Bylo to nejtěžší utkání proti Stadionu v sezoně, podotýká dvougólový střelec Tomáš Kaláb

29.11.2015 / Tomáš Lysý

Kdo si počká, ten se dočká. Dlouhé čekání na gól přineslo 27. kolo WSM Ligy mezi Litoměřicemi a Duklou Jihlava. Devatenáct střel vyslal každý z týmů na brankáře soupeře během úvodních dvou třetin, jenže cestu do sítě si nenašla žádná. Ještě šest minut před koncem byl stav stále bezgólový. Poté ale přišly dvě trefy jihlavského obránce Tomáše Kalába a bylo rozhodnuto, že červenožlutí porazí Stadion i potřetí v sezoně. „Jak jsem slíbil, tak řeknu. Ríša Diviš mi dal extraligovou nahrávku, já jsem už jen vystřelil a padlo to tam,“ směje se defenzivní hráč Dukly při popisu svého gólu. Když přidal „Kaby“ v závěru zápasu do prázdné branky druhý gól, bylo jasné, že červenožlutí vyhrají podesáté v řadě.

V zápasech mezi Duklou a Litoměřicemi padá obyčejně hodně branek. Od postupu Stadionu do druhé nejvyšší tuzemské hokejové soutěže se oba týmy utkaly již dvacetkrát a skóre se měnilo celkem 124x. Bilance gólů hovoří pro Jihlavu, 82:42, což dělá průměr přes šest branek na utkání. Fanoušci obou celků navíc jistě měli v paměti poslední zápas na Horáckém zimním stadionu, ve kterém Dukla smetla Litoměřice poměrem 10:1. Tentokrát se střelecké hody nekonaly, Jihlava vyhrála na ledě soupeře 2:0. Tento výsledek se zapíše do análů nejen jako desátý vítězný zápas červenožlutých po sobě v sezoně 2015/16, ale také jako utkání, které ve vzájemných soubojích Dukly se Stadionem přineslo nejméně branek (doposud bylo nejnižší skóre dvakrát 2:1 ve prospěch Jihlavy – pozn. aut.).

Jihlava tvrdě vydřenými třemi body nejenže stvrdila první místo v tabulce WSM Ligy, ale ještě si jej upevnila. Kladenští Rytíři totiž na domácím stadionu padli se Slavií a na Duklu momentálně ztrácí pět bodů. Hokejisté krajského města Vysočiny tak znovu potvrdili, že jsou nejlepším celkem nejen na hřištích soupeřů, ale i v počtu nejméně inkasovaných branek.

„Super tři body a důležité čisté konto pro psychiku gólmana,“ říká Jakub Flek

Dukla vyhrála třetí vzájemný zápas proti Litoměřicím v této sezoně, tentokrát 2:0. Jaký je Váš pohled na toto utkání?
Tomáš Kaláb: Celý zápas byl hodně vyrovnaný. Bylo to o jednom gólu, který jsme naštěstí dali my a pak už jsme utkání dotáhli do vítězného konce. Ale z těch tří zápasů, co jsme proti Stadionu letos hráli, byl tento nejtěžší.
Jakub Flek: Hodnotím jej určitě kladně. Vyhráli jsme o dva góly, super tři body, navíc pro psychiku gólmana důležité čisté konto. Byl to náročný zápas a jsme rádi, že jsme uloupili tři body a přivezli si je k nám domů.

Čím si vysvětlovat, že rozhodující gól padl až v čase 54:09? Přineslo utkání málo šancí nebo gólmani podávali dobrý výkon?
Tomáš Kaláb: Těžko říct (směje se). My jsme začali velice dobře, hned na začátku zápasu jsme měli tři gólovky, ale bohužel jsme je nedali. Pak už to prostě byla pouze tahaná. Šancí bylo dost, ale gólmani chytali dobře.
Jakub Flek: Šance byly na obou stranách a gólmani drželi oba týmy. Naštěstí se nám to podařilo zlomit, což rozhodlo.

Co se vůbec honí hokejistovi hlavou, když na začátku pětapadesáté minuty je stav 0:0?
Tomáš Kaláb: V té chvíli to asi znamená, že kdo dá gól tak vyhraje. Na ledě na to nejde myslet. Nemyslím si, že by měla být nějaká nervozita či strachování. Člověk nemůže moc myslet na skóre, jestli udělá chybu nebo neudělá, spíše když na to bude myslet, tak chybu udělá. Musíme hrát pořád stejně, což jsme dneska potvrdili.

„Ríša Diviš mi dal extraligovou přihrávku,“ směje se Tomáš Kaláb

Tomáši, vstřelil jste vítězný gól. Šlo o Vaší čtvrtou přesnou trefu v sezoně. Jak gól padl?
Naše přesilová hra už končila, tak jsem se spíše stahoval k trestné lavici, protože na led skákal hráč. Viděl jsem, že Ríša Diviš má v rohu puk. A jak jsem slíbil, tak řeknu (směje se) – dal mi extraligovou nahrávku, já jsem už jen vystřelil a padlo to tam.

