Do Jihlavy přijíždí Litoměříce. Dukla chce závěrečnou čtvrtinu WSM Ligy začít třemi body

12.01.2016 / Tomáš Lysý

První domácí zápas nového roku se Dukle příliš nepodařil. V utkání proti Havířovu padla dlouhá jihlavská domácí neporazitelnost, naopak pokračuje již měsíční čekání na tříbodovou výhru. Ani tentokrát to nebudou mít červenožlutí příliš jednoduché. Jestliže Havířov byl a je týmem bojujícím o play-off, stejné ambice mají i Litoměřice, pohybující se na hraně přímého postupu do vyřazovacích bojů.
Zápas, který se hraje ve středu 13. ledna 2016 od 17:30, tak rozhodně má co nabídnout. Přijďte podpořit Duklu k cestě za třemi body, které potřebuje jako sůl, a podívat se na posily jihlavského kádru! Utkání opět budou přenášet prostřednictvím psaného textu www.onlajny.cz.

Výkony Litoměřic jsou jako na houpačce, tým je na hraně play-off

Před touto sezonou začala v Litoměřicích nová éra hokeje. Byla ukončena spolupráce s pražskou Spartou, novou spolupráci zahájil s Hradcem Králové. Jak bylo uvedeno na stránkách klubu, Mountfield našel v Litoměřicích ideálního partnera – Stadion nemá ambice na postup do extraligy, hraje stabilně první ligu a chce bojovat o play-off. A tuhý boj o vyřazovací část to bude zřejmě i letos, tabulka je totiž hodně vyrovnaná. O šesté místo, znamenající jisté čtvrtfinále, hraje několik klubů. Mezi pátou Kadaní a desátým Ústím je rozdíl jenom šesti bodů. Na šestou příčku, kterou drží nováček z Přerova, ztrácí Stadion z devátého místa pouhé tři body. Zároveň si Kališníci musí krýt záda. Na jedenáctou Třebíč, která je prvním týmem mimo předkolo play-off, mají náskok jen čtyř bodů.

Navíc Stadion prakticky od začátku sezony střídá vítězství s porážkami. Dokáže čtyřikrát v řadě vyhrát, stejně tak častokrát za sebou prohrát. Litoměřice umí zahrát na první dva celky WSM Ligy, Kladnu sebraly letos již šest bodů, Motoru čtyři. Naopak už třikrát v této sezoně nestačily na Duklu Jihlava či Slavii Praha. Do nového roku sice Stadion vstoupil prohrou v Kadani, poté doma porazil na nájezdy soupeře o play-off Třebíč a naposled získal tři body v Mostě. O největší přísun bodů se stará bývalý dlouholetý hráč Kladna Jaroslav Kalla (10+20), před sezonou právem označovaný jako hlavní postava týmu. Nejlepším střelcem je čtrnáctigólový Zdeněk Doležal. První prosincový den ztratily Litoměřice velezkušeného obránce, Angel Krstev totiž zamířil do Slavie na hostování do konce sezony. Jasnou jedničkou mezi tyčemi týmu z Kalich arény je Jaroslav Pavelka, jeden z nejvytíženějších gólmanů celé ligy.

Jihlava vstupuje do poslední čtvrtiny ligy s novými tvářemi

Již před minulým zápasem avizovala Dukla příchod dvou nových mužů. Do utkání proti Havířovu již naskočil obránce Vlastimil Bilčík, naopak virové onemocnění na led ještě nepustilo útočníka Jana Koláře. Bohužel zápas proti AZetu si vyžádal nepříjemnou ztrátu, zranil se v něm pilíř obranných řad Jihlavy a její nejproduktivnější bek Tomáš Kaláb. Červenožlutým proto vypomůže dvaadvacetiletý olomoucký obránce David Škůrek. Jestliže uzdravený Jan Kolář obleče jihlavský dres téměř po třinácti letech, u Pavla Mrni jsou to "jen" čtyři roky, naposled za Duklu nastoupil 28. ledna 2012 v Třebíči. Více o dvou nových posilách Dukly čtěte zde.

Letošní vzájemné zápasy – tři výhry červenožlutých

Tři zápasy a devět bodů pro červenožluté při skóre 16:2. Toť letošní bilance zápasů mezi oběma týmy. Zejména 14. kolo WSM Ligy fanoušky Jihlavy hodně potěšilo, na Horáckém zimním stadionu totiž Dukla rozstřílela Litoměřice poměrem 10:1 a připsala si vůbec nejvyšší výhru v historii vzájemných zápasů. Ta je výrazně nakloněna Jihlavským, z jednadvaceti duelů brali hokejisté z krajského města Vysočiny výhru v šestnácti případech při pozitivní bilanci skóre 84:42.

Poslední vzájemný zápas: Litoměřice – Jihlava 0:2

Druhou polovinu WSM Ligy začala Dukla Jihlava na ledě Litoměřic. Ač se v první třetině hrál poměrně slušný hokej, ani jeden z gólmanů puk ze své sítě nelovil. Také po dvou třetinách svítily na ukazateli stavu dvě nuly a bylo jasné, že gólové hody z posledního vzájemného zápasu, který Dukla vyhrála 10:1, se opakovat nebudou. Přes jedenáct set diváků se první přesné trefy dočkalo v pětapadesáté minutě, nedisciplinovanost hostí využil v přesilovce Tomáš Kaláb. Když jihlavský obránce přidal v poslední minutě gól do prázdné branky, bylo rozhodnuto; David Honzík navíc pochytal všech 30 střel domácích.

Branky a nahrávky: 55. Kaláb (Diviš, Gríger), 60. Kaláb. Rozhodčí: Pražák – Krátký, Svoboda. Vyloučení: 8:7. Bez využití, V oslabení: 0:0. Diváci: 1130. Střely na branku: 30:26. Průběh utkání: 0:2.

Litoměřice: Pavelka – Málek, Pavlas, Plášil, Krstev, Vašíček, Hronek, Piegl, Mikliš – Ondráček, Nedvídek, Beránek – Kalla, Vantuch, Doležal – Kopta, Troliga, Rousek – Valášek, Berger, Mi. Procházka
Dukla: Honzík – Štebih, Šafář, Kaláb, Parýzek, Grebenyuk, Zadražil, Dobrovolný – Gríger, Seman, Diviš – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, Melenovský, Prokš – Malec, Flek, Anděl.

PŘETAHOVANÁ O PUK. Ač se zdá, že v tomto souboji s Karlem Plášilem (vlevo) měl Marek Melenovský dále k puku, nakonec si hráči Stadionu – a zejména jejich gólmani – osahali kotouč pořádně, v posledním zápase v Jihlavě jej lovili ze své sítě desetkrát. Tentokrát se dá čekat pořádný boj. Nejen o puk, ale hlavně o tři body, které by se hodily oběma týmům. Foto: Josef Plechatý.

40. kolo WSM Ligy: středa 13. ledna 2016

ČEZ Motor České Budějovice - HC AZ Havířov 2010 4:2 (předehráno v neděli 10.1.)
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Most - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:30)
SK Kadaň - HC ZUBR Přerov (18:00)
HC Slavia Praha - Rytíři Kladno (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Benátky nad Jizerou (18:00)

41. kolo WSM Ligy: sobota 16. ledna 2016

Rytíři Kladno - SK Kadaň (16:00)
HC Benátky nad Jizerou - HC Slavia Praha (16:30)
LHK Jestřábi Prostějov - ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC ZUBR Přerov - SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 - HC Most (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Stadion Litoměřice - HC AZ Havířov 2010 (17:00)