Atmosféra byla parádní, fantastická, shodují se aktéři zápasu Dukly s Motorem

23.11.2015 / Tomáš Lysý

8. září 2014. Pozorný fanoušek Dukly jistě ví, že v tento den začínala prvoligová sezona 2014/15. Jihlava hned v prvním kole zajížděla na led Motoru České Budějovice a připsala si vítězství 4:1. Do začátku sobotního zápasu platilo, že právě v toto datum Dukla naposled slavila výhru nad Jihočechy. Černá série je nyní přerušena, červenožlutí vyhráli 4:2, to vše před téměř pětitisícovou návštěvou. „Atmosféra byla očekávaná, úžasná. Budu se opakovat, krásné,“ podotknul Radek Bělohlav, asistent trenéra hostí. „Před takovouto kulisou se i hráčům musí dobře hrát. Jen houšť,“ nechal se slyšet Petr Vlk, jihlavský trenér.

Již dlouho dopředu bylo jasné, že zápas mezi Duklou Jihlava a Motorem České Budějovice bude ozdobou pětadvacátého kola WSM Ligy. Tím spíše, že domácí celek šel do zápasu z prvního místa v tabulce a naopak Jihočeši navnadili fanoušky domácí přestřelkou s Kladnem, kterou vyhráli 9:7. Na víkendový hokejový hit byli natěšeni i samotní hráči. „Na zápas jsem se těšil, protože každý věděl, že přijede spousta fanoušků a bude dobrý hokej. S Motorem je to vždy dobrý hokej. Myslím si, že jsme byli ti šťastnější. My jsme dali góly a ve třetí třetině jsme si zápas pohlídali, začal zápasové hodnocení Josef Skořepa. Podobnými slovy jej doplnil i kapitán červenožlutých Jiří Dobrovolný. „Byl to velmi těžký zápas. Motor má velmi kvalitní mužstvo. Dobře jsme se na něj připravili a možná jsme měli v některých situacích i trošičku štěstí. Tým podal dopředu i dozadu velmi dobrý výkon a zaslouženě jsme vyhráli, řekl jihlavský obránce.

Videoohlasy s Jiřím Dobrovolným a Josefem Skořepou

„Dobras“ přišel na pozápasové ohlasy téměř bez hlasu. Pokud tipujete, zda za to může chřipka či viróza, jste hodně vedle. Jako správný lídr týmu totiž dirigoval své spoluhráče takovým způsobem, že téměř ochraptěl. „Na ty mladé kluky musíte pořád řvát a výsledek se dostavil,“ usmíval se zkušený hráč. A asi bylo třeba občas zvýšit hlas. Jihlava se totiž ve druhé třetině dostala do třígólového náskoku a poté inkasovala. I když na snížení hostí odpověděl Josef Skořepa, na konci druhé části přišel poměrně zbytečný gól. „Je to naše slabina. Vedeme rychle 3:0, pak se trošku uchlácholíme a soupeř dá jeden gól a chytne se. Naštěstí jsme dali čtvrtý gól, ale zase jsme dostali. Pak jsme to museli ubránit a nějak jsme to utloukli,“ popsal pětigólovou druhou třetinu Josef Skořepa.

Právě on vstřelil čtvrtý gól Dukly a vrátil svému týmů tříbrankový náskok. „Moje trefa byla jen taková dorážka. Důry (Michal Důras – pozn. aut.) tam parádně zabojoval, nahrál to Jerglíkovi (Aleš Jergl – pozn. aut.), ten vystřelil a já to jen dorazil do prázdné,“ vybavil si svůj třináctý přesný zásah v sezoně.

Řečí čísel, Jihlava vyhrála osmý zápas po sobě a během posledních třinácti kol poznala pouze jednou hořkost porážky. I proto vede prvoligovou tabulku. Josef Skořepa však zůstává pevně na zemi a nedělá z průběžného vedení žádnou vědu. „Každý chce být první. Ale teď jedeme do Havířova a bude odehraná teprve polovina zápasů, takže se může stát cokoliv,“ uzavřel pozápasové ohlasy hráč s číslem 81.

