Jsme rádi za každý gól, který dáme jako tým, říká útočník Marek Prokš

26.11.2015 / Redakce

Vítězství 4:1 v Havířově a v polovině soutěže první místo v tabulce. Jaké to bylo ve Slezsku? Dukla porazila ve 26. kole WSM Ligy sveřepého soupeře AZ Havířov 4:1. "Důležité je, že to byl další vítězný zápas. Jsme spokojení," hlásí autor vítězné trefy Marek Prokš. Dukla vyhrála vyjma venkovního utkání v Přerově všechny zápasy druhé čtvrtiny základní části a po zásluze je první.

Do Havířova cestovala Dukla k 26. kolu WSM Ligy tři a tři čtvrtě hodiny. Svého soka skolila 4:1. Vedla už 4:0, domácí dokázali jen korigovat. První a třetí gól dala Dukla z dorážek po důrazu v předbrankovém prostoru. První zaznamenal Ondřej Malec, třetí duklácký pak obránce Ondřej Šafář.

Mezi dva zásahy dvou Ondřejů se vměstnal Marek Prokš, který tak zaznamenal další trefu do své sbírky. "Letos teprve druhý gól," klopí oči sympatický mladík.

Není ale třeba truchlit, jeho trefa byla vítěznou. "Jsme rádi za každý gól, který dáme jako tým. Důležité jsou tři body," říká Marek Prokš, autor trefy na 2:0 z pohledu hostující Jihlavy, kdy "omotal" branku Marka Laca.

"Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. Havířov měl v poslední době velmi dobré výsledky. Ze začátku se snažili na nás vletět. Měli docela dost šancí. My jsme jim ale dali dva góly, což bylo super. Jejich prvotní tlak jsme ustáli. Poté se hra přelévala ze strany na stranu. Třetí gól, který jsme dali, byl podle mě zlomový. Pak jsme si to už pohlídali, nikam jsme se nehnali a dotáhli jsme zápas do vítězného konce," hodnotí v kostce poslední zápas první poloviny základní části WSM Ligy slovenský útočník David Gríger.

Atmosféra v K&K pneu Areně byla, jak jinak, bouřlivá. I když informační kanály hovořily v minulých týdnech o útlumu aktivit Havířovské zvěře, která se dříve hlásila hrdě k podpoře svého klubu (ale naopak klub se "hrdě" distancoval od jejího řádění při play-off v Jihlavě, kdy Havířovská zvěř znehodnotila jihlavský "megadres" a pak jeho část rituálně spálila - chlubila se tím i na videu - pozn. aut.), sešlo se na havířovském zimáku kolem dvou tisícovek lidí. A ty dvě tisícovky fandily. Valná většina však byla proti hostům z Vysočiny. Dukle přálo pouze pár věrných...

Podle předpokladů tak nevládla v Havířově přátelská atmosféra vůči hráčům s Ježkem na prsou. Při přesilovkách hostů zněl pískot, po gólu Dukly bylo ticho... Hráče Dukly "protifandění" nerozhodilo. "Úplně jinak se hraje, když jste nahoře a jinak, když se bojíte o umístění. My jdeme zápas od zápasu, v každém chceme uspět a být lepší. Teď nám to vychází," říká David Gríger. "Kéž by nám to vydrželo co nejdéle," vyjadřuje přání všech fanoušků červenožlutých.

Ve středu vpodvečer se na havířovském zimáku neobjevil jediný červenožlutý dres. Dukle fandilo jen pár rodinných příslušníků hráčů, několik "civilistů" a jeden domácí fanda, jenž Jihlavě drží pěsti od útlého dětství. "Určitě by pomohlo, kdyby tady bylo jihlavských fans víc. Jsme na to z domácích zápasů zvyklí. Když se ale hraje venku, tak ne vždy dorazí dostatečný počet fanoušků. Do Havířova je to daleko," chápe David Gríger. "Jinde jsou ale super slyšet, "dodává.

Při hře si nevraživost domácích fanoušků hostující hráč až tak moc neuvědomuje, snaží se to nevnímat. "Ale vždycky je super, když přijde co nejvíc lidí a ženou svůj tým dopředu. Je dobře, že alespoň na některých stadionech chodí lidi, protože pro ně se ten hokej hraje. Je super, když se povzbuzuje od začátku do konce, vzdává nenápadně hold havířovským fans David Gríger. Havířovští se snažili hnát svůj tým až do závěrečných minut, leč marně.

Dukla si ze Slezska odvezla všechny tři body.

A "Grígy" už vzhlíží k sobotnímu duelu 27.kola WSM Ligy, kdy fanoušci do Litoměřic vypravují autobus. "Bude to znovu super atmosféra. Těším se," říká David Gríger.