Tabulka je jasná, ztrácíme dost bodů, ale ve hře je ještě osm zápasů, myslí pozitivně kapitán Jiří Dobrovolný

06.04.2016 / Tomáš Lysý

Čtvrtým kolem skončila úvodní třetina baráže o extraligu 2016. A právě čtvrté kolo přineslo první zaváhání domácího týmu. Dukla v utkání proti Slavii čtyřikrát vedla a byla blizoučko třem bodům, díky kterým by se dotáhla na soupeře před sebou. Jenže Pražané v poslední minutě základní hrací doby vyrovnali a nakonec vyhráli na nájezdy. „Je to až frustrující. Musíme ale dobře potrénovat a jít do dalšího zápasu s čistou hlavou. V pátek začínáme od nuly a věříme, že konečně docílíme tří bodů, po kterých jdeme,“ říká odhodlaně kapitán Dukly Jiří Dobrovolný.

Videosestřih: Jihlava – Slavia 4:5 sn. (ČT Sport)

Videosestřih: Jihlava – Slavia 4:5 sn. (www.hokej.cz)

Padesát vteřin. Relativně krátký časový úsek, během kterého se dá stihnout či nestihnout ledacos. V běžném životě třeba stačit doběhnout na autobus nebo vidět tento dopravní prostředek ujíždět. V hokeji například udržet vítězství, stvrdit jej trefou do soupeřovy prázdné branky nebo inkasovat. V utkání Dukla – Slavia platila třetí možnost. Pražané navázali na poslední vzájemný zápas v Jihlavě, kdy bez při hře bez gólmana skórovali hned dvakrát a srovnali z 3:5 na 5:5. Tehdy vyrovnali v čase 59:16. Nyní o šest vteřin dříve. Inkasovanému gólu předcházelo zakázané uvolnění Dukly, kdy se kapitán Jiří Dobrovolný z levého kruhu vlastního pásma snažil trefit přes celé hřiště prázdnou klec. „Zkusil jsem to. Pak jsem si to sám sobě vyčítal, říkal jsem si, co jsem… Hrajeme v emocích, v adrenalinu. Mohlo to tam spadnout, bylo to padesát na padesát, nespadlo a dostali jsme gól my,“ ohlíží se jihlavský kapitán za momentem, který poslal zápas do prodloužení. Těžko lze jihlavskému srdcaři cokoliv vyčítat, po bitvě bývá každý generálem.

Jiří Dobrovolný: Zkusil jsem to na prázdnou, bylo to padesát na padesát. Nespadlo to tam a dostali jsme gól my

Zkušený bek přiznal, že rozhodně není nic příjemného, když jeho tým čtyřikrát vede a soupeř čtyřikrát srovná. Tím spíš, že třetí a čtvrté vyrovnání Slavie přišlo vždy na konci druhé resp. třetí třetiny. „Je to až frustrující. Utkání bylo tvrdé, ale spíše bolelo na srdci. Ale to jsou takové ty bolístky, které přebolí. Musíme dobře potrénovat a jít do dalšího zápasu s čistou hlavou. V pátek začínáme od nuly a věříme, že v dalším utkání konečně docílíme tří bodů, po kterých jdeme,“ snaží se myslet pozitivně „Dobras“.

Zároveň ale nejde nevidět, že barážoví soupeři se Jihlavě po vůbec prvním zaváhání domácího týmu v prolínací soutěži o něco vzdálili. Na první Slavii ztrácí Dukla pět bodů, o bod méně na druhý Litvínov a na Karlovy Vary mají červenožlutí deficit tří bodů. „Tabulka je jasná, ztrácíme dost bodů, ale ještě je ve hře osm zápasů. Přece je všechny neprohrajeme, tak slabí určitě nejsme. Musíme věřit sami sobě a to nás dotáhne do vítězství. Bude to bolet, ale to jinak nejde,“ velí na zteč Jiří Dobrovolný, který se zároveň zastává spoluhráče Martina Kohouta, jenž v polovině druhé minuty dostal trest na pět minut a do konce zápasu. „My se snažíme hrát každý zápas do těla. Když hráč soupeře udělá u mantinelu chybu, tak nemůže nic jiného čekat. Nešťastné sehnutí protihráče, jinak z naší strany to byl čistý hit,“ ohlíží se za momentem ze začátku zápasu, po kterém se Dukle rozhodila nově složená čtvrtá lajna Martin Kohout – Ondřej Malec – Pavel Mrňa.

Poslední minuta ve druhé a třetí třetině stála červenožluté lepší výsledek. Třetí vyrovnání Slavie přišlo 14,2 vteřiny před koncem druhé třetině po chybě v jihlavské rozehrávce. V čase 59:10 pak sešívaní vyrovnali. Nájezdy, které jsou i trošku o štěstí, zvládli lépe hosté. Asi je jasné, který z těchto momentů Duklu nejvíce mrzel. „Hodně velkým spláchnutím bylo vyrovnání Slavie na konci třetí třetiny. Tam už jsme ve vítězství fakt věřili. Propadla tam nějaká střela, stane se… Je to hokej,“ hledá poměrně těžko slova útočník Jan Kolář, jenž během čtyř barážových zápasů vstřelil tři góly. Zkušený forvard a člen někdejší hvězdné pardubické lajny Kolář-Koukal-Průcha, jenž nastupoval i za reprezentaci, věří, že ztracená výhra nebude mít na vývoj baráže rozhodující vliv. „Nemělo by to být rozhodující. Mrzí nás to, ale soutěž je ještě dlouhá. Když se nám povedou dva zápasy, můžeme se dostat nahoru a být zase úplně jinde,“ je si vědom „Količ“, že při tříbodovém systému není ztráta čtyř bodů na druhé místo neřešitelným problémem.

Jan Kolář: Na konci zápasu jsme ve vítězství fakt věřili. Vyrovnání Slavie bylo velkým spláchnutím

Zápas se opět neobešel bez několika trestů, ze kterých plynuly přesilové hry. V průběhu celého zápasu nevyužili domácí šest přesilových her. Stejný počet přesilovek nevyužila také Slavia, byť měla na svém kontě i dvě dvojnásobné početní výhody. Poprvé o délce 61 sekund, podruhé o 19 vteřin kratší. „Hrálo se vypjaté utkání, nervy tam byly. My jsme do zápasu dali všechno a vždy se potom takhle něco semele. Byl to pro nás důležitý zápas, chtěli jsme ho doma urvat. Tyhle situace k tomu patří. Rozhodčí se to snažili nějak uklidnit, takže hráče „vyndávali.“ K baráži tohle patří, jde o všechno. Máme šanci dostat se nahoru, tak se o to rveme,“ podotýká čerstvý pětatřicátník, jenž do Dukly zamířil v polovině ledna z Pardubic.

Ke statistice vyloučení patří i jedna poměrně velká zajímavost. Dukla během čtyř zápasů baráže odehrála 21 oslabení, ale jako jediná ze všech týmů má stoprocentní úspěšnost ubránění početních nevýhod. Jinými slovy, Jihlava v oslabení ještě neinkasovala. Tento obdivuhodný počin však ostře kontrastuje s přesilovými hrami. Zatímco Karlovy Vary a Litvínov se v přesilovkách radovaly ze čtyř gólů a Slavia alespoň z jednoho, Dukla během dvaceti přesilových her ani jednou nerozvlnila soupeřovu síť.

Autor videí: Ondřej Šuhaj

Sestřih utkání 4. kola baráže HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha:

Autor videa: HZStv1