Prostředí bylo hodně bouřlivé, až nepřátelské, ohlíží se za duelem v Přerově Michal Důras

24.01.2016 / Zdeněk Drla

Dukla vybojovala historicky první tři body v Přerově. Vítězství 4:2 na ledě nováčka WSM Ligy se ale nerodilo lehce. „Jsem rádi, že jsme to tam zvládli, protože to jsou, dle mého názoru, hodně důležité body. Zápas to byl opravdu hodně těžký,“ ohlíží se za 43. zápasem základní části soutěže Michal Důras. Čtyřiatřicetiletý útočník otevřel svojí jedenáctou trefou v sezoně skóre zápasu ve 23. minutě, kdy Dukla bleskurychle využila přesilovou hru.
Během duelu si musel nejen on, ale i jeho spoluhráči a celý realizační tým vyslechnout notnou porci vulgárních urážek ze strany přerovského publika.

Boj o každý kousek ledu

„Přerov má velmi kvalitní mužstvo a vzhledem k tomu bouřlivému až nepřátelskému prostředí jsme rádi, že jsme tam zápas zvládli a přivezli domů tři body,“ říká Michal Důras a při poznámce, že se jedná o historicky první tři body, které A-tým Dukly získal na ledě Prostějova, okamžitě dodává: „O to je to hezčí.“

Na první gól čekaly ze tří čtvrtin zaplněné tribuny MEO Arény až do začátku druhého dějství, kdy Dukla už po dvanácti vteřinách využila nabídnutou výhodu jednoho muže v poli. „Vlasta (Bičík – pozn. aut.) vystřelil od modré, ke mně se puk odrazil od betonu, první dorážku jsem si ještě také odrazil o beton, gólman odklouzal, já si to potáhl a už jsem dával do prázdné. Jsem rád, to tam padlo a že jsme se tím nastartovali,“ popisuje s úlevou Michal Důras, který si upevnil pozici nejproduktivnějšího hráče jihlavského týmu (11+22).

Většina gólů padla v situacích, kdy se nehrálo v plném počtu hráčů na obou stranách. Zubři dokázali srovnat o pár okamžiků později při hře čtyřech proti čtyřem. Po drobné potyčce seděli na lavici hanby domácí Jiří Goiš a jihlavský Vlastimil Bičík. Nutno podotknout, že o regulérnosti gólu se dlouho diskutovalo. „Přerov ukázal, že má kvalitní mužstvo a sílu má hlavně v přesilovkách. Při hře pět na pět jsme byli lepším týmem, přesilovky měli dobré, naštěstí žádnou nevyužili,“ vyzdvihuje přednosti hry sobotního soupeře Michal Důras. Zubr měl na přelomu druhé a třetí třetiny dokonce pětiminutovou přesilovku, kdy byl vyloučen David Škůrek.

Recept na jednadvacetiletého Lukáše Klimeše v domácí brance hledali hokejisté Jihlavy dlouho marně. Stejně tak Přerovští si v řadě případů vylámali zuby na spolehlivě chytajícím Davidu Honzíkovi. „Přerovský gólman chytal dobře. Výsledky Přerova, kdy jsou na nějakém šestém, sedmém místě, to ukazují,“ přemítá Michal Důras.

„Nepřátelské prostředí", výrazy jak od dlaždiče

„Během sezony jsem neslyšel dohromady tolik vulgárních výrazů od diváků za střídačkami, jako v tomto jednom zápase,“ říká s nadhledem zkušený jihlavský hokejista, který si ale jinak zápas v MEO Aréně užil. „Prostředí bylo hodně bouřlivé, až nepřátelské,“ shrnuje jednou větou atmosféru v třítisícovém stánku. „Na druhou stranu, když je to hodně emotivní, hráče to strašně vtáhne do hry. Člověk chce o to víc vyhrát, aby se na ty, co na něj takhle řvou, mohl po zápase usmát a jít s klidem domů s tím, že my jsme tady vyhráli a vy si řvěte dál,“ sděluje dobře naladěný Michal Důras.

„Takové prostředí hráče strhne. Já osobně to mám raději, než když je na zimáku ticho. Mně se v tom hraje dobře, i když těch nadávek a vylitého piva tam bylo tentokrát dost,“ doplňuje.

Podobné „přivítání“ ze strany domácích fanoušků, kteří sedí v první řadě hned nad střídačkami, si jihlavští hráči užili už v minulém historicky vůbec prvním zápase Dukly v Přerově. Kromě jiného schytal tehdy Michal Důras od jednoho z příznivců domácích barev obsah kelímku s pivem přímo za krk, k tomu pár peprných výrazů. Podobné to bylo i ve 43. kole. „Ten pán si mě evidentně pamatoval,“ směje se Michal Důras při vzpomínce na vztekajícího se a vulgárními výrazy nešetřícího postaršího fanouška. „Tentokrát jsem to neodnesl já, spršku přímo na ledě schytal od někoho z kotle Divoch,“ připomíná jihlavská devětašedesátka. „Emoce tam byly po celý zápas, hráče to donutí hrát pořád naplno, nemůže vypustit ani na vteřinu,“ nachází i pozitiva na situaci, kdy jde celý stadion, s výjimkou hrstky fanoušků Dukly, proti červenožlutým barvám.

Mimochodem, do Přerova dorazilo i přes nepříznivé počasí, kdy hustě sněžilo a sjízdnost dálnice byla nejistá, na dvacet jihlavských fans. „Je skvělé, že nás jezdí podporovat,“ děkuje Michal Důras.

Další emoce doma s Kladnem?

Po emotivním zápasu v Přerově čeká Duklu hned v pondělí další vypjatý zápas. S kladenskými Rytíři, které Dukla loni na jaře vyřadila v sedmém zápase čtvrtfinále play-off, to bývá také na ostří nože. „Na zápas s Kladnem se samozřejmě těším. Myslím, že všichni by se na to měli těšit – hráči i fanoušci, protože se soupeři z vrchních pater tabulky hrajeme vždycky dobře. Doufám, že nás přijde podpořit hodně lidí,“ zve do ochozů Horáckého zimního stadionu. „Věřím, že to zvládneme,“ říká rozhodně Michal Důras.