Váš druhý gól byl asi mnohem jednodušší, protože se jednalo o trefu do prázdné branky…
No, jednodušší… Já jsem to střílel z druhé nohy, už jsem to chtěl pouze zkusit a vyšlo to.

Pamatujete, kdy se Vám naposled podařilo dát dva góly v zápase, navíc aby jeden z nich byl vítězný?
Tak to nevím, na takový vítězný gól si nepamatuji. Ale dva góly jsem dal naposled shodou okolností také v Litoměřicích, asi čtyři pět let zpátky (21. listopadu 2011 zvítězila Dukla na ledě Stadionu 7:2 a Tomáš Kaláb dával druhý a sedmý gól Jihlavy – pozn. aut).

„Oba dva gólmani chytají výborně,“ chválí muže v masce Tomáš Kaláb

Těší Vás výhra o to více nejen pro to, že jste dal jako obránce dva góly, ale i z důvodu, že jste opět neinkasovali a máte vůbec nejméně obdržených gólů v celé soutěži?
Určitě je to dobře; zásluhou gólmanů, protože oba dva chytají výborně. Samozřejmě mě to těší, že obrana je dobrá.

Na druhou stranu Vám příliš nejdou přesilové hry. Opět jste jich hráli několik, jenže gól z nich nepadl. Co na to říct?
Litoměřice velice dobře bránily a chyběla střelba od modré, která nám moc nevycházela. Když už jsme se k ní dostali, tak nám to většinou zblokovali. Šancí bylo dost, škoda, že naše góly nepadly dříve.

Přesilové hry se Vám sice moc nedaří, ale i přesto máte sérii deseti výher za sebou, navíc v posledních patnácti utkáních jste prohráli pouze jednou. Budete raději, když přesilové hry stále nepůjdou, ale budete vítězit?
Bylo by super, kdyby přesilovky šly a pořád jsme vyhrávali (směje se). Ale určitě jsme spokojení s tím, že vyhráváme, jdeme zápas od zápasu a uvidíme, jak dlouho nám to vydrží.

„Vítěznou sérii chceme vždy prodloužit, aby byla co nejdelší,“ sděluje Jakub Flek

V poslední době se vítězná série Dukly hodně často omílá. Vnímáte to?
Jakub Flek: Jdeme zápas od zápasu, každý zápas je jiný a my jej chceme vždy vyhrát, ale sérii nějak vnímáme. Vždy jí chceme prodloužit, aby byla co nejdelší.

Pokud se podíváme na tabulku, tak Kladno dnes prohrálo doma se Slavií, takže Váš náskok je již pětibodový. Díváte se po očku na zápasy soupeřů nebo se soustředíte pouze na sebe?
Tomáš Kaláb: My se soustředíme sami na sebe. Samozřejmě tabulku vnímáme, že tam nějaký odstup je, ale je to jen o nás. Jak jsem řekl, musíme jít zápas od zápasu.
Jakub Flek: Určitě sledujeme, co se děje okolo nás. Kladno a další mančafty. Naším cílem je pořád vyhrávat.

„Kdy jindy by měli fanoušci přijít, když ne teď?,“ burcuje příznivce Dukly Tomáš Kaláb

Další zápas hrajete v pondělí doma proti Ústí nad Labem. Máte vítěznou sérii, vedete o pět bodů tabulku. Lepší pozvánka pro fanoušky, aby Duklu přišli podpořit, asi být nemůže, co myslíte?
Tomáš Kaláb: Budeme rádi, když přijde hodně lidí, protože vždycky se hraje lépe, když přijdou. Ústí nyní dvakrát vyhrálo, nebude to jednoduchý soupeř. Kdy jindy by měli přijít, když ne teď?
Jakub Flek: Teď se nám daří a budeme jedině rádi, když se na stadionu budou scházet v co nejhojnějším počtu a budou nás podporovat.

GÓLY PROTI LITOMĚŘICÍM. Poměrně přesnou paměť na góly má obránce Dukly Tomáš Kaláb. Při dotazu na své dva přesné zásahy v utkání 27. kola WSM Ligy Litoměřice - Dukla si bek s přezdívkou "Kaby" rychle rozpomněl, že podobný kousek se mu povedl proti Stadionu na jeho ledě i před čtyřmi lety. Utkání, ze kterého je tato fotka, nakonec Jihlava ovládla 7:2 a ze současného kádru Dukly jej pamatuje vedle Tomáše Kalába (vpravo) už jen další jihlavský hráč na snímku Jiří Dobrovolný. Foto: Michaela Luňáčková (HC Stadion Litoměřice).