2:4
(1:1, 1:3, 0:0)

Jihlava náskok Kladna nestáhla, Rytíři si výhrou pojistili post lídra prvoligové tabulky

25.01.2016 / Tomáš Lysý

Zápas mezi Duklou a Kladnem měl grády již od samotného začátku. Dukla v sedmé minutě využila zásluhou Josefa Skořepy dvojnásobnou přesilovku, jenže v dohrávané klasické výhodě inkasovala z hole Patrika Machače. Rytířům se vydařila druhá třetina lépe. Na kladenský gól ještě odpověděl Vlastimil Bilčík, ovšem hosté se dvěma góly v přesilovkách dostali do dvoubrankového trháku. Kladno si ve třetí třetině pozorně hlídalo náskok, který se nezmenšil ani nezvětšil, proto Jihlava podlehla svému soupeři 2:4. Rytíři tak mají v čele tabulky náskok již sedmi bodů, Dukla přepustila druhé místo Motoru.
25.01.2016 17:30, WSM Liga - 44. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Bilčík, Štebih, Parýzek, Škůrek, Grebenyuk, Dobrovolný, Kaláb – Beránek, Skořepa, Důras – Diviš, Jícha, Kolář – Harkabus, Anděl, Kohout – Šafář, Březina, Prokš
2

Rytíři Kladno

Mensator – Kehar, Nash, Růžička, Těrnavskij, Ptáček, Zajíc, Gutwald – Rudovský, Skuhravý, Machač – Bílek, Stach, Kindl – Dvořáček, Pitule, Račuk – Strnad, Lukáč, Redlich
4
Branky a nahrávky: 7. Skořepa (Kaláb, Důras), 26. Bilčík (Diviš, Skořepa) – 8. Machač (Dvořáček, Ptáček), 23. Zajíc, 33. Bílek (Rudovský, Skuhravý), 40. Nash (Skuhravý, Stach) Rozhodčí: Trombík – Barteček, Ganger. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 2261. Střely na branku: 32:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.

Průběh utkání

Již od prvních minut bylo jasné, že utkání mezi Jihlavou a Kladnem nabídne velice zajímavý hokej. A to se také stalo. Již v první třetině bylo k vidění hodně zajímavých momentů. Ránu Beránka z deváté vteřiny do levého rohu zneškodnil Mensator lapačkou, v polovině čtvrté minuty si gólman hostí poradil i s dvěma dorážkami stejného hráče. Vzápětí zamířil Kolář z mezikruží těsně vedle. Také hosté zahrozili. Ptáčkovu dělovku od modré vyrazil Honzík i přes clonícího Stacha. Na konci šesté minuty dostali domácí minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři a po chvíli jí využili. První Kalábova střela od modré ještě minula cíl, po jeho druhé ráně tečoval Josef Skořepa puk do levého horního rohu, Mensator byl bezmocný. Jenže jihlavská radost trvala jen krátce. V dohrávané početní výhodě se potvrdilo heslo nedáš – dostaneš. Kolář netrefil z poloviny prázdnou branku. K odraženému puku se dostal Ptáček, poslal jej po mantinelu do středního pásma, kde Dvořáček přihrál na modrou mezi dva jihlavské hráče Patriku Machačovi a ten svůj únik zakončil i s troškou potřebného štěstí k levé tyči.

Machač byl jednoznačně nejnebezpečnějším mužem hostí v první třetině. Zblízka nedokázal prodrat puk za čáru, v další akci jej střelou ze středu útočného pásma vychytal Honzík. Kladno také mělo přesilovku, ale Jihlava soupeře prakticky nepustila k brankáři. Pokud Dukla po prvním gólu nevyužila velkou šanci a dovolila Kladnu srovnat, na přelomu první a druhé a třetí třetiny nevyužili domácí 1:37 minuty dlouhou přesilovku pět na tři. Ve velké šanci byl opět Kolář, který zblízka přestřelil.

Při návratu vyloučeného Strnada na led se Kladno rázem dostalo do útoku, forvard zakončil jednoruč také těsně nad. Zakrátko již Rytíři vedli. Puk po nahození Josefa Zajíce od modré zaplaval u přesouvajícího se Honzíka do sítě. Smolný gól domácí nezlomil. V klasické početní výhodě napřáhl Vlastimil Bilčík a svým prvním gólem za Jihlavu vymetl levou šibenici. Otočit zápas mohl Kohout, po parádní přihrávce Harkabuse však mířil vedle vzdálenější tyče. Nevyužité šance Duklu mrzely. Machač, dnes zřejmě nejlepší hráč hostí, poslal puk mezi kruhy na Skuhravého, jehož vychytal Honzík levým betonem. Na druhé straně se stejným zákrokem zaskvěl Mensator proti ráně Dobrovolného. Po polovině zápasu se Rytíři znovu dostali do vedení, nyní již rozhodujícího. Rudovský od modré naznačil střelu, poslal puk na pravý kruh pro Vítězslava Bílka a nejlepší střelec ligy si připsal ranou do pravého horního rohu dvaačtyřicátý zářez v sezoně. Na konci třetiny Jícha v obtížné pozici dorážel těsně vedle a v poslední minutě mělo Kladno další početní výhodu. Už se zdálo, že se stav měnit nebude, ovšem tři vteřiny před koncem si Brendon Nash sjel mezi kruhy, kam mu nahrál Skuhravý a kanadský bek zvýšil trefou k levé tyči na 2:4.

Ve třetí třetině hosté pracně bránili získaný náskok, navíc se pouštěli do ofenzívy, Gutwaldova sražená rána od modré mířila vedle levé tyče. Dukle určitě nechyběla snaha, ovšem narážela na pozornou obranu Rytířů. Polovina třetí části přinesla dva zajímavé okamžiky. Kladno nevyužilo situaci tři na jednoho, přihrávku Těrnavského krásně zastavil fotbalovým skluzem bek Kaláb. Změnu stavu nepřinesl ani kontr Dukly dva proti jednomu. Diviš sice našel Koláře, kterému v zakončení puk skočil a Mensator neměl tak těžkou úlohu. Další momenty již vážné ohrožení obou branek nepřinesly a Jihlava tak přenechala tři body Kladnu. Rytíři se dostali do osmibodového trháku před druhým Motorem, za kterým Dukla zaostává pouze o dva body.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Lidé, kteří dnes dorazili na stadion, museli vidět kvalitní utkání. Nás mrzí, že za stavu 1:0 jsme nedali gól do prázdné brány a soupeř z následného protiútoku vyrovnal. Ve druhé třetině jsme měli už moc vyloučených hráčů a zkušený celek jako je Kladno toho využilo. Ve třetí třetině už jsme se nemohli dostat přes ten obranný val soupeře.

David Čermák (Rytíři Kladno): Myslím si, že to bylo opravdu kvalitní utkání ovlivněné vyloučeními. My jsme měli v první třetině nad šest vyloučených a tím pádem se Dukla dostala do tlaku. Ve druhé třetině se to otočilo, dali jsme góly a dostali jsme se do vedení 4:2, které se už neměnilo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie