Snažím se jen chytit další střelu a nemyslet na to, jaké je skóre, říká o své první nule za Duklu gólman David Honzík

13.10.2015 / Tomáš Lysý

Hodně upracovaný hokej s minimem pohledných šancí. Asi tak by se dal stručně charakterizovat zápas mezi Duklou Jihlava a AZ Havířov. Na krásu se ale hokej nehraje, důležité jsou góly a body. Jihlava rozvlnila síť soupeře dvakrát, hosty vychytal gólman červenožlutých David Honzík. Sečteno a podtrženo, tři body zůstaly na Vysočině. „Z diváckého hlediska to asi nebyl moc hezký hokej, takový urputný. Ani se nám příliš nedařila nějaká kombinace. O to je pro nás důležité, že jsme vybojovali tři body a můžeme se od nich odrazit do dalších zápasů,“ shrnul trefně celý duel jihlavský brankář, který je v Dukle na celosezónní hostování z Karlových Varů. Rozšířit bodové konto budou moct červenožlutí již ve středu 14.10.2015 od tradičních 17:30 proti Litoměřicím.

Utkání proti Havířovu bylo ve znamení premiér. Oba dva týmy se spolu utkaly v novém ročníku poprvé – jejich zápas završil první čtvrtinu soutěže. Do branky Jihlavy se poprvé v sezoně postavil David Honzík. Dvaadvacetiletý gólman si v předsezónním přípravném zápase na ledě Kladna (20.8.2015) přivodil zranění, ve třetí minutě pustil do klece Jana Brože a od té doby laboroval se zraněním. Vůbec první soutěžní zápas za A-tým dopadl pro mladého muže v masce dobře, chytil všech osmadvacet střel a hned si připsal čisté konto. Na první gól zápasu se však čekalo dlouho, až do čtyřicáté minuty, kdy otevřel skóre Michal Důras. Extraligou ostřílený hráč dostal na pravém kruhu pas od Diviše a v přesilovce se trefil kolem hlavy gólmana Havířova pod horní tyčku. „Důry“ tak zaznamenal vůbec první gól v sezoně, který měl rovnou punc vítězné trefy. Dosud přesné trefy připravoval, na svém kontě má šest asistencí.

Reportáž ze zápasu a ohlasy trenérů.

Co si myslíte o dnešním vítězném zápasu proti Havířovu?
David Honzík: Z diváckého hlediska to asi nebyl moc hezký hokej, takový urputný. Ani se nám příliš nedařila nějaká kombinace. O to je pro nás důležité, že jsme vybojovali tři body a můžeme se od nich odrazit do dalších zápasů.
Michal Důras: Jsme spokojení hlavně se třemi body, protože to bylo hodně upracované utkání. Tabulka je strašně vyrovnaná, takže jsme rádi, že tři body zůstaly tady.

Michale, připsal jste si ve třináctém zápase první trefu v sezoně. Jak jste snášel dlouhé čekání na gól?
Oddechl jsem si. Já raději góly připravuji, ale teď už to čekání bylo delší. Samozřejmě že jsem rád, mančaftu musím přispívat také brankami, navíc když můj dnešní gól byl hned vítězný a znamenal tři body.

Váš gól přišel v přesilovce po střele z pravého kruhu pod horní tyč. Chtěl jste takhle zakončit?
Já prostě vždycky zavřu oči a vystřelím to tam (směje se). Teď už to byl nějaký dvanáctý třináctý zápas. Šancí jsem měl moře a nepadalo to tam, ale prostě jsem se tím nechtěl trápit. Zkoušel jsem to střílet, věděl jsem, že jednou to prostě síť napne. Hlavní je, že jsme vyhráli a že to byl vítězný gól. Už jsem takováto období párkrát zažil. Pro mě je důležité, že šance připravím pro spoluhráče. Sám jsem se do nich dostával a prostě to tak někdy je, že to tam nepadne. Nechtěl jsem propadat nějaké skepsi. My obecně letos moc gólů nedáváme, jsme dost v takové křeči, takže jsem za každý takový gól rád.

Z čeho střelecká křeč pramení?
Nevím. Poslední dobou těch gólů moc nedáváme. Řekl bych, že ta křeč pramení z toho, že hodně chceme a už je v tom i taková přemíra stahy místo potřebného klidu. Snad se to zase zlomí a lehkost ve střílení branek přijde.

Fotogalerie ze zápasu HC Dukla Jihlava – AZ Havířov.

Davide, vy jste si v prvním soutěžním zápase za Duklu připsal čisté konto. Kolik Vás bude stát?
Pětikilo, docela to jde (usmívá se). Ale nevím, jestli se k tomu počítá ještě první zápas, to jsem si nestačil přečíst (směje se).

Vnímal jste jako gólman, že stav byl dlouho bezbrankový a poté jste vedli jen o jeden gól?
Snažím se nemyslet na to, jaké je skóre. Snažím se jen chytit další střelu, a to je jediné, na co myslím, když jsem na ledě.

Po zdravotních potížích jste odchytal svůj první zápas za Jihlavu. Už jste na tom zdravotně dobře?
Ano, už jsem v pořádku.

Videosestřih ze zápasu Jihlava – Havířov


Autor: HZStv1.

Jak se Vám vůbec po tak dlouhé pauze chytalo?
Prvních deset minut jsem si pořádně nesáhl na puk, ale pak si Havířov začal vytvářet nějaké šance. Bylo to těžké, protože se snažili clonit, pořád mi před bránou někdo stál. Postupem času jsem se do zápasu dostal a ve druhé třetině už jsem se cítil dobře.

V předchozích dvanácti odehraných zápasech nastoupil devětkrát do branky teprve patnáctiletý Jakub Škarek. Co na něj jako jeho gólmanský kolega říkáte?
Klobouk dolů před Kubou. Je mu patnáct let, nyní mu bude šestnáct, ale já si nedokážu představit, jaké to je skočit ze staršího dorostu do první ligy.

Utkáním s Havířovem jste završili první čtvrtinu soutěže, máte na svém kontě dvacet bodů. Jak jí hodnotíte?
Michal Důras: Za první čtvrtinu máme solidních dvacet bodů. Něco jsme ztratili zbytečně, ale těch dvacet bodů je prostě pro začátek solidních.
David Honzík: Odehráli jsme některé dobré zápasy, některé jsme zase zbytečně ztratili, jako třeba v Mostě. Bodů jsme mohli získat asi více, ale i tak je to dobrý vklad do další části. Máme hrozně mladý tým. Řekl bych, že se stále sehráváme, máme pořád nějaké zraněné hráče, takže sestava se pořád točí. Když to vezmu všechno dohromady, tak je to docela dobré.