Dukla podruhé v sezoně hostí Ústí nad Labem. Potvrdí pozici lídra tabulky a porazí Slovan i potřetí?

30.11.2015 / Tomáš Lysý

Den po zápase Světové hokejové ligy legend se brány Horáckého zimního stadionu otevřou znovu, a to v rámci 28. kola WSM Ligy. Jihlavská Dukla totiž přivítá potřetí v sezoně Ústí nad Labem a bude se snažit nejen o třetí skalp Slovanu v sezoně, ale také o přidání jedenáctého korálku na šňůru vítězných zápasů.
Utkání vedoucího celku prvoligové tabulky, HC Dukly Jihlava, proti sedmému HC Slovanu Ústí nad Labem začne úderem půl šesté. Připraven je opět tradiční textový onlajn.

Vítězná série jihlavské Dukly pokračuje i po dvou venkovních zápasech. Po domácí výhře nad Českými Budějovicemi zajížděli červenožlutí dvakrát na led soupeřů a potvrdili, že v tabulce venkovních zápasů jsou nejlepší. Vybojovali totiž tři body jak v Litoměřicích (4:1), tak v dalekém Havířově, kde navíc neinkasovali (2:0) a celkem mají na svém kontě již deset výher v řadě! Právě posledním vítězstvím si Dukla pojistila první místo v tabulce, neboť její pronásledovatel z Kladna padl doma se Slavií. Momentálně má Jihlava na čele pětibodový náskok a minimálně do dalšího kola nemůže pozici vedoucího týmu tabulky ztratit. Hokejisté z krajského města Vysočiny na ledě AZetu čistým kontem stvrdili post týmu s nejméně obdrženými góly (58), gólman David Honzík vede statistiky brankářů celé ligy. V tabulce domácích zápasů patří Dukle druhá pozice, získala 31 bodů z 39 možných. Lepší je v tomto ohledu pouze Kadaň.

Slovan Ústí nad Labem = Jaroslav Roubík. Toto spojení platí již od průběhu sezony 2010/11. Lídr Slovanu odehrál od této doby za modrožluté celkem 283 zápasů, ve kterých nasbíral těžko uvěřitelných 329 bodů (162+167). Svému týmu výrazně pomáhá i v této sezoně, v tabulce produktivity je lepší pouze kladenské duo David Stach a Vítězslav Bílek. Ústí nad Labem zatím zažívá sezonu jako na houpačce, pravidelně střídá vítězství (13x) s porážkami (14x). V posledních zápasech se hokejistům zpod hradu Střekova daří, během devíti utkání šestkrát zvítězili, navíc během předchozích dvou kol deklasovali doma Třebíč (5:0) a v derby Most (5:1). Ústeckým se více daří doma, v tabulce zápasů na vlastních kluzištích jim patří páté místo, naopak venku vybojovali 12 bodů z třinácti utkání a patří jim desáté místo. Dlužno dodat, že Slovan je druhým nejlépe skórujícím celkem soutěže, dal již 95 branek.

Vzájemné zápasy

Oba celky se v první lize potkávají poměrně často a dlouho. Řečí čísel, Dukla změřila s Ústím síly již třiašedesátkrát. Slovan se dlouhou dobu řadil k favoritům druhé nejvyšší české soutěže a k hlavním aspirantům na postup do baráže, čemuž vzájemné zápasy odpovídají. Zatímco Dukla porazila Severočechy jednadvacetkrát, tým od řeky Labe se radoval jednačtyřicetkrát při celkovém skóre 142:178 v neprospěch červenožlutých. Pokud Vám chybí jeden zápas, domníváte se správně. Před Vánoci 2012 skončilo měření sil těchto dvou týmů hodně neobvyklou remízou 0:0.

Zpravidla však padá v zápasech Dukly a Ústí více branek. Fanoušci červenožlutých jistě neradi vzpomínají na sezonu 2008/09, kdy Slovan vyhrál na svém ledě 8:1, čímž stanovil svojí nejvyšší výhru nad Jihlavou, a poté 7:2. Ze současného jihlavského kádru nepamatuje tyto zápasy nikdo, za Slovan by si možná rozpomněli gólman Martin Volke, bek Martin Vágner či forvard Jan Kloz. Vícero hráčů, šest z obou týmů, si naopak pamatuje na sezonu 2013/14, kdy Dukla doma rozstřílela Ústí 9:3, čímž stanovila svojí nejvyšší výhru vzájemných duelů.

