Kladno nás ve třetí třetině do ničeho nepustilo, ohlíží se za zápasem navrátilec do sestavy Tomáš Kaláb

26.01.2016 / Tomáš Lysý

Jihlava letos odehrála na Horáckém zimním stadionu přesně dvaadvacet zápasů. Pět týmů si odvezlo z Vysočiny plný bodový zisk – Benátky nad Jizerou, Slavia Praha, Stadion Litoměřice, AZ Havířov a naposled 25. ledna Rytíři Kladno. Právě klub majitele Jaromíra Jágra předvedl z vyjmenovaného kvinteta zřejmě nejhojekovější výkon. Jihlava se v tomto ohledu přidala. „Dvě třetiny jsme hráli výborně, i když jsme prohrávali. Ve třetí třetině jsme si řekli, že to musíme zlomit. Ale Kladno to zavřelo a bohužel nás do ničeho nepustilo,“ domnívá se Tomáš Kaláb, navrátilec do jihlavské sestavy a opora obranných řad Dukly.

Tomáš Kaláb: Během dvou týdnů jsem byl dvakrát na ledě

Možná až překvapivě rychle se do jihlavské sestavy vrátil její defenzivní pilíř Tomáš Kaláb. Jihlavský obránce se zranil v domácím zápase proti Havířovu, hraném 9. ledna. Ve šlágru 44. kola WSM Ligy byl již „Kaby“ připraven plnit si defenzivní úkoly proti Kladnu, které táhne produktivní dvojice Bílek – Stach. „Byl jsem za těch čtrnáct dní jen dvakrát na ledě. Bylo to pro mě určitě fyzicky těžké. Cítím se teď strašně,“ přiznává sympaticky nejproduktivnější bek Dukly. Na jeho výkonu to nebylo znát, už v sedmé minutě pomohl svému týmu otevřít skóre. Při dvojnásobné přesilovce napoprvé těsně minul, napodruhé tečoval jeho střelu do levé šibenice Josef Skořepa. „My to máme takhle secvičené, že to jde na Důryho (Michal Důras – pozn. aut.). On mi to jen přiťukne, já střílím a buď to prolétne, nebo trefím Pepu Skořepu. Měli jsme to takhle secvičené,“ popisuje se smíchem úvodní trefu bek s číslem 41.

Jenže v dohrávané klasické výhodě Kladno srovnalo, v oslabení se prosadil Patrik Machač. Po druhé třetině svítil na ukazateli skóre stav 2:4, který se do konce zápasu již nezměnil. „Dvě třetiny jsme hráli výborně, i když jsme prohrávali. Ve třetí třetině jsme si řekli, že to musíme zlomit. Musíme dávat góly, protože nám k nim vždycky chyběl kousek. Ale Kladno to zavřelo a bohužel nás ve třetí třetině do ničeho nepustilo,“ hodnotí realitu třetí dvacetiminutovky jihlavský obránce. Chleba se lámal hlavně čtvrtým gólem, který Rytíři vsítili tři vteřiny před koncem prostředního dějství. „Kdyby to bylo o gól, bylo by to jiné,“ myslí si Tomáš Kaláb. Jak se on i všichni mohli přesvědčit, kdyby bohužel neplatí.

Jan Kolář: Snažil jsem se udělat to nejlepší, co jsem mohl

V předchozích třech zápasech pokaždé skóroval a vždy se podílel na důležitých třech jihlavských bodech. Řeč je o Janu Kolářovi, zkušeném útočníkovi a bývalém reprezentantovi. Zatím u něj platí, že vždy, když se trefí, Dukla vyhraje. Tentokrát vyšel i přes tři velké šance střelecky naprázdno. Poprvé hned po vedoucím gólu Dukly, v klasické přesilovce se mu nepodařilo zamést puk do odkryté branky. V závěru úvodní třetiny při další dvojnásobné přesilovce zblízka přestřelil branku. Pořekadlo „do třetice všeho dobrého“ neplatilo, ve třetí třetině mu v situaci dva na jednoho mezi kruhy poskočil puk a jeho zakončení gólman Mensator zlikvidoval. „Byl jsem určitě u dvou tří velkých šancí, ale ani jednou jsem to nezvládl. Snažil jsem se v daný moment udělat to nejlepší, co jsem mohl, ale nepovedlo se,“ lituje svých nevyužitých příležitostí. Krátce po jeho první nevyužité šanci Kladno vyrovnalo stav, v oslabení dostal přihrávku do jízdy Patrik Machač a svůj únik se štěstím zakončil. „Škoda vyrovnání na 1:1. Byli jsme v laufu, dali jsme gól v přesilovce a měli jsme další. Mohli jsme jim trošku zatočit, místo toho jsme inkasovali. Odražené a přeskočené puky nabízejí soupeři protiútoky a my bychom na to měli lépe reagovat, konkrétně já jsem to mohl asi lépe přečíst,“ sype si opět popel na hlavu.

Zápas se ale jinak musel líbit. Dukla sice body nezískala, ale takováto prohra se přece jen snáší o něco lépe než např. fotbalová porážka s Litoměřicemi 0:1. Utkání do té doby dvou nejlepších týmů WSM Ligy zkrátka bavilo. „Byl to parádní zápas, atraktivní. Odehráli jsme to slušně, ale selhali jsme v koncovce. Kladno krásně sehrálo přesilovky, my jsme si vytvořili dost šancí, ale neproměnili jsme je,“ říká prostý fakt Jan Kolář, který vzápětí vše shrnul do jedné výstižné věty: „Oni předvedli perfektní zakončení, my ne.“ Nezbývá než věřit, že vychýlená muška platila pouze pro bitvu s Kladnem a na další zápasy se již vrátí do zaběhnutých kolejí, jako tomu bylo v Ústí, v Přerově a doma se Šumperkem.

Pozápasové ohlasy trenérů: asistent kouče Dukly František Zeman a David Čermák, asistent trenéra Kladna

Autor videí: Tomáš Lysý.

Sestřih zápasu HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno

Autor: HZStv