Řekli jsme si, že to ubojujeme a dovezeme tři body, a také to tak bylo, těší Tomáše Harkabuse zisk tří bodů

17.01.2016 / Tomáš Lysý

Po nevydařených zápasech s Havířovem a Litoměřici, týmy, které bojují o play-off, zajížděla Dukla na led dalšího týmu, jehož cesta do vyřazovacích bojů bude ještě náročná. Jenže to byla jediná paralela s předešlými zápasy. Jihlava ve druhé třetině zvrátila nepříznivý vývoj zápasu a průběžné vedení uhlídala až do závěrečné sirény. „Zápas jsme ve druhé třetině otočili, což nás nakoplo a poté jsme to týmovým výkonem ubojovali,“ říká Tomáš Harkabus, který se na výhře svého týmu podílel vyrovnávacím gólem a nahrávkou na druhou trefu Dukly v podání Martina Kohouta.

Statistikové a různí milovníci počtu si v této sezoně Dukly určitě musí přijít na své. Stačí se zběžně podívat do kalendáře. Více jak měsíc trvala dlouhá jihlavská série, kdy červenožlutí přidávali jednu tříbodovou výhru za druhou. A po více jak měsíci skončila série, která již nebyla tak pozitivní, protože Jihlava se v ní neradovala ani jednou ze zisku tří bodů. Až nyní v Ústí nad Labem. „Byl to hodně vyrovnaný a bojovný zápas. My jsme jej ve druhé třetině otočili, což nás nakoplo a poté jsme to týmovým výkonem ubojovali,“ ohlíží se za utkáním Tomáš Harkabus a hodně podobný názor má i Martin Kohout. „Nebyl to jednoduchý zápas, Ústí má dobré přesilovky a rychlé protiútoky, Pro nás to bylo velmi těžké utkání, které jsme větší vůli a bojovností dokázali zvládnout,“ je spokojen jihlavský útočník.

Právě oba dva respondenti se zasloužili o otočení pro Duklu nepříznivého výsledku ve druhé třetině. Jan Dalecký totiž v 31. minutě poslal domácí do vedení a vyrovnávací gól o pět minut později nebyl uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. O půlminuty později už bylo srovnáno. „Naše lajna udělala dobrý tlak a puk vyplaval na Dobrase (Jiří Dobrovolný – pozn. aut.), který to hodil na bránu a já jsem puk se štěstím protlačil do branky, vybavuje si Tomáš Harkabus vyrovnávací trefu.

Fotogalerie ze zápasu Ústí – Jihlava

Autor: Roman Žák

Na ledě tehdy byl čtvrtý útok Dukly ve složení Martin Kohout – Tomáš Harkabus – Ondřej Šafář a v obraně Jiří Dobrovolný s Markem Barákem. Téměř stejné složení hráčů Jihlavy se podepsalo pod druhý gól červenožlutých, který padl 34 vteřin před koncem. Pouze v obraně hrál vedle Jiřího Dobrovolného slovinský bek Miha Štebih. „Šafi (Ondřej Šafář – pozn. aut.) vybojoval puk v rohu a vyměnili si ho s Harkym (Tomáš Harkabus – pozn. aut.), který potom vybruslil z rohu a vystřelil na bránu. Já čekal mezi kruhy, se štěstím se to ke mně odrazilo a dorazil jsem to tam,“ popisuje Martin Kohout svojí vyrovnávací trefu. Mladý útočník, který má letos bilanci 6+13, tak může být s výkonem nejen mužstva, ale i čtvrté formace spokojen. „Hráli jsme jednoduše a tvrdě. Myslím si, že to byl slušný zápas z naší strany ale i celého mužstva,“ těší jednadvacetiletého forvarda.

V prvním zápase na ledě Ústí vedla Jihlava po dvou třetinách již 4:0, ale domácí tehdy v osmapadesáté minutě snížili na rozdíl jediné branky. Když nyní Jan Kolář v čase 57:02 zvýšil vedení Dukly na 4:2, zdálo se být vše jasné. Ovšem na konci téže minuty vstřelil třetí gól domácích Daniel Sobotka a drama bylo na světě. Tím spíše, že Jihlava v předešlých utkáních poztrácela dost bodů v závěrečných minutách. „Řekli jsme si, že to ubojujeme, a dovezeme tři body, a také to tak bylo,“ říká lakonicky Tomáš Harkabus. Jeho spoluhráč z útoku Martin Kohout jej doplňuje s tím, že červenožlutí šli třem bodům naproti. „Nějaké obavy určitě v závěru byly, ale měli jsme větší vůli a touhu po výhře a zaslouženě jsme vyhráli.“

Po třech týmech, bojujících o play-off, se nyní Dukla postaví na domácím ledě celku, který ukončil její třináctizápasovou sérii výher – Šumperku. To může být pořádná motivace, navíc když předchozí dva domácí zápasy Jihlava prohrála. „Motivace je veliká. Jak porazit Šumperk, tak zase začít vyhrávat doma. A hlavně potvrdit vítězství z Ústí,“ sděluje bojovně Martin Kohout a jistě nepřekvapí, že slova Tomáše Harkabuse jsou v podobném duchu. „My musíme mít motivaci na každého soupeře a získat tři body. Určitě chceme doma vyhrát a odčinit tak předešlé porážky, dodává „Harky“.

PLNÝ POČET BODŮ. Dalo by se říct, že Ústí nad Labem je pro jihlavskou Duklu oblíbeným soupeřem, tedy alespoň v letošní sezoně. Ve všech čtyřech vzájemných zápasech si totiž červenožlutý připsali tři body. Doma vyhráli dvakrát 4:1, z ledu soupeře si dvakrát odvezli výhru 4:3 a slavili tak plný počet dvanácti bodů. Foto: Tomáš Buksa.