše pro letní přípravné zápasy. Foto: Zdeněk Drla

Autor: Zdeněk Drla