Půlku zápasu jsme byli Kladnu určitě důstojným soupeřem, říká Michal Důras

08.12.2015 / Tomáš Lysý

Dal dva góly ve šlágru kola na ledě Kladna, kam zajížděla Jihlava. Prvním otevřel skóre, druhým srovnal stav na 2:2. Přesto nemohl být Michal Důras spokojený, což je pochopitelné. Dukla totiž na ledě Rytířů neuspěla a odjela zpět na Vysočinu bez bodů. „Ukázalo se, že hlavním problémem byly přesilové hry. Připravovali jsme se na to, že jsou v nich šikovní, což potvrdili. Ale my jsme jim je častým vyloučením nabídli. Proti tak silnému soupeři se s tolika vyloučeními hrát nedá,“ uznává jihlavská šestadevadesátka a už vyhlíží další zápas, ve kterém Jihlava ve středu 9. prosince hostí Benátky nad Jizerou.

Mnoho přízvisek dostal zápas 31. kola WSM Ligy mezi Kladnem a Jihlavou. Hlavní tahák kola. Zápas druhého Kladna s vedoucí Jihlavou. Boj o první místo tabulky. Kdo čekal zaplněné ochozy, mohl být zklamán. Cestu na stadion si našlo 2723 diváků, z toho asi čtyřicítka z Jihlavy. Nakonec do svých domovů odcházeli spokojeni příznivci Kladna. Jejich Rytíři totiž vyhráli 5:2 a jsou novými vládci tabulky.

Přitom Dukla byla středočeskému týmu vyrovnaným soupeřem. Výsledkově do poloviny zápasu, herně do inkasovaného čtvrtého gólu. „Je to škoda, protože půlku zápasu jsme tady určitě byli důstojným soupeřem a myslím, že jsme sahali po bodu. Bohužel po tom, co soupeř odskočil na 4:2, jsme už neměli ani ne takovou tu morální sílu, ale soupeř nás prostě k ničemu nepustil, už si to pohlídal,“ ohlíží se Michal Důras za třetím vzájemným zápasem loňských čtvrtfinalistů. „Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Je škoda našich vyloučení ve druhé třetině, kdy jsme dostali Kladno trošku na koně. Liga však jede v rychlém sledu dál a doufejme, že ve středu bude doma zase nějaký bodový zisk,“ ví útočník moc dobře, že pitvat se dlouho v neúspěchu nedělá dobrotu.

Vyloučení a přesilové hry. Zřejmě hlavní důvod neúspěchu červenožlutých barev. Dukla hrála přesilovou hru čtyřikrát, nevyužila ani jednu. Rytíři z pěti přesilovek vstřelili dva góly. Prvním z nich vyrovnali na 1:1, druhý po šťastném odrazu puku znamenal vítěznou trefu. „Dnes se ukázalo, že to byl hlavní problém. Připravovali jsme se, že jsou v přesilovkách šikovní. Mají šikovné hráče a jsou dobře sehraní, vyhoví si. Dnes to Kladno potvrdilo, ale my jsme jim to nabídli, protože jsme byli častokrát vylučovaní. Proti takhle silnému soupeři se s tolika vyloučeními nedá hrát,“ zpytuje Michal Důras svědomí za celý tým.

Proto jej ani nemohly těšit dva góly, které vstřelil Lukáši Mensatorovi. První si připsal v desáté minutě. „Ani jsem nevěděl, že to teploměrem (pod rukou – pozn. aut.) prošlo do branky. Neměl jsem moc času, aby mi do střely nesáhli, tak jsem se snažil vystřelit co nejrychleji,“ vybavuje si svůj pátý gól v sezoně. Zato ten šestý byl vskutku ukázkový. “Důry“ sebral puk soupeři, najel si na pravý kruh a vymetl vzdálenější horní roh kladenské svatyně. „Trefil jsem to. Kéž bych to takhle trefoval pokaždé,“ přeje si.

Třeba se to čerstvě čtyřiatřicetiletému útočníkovi podaří již v příštím zápase. Dukla do něj nastoupí jako druhý tým tabulky, což vůbec nemusí být na škodu. Soupeři mají častokrát mnohem větší motivaci vytáhnout se na lídra tabulky než na druhého v pořadí. „Já bych se vůbec nedíval na to, že jsme ztratili první místo. Ve středu už můžeme být zase první. Nemusí nás až tak mrzet, že nejsme první, ale že jsme v Kladně neuhráli nějaký ten bodík. Musíme jich sesbírat co nejvíc a on nám to nakonec někdo sečte,“ prohodí s úsměvem na závěr rozhovoru zkušený a sympatický útočník.