Letos je zatím Jihlava proti Slovanu stoprocentní. Ve druhém kole zůstaly tři body na Horáckém zimním stadionu. Při rozlučce sudích Václava Gutha a Davida Ritticha s kariérou si před patnácti stovkami diváků připsal mladičký gólman Jakub Škarek první soutěžní výhru za A-tým, navíc málem okořeněnou čistým kontem, protože inkasoval až osm minut před koncem a Dukla vyhrála 4:1 (2x Skořepa, Štebih, Gríger – Kuchler). Na ledě Ústí se o třináct kol později zdálo být všechno jasné, po dvou třetinách totiž vedli červenožlutí 4:0. Jenže domácí se nevzdali, v závěru zápasu mocně dotahovali skóre a Jihlava horko těžko uhájila tři body, které znamenaly, že Dukla po třech a půl letech pod Střekovem vyhrála.

Poslední vzájemný zápas: Ústí nad Labem – Jihlava 3:4

Branky a nahrávky: 47. Pohl (Tůma, Smetana), 57. Roubík (Tůma, Smetana), 58. Rys (Kloz, Bernad) – 5. Kaláb (Důras, Seman), 20. Diviš (Alekseev, Gríger), 22. Anděl (Důras, Kaláb), 31. Šafář (Kohout, Seman) Rozhodčí: Petružálek – Rozlílek, Toman. Vyloučení: 7:6, navíc Kurka (UNL) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1083. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 0:4, 3:4.
Ústí: Soukup – Pohl, Smetana, Vágner,Bernad, Kurka, Hes, Zdvořáček – Tůma, Roubík, Merta – Rys, Melka, Kloz – Gengel, Kubica, Kuchler – Křivohlávek, Baránek, Navarra
Jihlava: Honzík – Štebih, Šafář, Kaláb, Dundáček, Šimek, Zadražil, Dobrovolný – Kohout, Seman, Diviš – Důras, Skořepa, Anděl – Březina, Melenovský, Jícha – Alekseev, Gríger, Harkabus

Na opačné straně barikády

Velice zajímavou postavou je gólman Vladislav Habal. Kmenového hráče Karlových Varů totiž před začátkem sezony stihla získat Dukla na střídavé starty, jelikož se jí zranil gólman David Honzík. Během prvních šesti kol nastoupil čtyřiadvacetiletý gólman za Jihlavu třikrát a poté se vracel zpět do Karlových Varů. Energie však 1. října poslala gólmana na měsíční hostování právě do Ústí nad Labem, kde odchytal dva zápasy. Momentálně kryje Habal záda karlovarské jedničce Tomáši Závorkovi.

Zkušenosti z jihlavského týmu má také ústecký útočník Lukáš Vykouk, který v sezonách 2011/12 - 2013/14 nastupoval za jihlavský starší dorost, se kterým vybojoval v roce 2013 bronz, a za juniory Dukly. Vykouk je na soupisce A-týmu, ale nastupuje výhradně za juniory Slovanu.

Na straně Dukly působil v letech 2008-2012 v mládežnických výběrech Ústí útočník Tomáš Harkabus, jenž však momentálně nastupuje za Karlovy Vary. V sezoně 2010-11 odehrál za Slovan celkem 55 zápasů (14+12) Richard Diviš. Zkušenosti z Ústí má také Michal Důras, v ročníku 2002/03 odehrál za modré a žluté barvy 44 utkání (7+10) a o rok později přidal ještě jeden zápas. Nutno zmínit i jméno Lukáše Sáblíka, gólmana Dukly, který oblékal dres Severočechů v letech 2003-2006.

OPĚT DOMA. Po devíti dnech se Dukla opět představí na domácím ledě. Od domácí výhry s Českými Budějovicemi sehrála Jihlava vítězné zápasy v Litoměřicích a Mostě. Žádný z příznivců červených a žlutých barev by se jistě nezlobil, kdyby se Jihlava radovala před svými fanoušky znova a prodloužila vítěznou šňůru na jedenáct zápasů. Foto: Tomáš Buksa.

Program 28. kola WSM Ligy, pondělí 30. listopadu 2015

HC Dukla Jihlava – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Most – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:30)
HC Slavia Praha – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
SK Kadaň – Rytíři Kladno (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Stadion Litoměřice (18:00)

Program 29. kola WSM Ligy, středa 2. prosince 2015

HOKEJ ŠUMPERK 2003 - HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Benátky nad Jizerou - SK Kadaň (17:30)
HC Stadion Litoměřice - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC AZ Havířov 2010 (18:00)
HC ZUBR Přerov - HC Most (18:00)
Rytíři Kladno - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Slavia Praha (18:00)

S využitím www.hokej.cz