Parádní a fantastická atmosféra, říkají aktéři zápasu

Dopředu bylo také jasné, že padne rekord letošní sezony Horáckého zimního stadionu, který držel zápas Dukly proti Slavii (2568 diváků). Ten se podařilo téměř zdvojnásobit a konečné číslo jen těsně nepřekročilo pětitisícovou hranici. Dle oficiálního hlášení bylo přítomno 4975 diváků. „Atmosféra byla úplně parádní, na to nemám slov. Jsem rád, že jihlavští fanoušci byli slyšet více jak budějovičtí. V Budějovicích asi žádný jiný sport není, žije to tam hokejem, mají vyprodané zápasy, jak jsem před sezonou četl. Je paráda, že jich přijede takhle hodně. Naši fanoušci se na ně připravili a byli více slyšet,“ děkoval na dálku příznivcům červenožlutých barev jihlavský útočník. Pozadu s pochvalou nezůstal ani Jiří Dobrovolný, zároveň však vyjádřil přání častějších vyšších návštěv. „Atmosféra byla fantastická. Škoda, že to tak není každý zápas. Aspoň dvakrát za rok si to užíváme, pravil kapitán týmu.

Své si k divácké kulise řekli také trenéři týmů. „Atmosféra byla očekávaná, úžasná. Budu se opakovat, krásné,“ podotknul Radek Bělohlav, asistent trenéra hostí, který je na podobné návštěvy zvyklý z domácích zápasů Motoru. „Před takovouto kulisou se i hráčům musí dobře hrát. Jen houšť,“ nechal se slyšet Petr Vlk, jihlavský trenér.

Při nástupu jihlavských hráčů na led si fanoušci Dukly připravili první choreo. Horácký zimní stadion potemněl a přes kotel začaly svítit interiérové fontány, to vše za doprovodu jihlavské trubky. Ihned po rozsvícení se snesly na led i konfety a když při uklízení ledové plochy spustil kotel známou melodii Ta Jihlavská, naše Dukla nebo odpovídačku Dukla – Jihlava, naskakovala pomalu husí kůže.

První choreografie jihlavských fanoušků. Foto: Tomáš Lysý.

Před úvodním buly druhé třetiny přišlo na řadu druhé choreo domácích fans. Více než přes celou šíři kotle roztáhli příznivci Dukly dlouhý nápis ČERVENOŽLUTÝ SVĚT!!! Podložený kartonky stejných barev.

Choreo Červenožlutý svět. Foto: Tomáš Buksa.

Při závěrečné siréně odpálili domácí fanoušci několik červených světlic. Pozadu v tomto ohledu nezůstali ani příznivci Motoru, kteří ve svých řadách zapálili stroboskop. Je sice pravda, že oba tyto materiály již nějaký ten dým přinesly, ovšem zápas již byl ukončen, mohlo to tedy vadit pouze pramálo.

Choreo Červenožlutý svět. Foto: Josef Plechatý.

Také početná ekipa příznivců Českých Budějovic přispěla k parádní kulise. Tentokrát sice hostující fanoušci nepřicestovali v tak hojném počtu, jako v posledním vzájemném zápase minulé sezony, přesto opět naplnili kompletně rohový sektor. Škoda jen, že do svých řad pustí několik „rádobyfanoušků“ odděných v černém, které více jak hokej či fandění samotné zajímá vyvolávání šarvátek a konfliktů.

Fanoušci Českých Budějovic. Foto: Tomáš Lysý

Zkrátka nezbývá než dodat, aby na Horácký zimní stadion chodily návštěvy alespoň z poloviny takové, jaká byla v utkání Dukla – Motor. Fanoušci byli právem chváleni ze všech stran.

Již zhruba jedenáct minut před úvodním buly byly ochozy jihlavského stadionu slušně zaplněny. Návštěva se nakonec vyšplhala na 4975 diváků, což je pro Horácký zimní stadion rekord letošní sezony. Foto: Tomáš Lysý