2:0
(0:0, 1:0, 1:0)

Utkání Dukly proti Havířovu příliš hokejové krásy nepřineslo, ale tři body zůstaly v Jihlavě

12.10.2015 / Tomáš Lysý

Utkání deváté Dukly Jihlava proti desátému Havířovu v první třetině moc pohledného hokeje nenabídlo. Za zmínku stála snad jen tvrdá rána hostujícího Ostrčila do spojnice břevna a tyče. Ve druhé třetině už bylo k vidění několik šancí, více na straně Dukly, která dvaapadesát vteřin před koncem této části využila přesilovou hru - Michal Důras zaznamenal první trefu v probíhající sezoně. Urputný boj ve třetí třetině rozhodnul hezkým průnikem a trefou do šibenice Josef Skořepa. Jihlava tak vyhrála 2:0 a David Honzík ve svém prvním zápase sezony za červenožluté udržel čisté konto.
12.10.2015 17:30, WSM Liga - 13. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Šafář, Štebih, Dundáček, Kaláb, Zadražil, Dobrovolný, Grebenyuk – Gríger, Seman, Kohout – Anděl, Skořepa, Důras – Kuřítko, Melenovský, Březina – Diviš, Jícha, Alekseev
2

AZ Heimstaden Havířov

Matoušek – Štencel, Ostrčil, Krisl, Bahounek, Korím, Lenďák – Maruna, Maliník, Kanko – Sztefek, Pechanec, Kalus – Tomi, Káňa, Štumpf – Kotala, Staněk, Matějek
0
Branky a nahrávky: 40. Důras (Diviš, Kaláb), 56. Skořepa (Štebih, Šafář). Rozhodčí: Jílek – Beneš, Štofa. Vyloučení: 4:5, navíc Korím (HAV) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1114. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Již po čtyřiačtyřiceti vteřinách zápasu mezi Duklou a Havířovem se ocitl před levou tyčí Honzíka zcela volný Krisl, jenž rozvlnil pouze boční síť. Na druhé straně po Důrasově přihrávce zkusil pohotovou ránu z levého kruhu Skořepa, proti které stačil Matoušek v brance hostí sklapnout betony. První výhodu přesilové hry dostala Jihlava, ale během dvou minut se pořádně nezabydlela v útočném pásmu. To početní výhoda hostí mohla přinést úvodní branku. Obránce Ostrčil napřáhl od modré a jeho dělovka zamířila do pravé spojnice břevna a tyče. Neprosadil se ani Kalus, protože na levém kruhu v dobré pozici promáchl do ztracena a Sztefek tvrdou střelou vyprášil lapačku jihlavského gólmana. Také Dukla mohla změnit bezbrankový stav. Alekseevovu střelu z otočky vyrazil Matoušek a po přihrávce Semana se střela Kohouta odrazila do rohu branky zřejmě od tyče. Do konce třetiny hráli domácí hokejisté ještě dvě přesilovky, ale k ohrožení branky soupeře se, stejně jako v první početní výhodě, nedostali.

Druhá třetina přinesla aktivnější hokej z obou stran. Hned na jejím začátku prošla Březinova střela z oblíbené pozice z pravého kruhu těsně vedle levé tyče, stejně tak jako tečovaná rána Dobrovolného, po které se Matoušek pouze ohlédl. Po pasu Kohouta chybělo Semanovi k trknutí puku do volné části klece snad jen půl metru, a když už mohl Březina zakončovat do volné klece, prezentoval se výborným zákrokem hokejkou Matoušek, který mu šťouchl do hole. Neuspěl ani Anděl, sjíždějící před branku, kde neúspěšně zkusil prostrčit kotouč ke vzdálenější tyči. Na druhé straně připravil napadající Kotala o puk Zadražila a přihrál Matějkovi, avšak hostující forvard nedokázal trefit volnou klec. V další akci hostí byl znovu Matějek, situaci dva na jednoho po jeho přihrávce zakončil střelou do boční sítě Staněk. Ani čtvrtá přesilovka se domácímu týmu vůbec nezdařila.

Závěr třetiny přinesl další vyloučení hostí. Ačkoliv čtyři předchozí přesilovky Dukly by měly skončit co nejrychleji v zapomnění, tato početní výhoda se domácím podařila. Po několika pěkných kombinacích putoval puk po ose Kaláb – Diviš na pravý kruh k Michalu Důrasovi. Zkušený jihlavský hráč protrhnul střeleckou smůlu v sezoně, když nestřílel z první, připravil si palebnou pozici a trefil se kolem hlavy Matouška pod horní tyč, čímž zaznamenal svůj první gól v sezoně. Deset vteřin před koncem mohli hosté srovnat. Po buly si Káňa sjel k levé tyči, ale přes natahujícího se Honzíka nedokázal zamést puk zblízka do klece.

Možná pod dojmem těsného vedení a dohrávané přesilovky AZetu se hráči v červeném a žlutém dostali na začátku třetí dvacetiminutovky pod mírný tlak, Honzík se tak musel mít stále ve střehu. Šance ovšem přišly znovu na druhé straně. Po skákavém pasu Grígera si puk sklepnul před branku Kohout a Matoušek jej zblízka vychytal. V havířovské přesilovce se neprosadil Krisl, od modré mířil těsně vedle. Právě v oslabení mohla přidat Jihlava druhou branku. Melenovský ujel po pravé straně, Důras naskočil ze střídačky a dostal mezi kruhy přesný pas. Zkusil na Matouška vyzrát blafákem do bekhendu, ale strážce hostující svatyně skvěle udržel puk před čárou. Jihlavské tříbodové naděje držel David Honzík, když zlikvidoval dělovku Pechance z mezikruží a tygřím skokem nepustil soupeře k dorážce. K jeho dobrému výkonu přišlo naproti štěstí, neboť Ostrčilovu střelu tečoval domácí bek Dundáček těsně vedle vlastní klece.

Pojistku na třech bodech pro Jihlavu přidal Josef Skořepa. Další domácí zkušený forvard přebral v jízdě Štebihův pas, najel si mezi kruhy a trefil se přesně do levého víka, lapačka Matouška promáchla naprázdno. Havířov ještě zkusil dvě a půl minuty před koncem hru bez gólmana, umocněnou přesilovou hrou, nicméně skóre se již neměnilo, David Honzík udržel při svém prvním startu v mistrovském zápase za Duklu čisté konto a výhra zůstala na ledě celku z krajského města Vysočiny.

Ohlasy trenérů

Štefan Mikeš (HC AZ Havířov): Z mého pohledu jsme sehráli výborný zápas, s našim výkonem jsem spokojený. Viděli jsme rychlý a důrazný hokej z jedné strany na druhou. Nebyli jsme favoritem tohoto zápasu, ale byli jsme na něj dobře připravení. Měli jsme ve druhé třetině šance, stejně jako soupeř. Kdybychom vstřelili první gól, mohl se zápas vyvíjet opačně. Gratulujeme soupeři k výhře.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Z naší strany to bylo trošku upachtěné, teď asi zrovna nejsme v nejlepší konstelaci. Samozřejmě jsme rádi za tři body. Předešlé zápasy jsme odehráli dobře, třeba v Českých Budějovicích náš výkon nevypadal zle, ale tři body jsme si neodnesli. Dnes byla naše hra taková rozháraná, hlavně přechod do protiútoku. Naší vlastní nedůsledností, přemírou snahy či nevyzrálostí pramení chyby, ale ještě že to takhle dopadlo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie