Jubilejní padesáté kolo WSM Ligy je zde. Do Jihlavy zavítá probuzený Most

08.02.2016 / Tomáš Lysý

První hokejová liga spěje do svého finále. Duklu čekají už pouze tři zápasy, z toho nejprve domácí dvojutkání. První přijde na řadu klub ze Most, který prožívá dobré období a po třech výhrách v řadě již není poslední. Ovšem třetí Jihlava chce jeho vítěznou minisérii přerušit, bojuje totiž o druhé místo tabulky, neboť v souběžně hraném kole hostí druhý Motor první Kladno. Utkání Dukly se Severočechy, hrané ve středu 10. února 2016 od 17:30, tak slibuje jistě napínavou podívanou a slušný „předkrm“ před sobotním hitem WSM Ligy, zápasem Jihlavy s Budějovicemi.
Utkání opět bude přenášeno na onlajnech, ovšem zavítejte do ochozů podpořit Duklu a pomoct jí k důležitým třem bodům!

Kdo si po devátém lednu vsadil, že na posledním místě tabulky pevně přikovaný Most bude o měsíc později o příčku výše, musí nyní svůj typ lebedit. Leccos napověděly dvě dvoubodové výhry doma s Ústím a poté v Šumperku. Rozlet Severočechů sice lehce přibrzdily tři prohry v řadě, i když na ledě Kladna sahali mostečtí hokejisté po překvapení. Poté to však přišlo! O Kamila Charouska a Miroslava Hanuljaka posílený tým vyhrál předchozí čtyři zápasy z pěti, když loupil s týmy z první čtyřky tabulky. Proti Slavii otočil Most z 0:4 na 6:5 po samostatných nájezdech a v posledním kole odjeli z jeho ledu domů podruhé s prázdnou hokejisté Českých Budějovic. Úspěšné období se podepsalo právě na tabulkovém postavení. Mostečtí sice mají stejně bodů jako poslední Šumperk, ovšem o gól lepší skóre.

Most se zápas od zápasu zvedá, již není na posledním místě

Partnerský tým Litvínova to tak se záchranou WSM Ligy myslí skutečně vážně. Stalo se již trošku koloritem, že Most v průběhu sezony padne na úplný chvost tabulky, ovšem v závěru soutěže se odrazí k lepším výkonům a nakonec prvoligovou příslušnost úspěšně zachrání. Tak jako v sezonách 2011/12, 2013/14 (poslední místo po základní části), 2007/08 nebo v ročnících 2012/13 a loni, kdy byl Most po základní části dvanáctý. Ucho se utrhlo pouze v roce 2009 a kvůli sestupu se na severu Čech hrála po dobu dvou let jen třetí nejvyšší hokejová soutěž.

K lepším zítřkům táhne Most trojice útočníků, kloubících šikovné a dravé mládí se zkušeným stářím. Na vrcholu klubového kanadského bodování i tabulky střelců je čtyřiadvacetiletý Ondřej Havlíček (15+25), který letos v dresu Litvínova nastoupil do patnácti zápasů extraligy, v nichž mířil dvakrát do černého. Pouze o bod méně (14+25) má Vojtěch Kubinčák, ve 37 letech velezkušený forvard s více jak 850 extraligovými zápasy. Třetím do party je třiadvacetiletý Pavel Smolka (14+15), jenž má letos odehráno za litvínovskou Vervu sedmnáct utkání. Ostřílené jméno figuruje také mezi obránci, Jiří Zeman byl drahnou dobu oporou defenzívy nedalekého Ústí. V brankovišti se v posledních zápasech střídají Václav Mouček, Miroslav Hanuljak a v Dukle dobře známý Milan Řehoř.

Letošní vzájemné zápasy ve prospěch domácích

11. kolo: Most – Dukla 5:6 sn.
Jedenácté kolo WSM Ligy zavedlo Duklu na led posledního Mostu. Úvodní dějství přineslo minimum šancí, proto se nebylo čemu divit, že v něm gól nepadl. Ve druhé třetině nejprve trefili hosté tyčku, aby se poté jako první prosadili domácí. Pořádná gólová přestřelka se strhla až ve třetí části. Jihlava po gólech Tomášů Harkabuse a Kalába otočila stav, ale Most vzápětí v přesilovce srovnal. Červenožlutí následně odskočili díky Martinu Kohoutovi, Davidu Březinovi a Filipu Semanovi během minuty a půl na rozdíl tří gólů, ale ani to Dukle nestačilo k třem bodům, protože také Most přidal tři slepené góly. Zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých byla úspěšnější Jihlava po tom, co Jakub Škarek vychytal dva domácí hráče a za hosty se prosadili Marek Melenovský s Michalem Důrasem.

24. kolo: Jihlava – Most 2:0
Úvodní třetina zápasu 24. kola mezi Jihlavou a Mostem téměř žádné šance nenabídla, i když měli hosté více jak minutu dlouho přesilovku pět na tři. Stav tak zůstal nezměněn, stejně tak jako při dvojnásobné přesilovce Dukly ve druhé části. Bezgólový stav prolomil až ve třiatřicáté minutě Vojtěch Zadražil a za další tři minuty zvýšil Richard Diviš. Protože ve třetí třetině se stav zápasu znovu nepohnul, připsali si červenožlutí jedenáctou výhru z posledních dvanácti zápasů.

Poslední vzájemné utkání: Most – Jihlava 3:2 sn.
Samotný zápas Dukly na ledě posledního Mostu příliš hokejové krásy nenabídl. Do utkání vstoupila lépe Jihlava, když se prosadil v šestnácté minutě Jiří Dobrovolný, který objel domácí branku a zavěsil. Ve druhé třetině se podařilo Mostu vyrovnat, když jihlavští obránci nabídli příliš prostoru Vojtěchu Kubinčákovi. Ve třetí části hry strhla Dukla vedení opět na svoji stranu díky přesilovkové trefě Josefa Skořepy. Dlouho se zdálo, že si Jihlava odveze všechny body, ale v závěru domácí srovnali při hře bez gólmana. V prodloužení se nic nestalo a o vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy, ve kterých byli lepší Severočeši. Dukla tak po velmi špatném výkonu prohrála na ledě Mostu 2:3sn.

Branky a nahrávky: 22. Kubinčák (Rindoš, Alinč), 59. Tauš (Doležal), rozh. náj. Hanzl – 16. Dobrovolný (Beránek), 51. Skořepa (Zadražil, Štebih). Rozhodčí: Schmejkal – Bosák, Smítka. Vyloučení: 9:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 253. Střely na branku: 38:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2. Třetiny: 0:1, 1:0, 1:1 – 0:0

Most: Petrásek – Hora, Cvrk, Zeman, Strejček, Kokeš, Havelka, Černý, Pokorný – Kubinčák, Tauš, Smolka – T. Doležal, Alinč, Rindoš – Nedrda, Rod, Písařík – Mical, Hanzl, Slavíček
Jihlava: Škarek – Šafář, Štebih, Baránek, Kaláb, Grebenyuk, Parýzek, Zadražil, Dobrovolný – Harkabus, Skořepa, Důras – Diviš, Melenovský, Tomeček – Beránek, Flek, Kohout – Anděl, Březina, Malec

KAM TO BUDE PADAT? Alexander Grebenyuk, Jakub Škarek a Ondřej Šafář (zleva) shodně sledují kotouč v zápase 24. kola mezi Jihlavou a Mostem. Mladičký domácí gólman tehdy ochránil svojí branku před čtyřiadvaceti střelami hostí, puk do jeho sítě nespadl ani jednou a nové trenérské duo Severočechů Josef Beránek – Jan Zachrla odjíždělo domů se svým týmem s prázdnou – Jihlava se prosadila ve druhé třetině dvakrát během tří minut a zvítězila 2:0. Foto: Josef Plechatý.

50. kolo WSM Ligy: středa 10. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice - Rytíři Kladno (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Most (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Slavia Praha (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00).

51. kolo WSM Ligy: sobota 13. února 2016

HC Slavia Praha – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (15:00)
SK Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:00)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Most – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (17:30).

Dohrávka 47. Kola WSM Ligy: pondělí 15. února 2016

LHK Jestřábi Prostějov – HC AZ Havířov 2010 (18:00)

52. kolo WSM Ligy: středa 17. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Most (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Dukla Jihlava (18:00).

Tabulka WSM Ligy po 49. kole: