Jihlava přivítá Karlovy Vary v duelu dvou týmů, které potřebují bodovat

07.04.2016 / Tomáš Lysý

Jediným týmem, který se v právě probíhající baráži na Horáckém zimním stadionu ještě nepředstavil, jsou Karlovy Vary. A právě v zápase mezi Duklou a Energií se může poprvé výrazněji lámat chleba. Čtvrtá Jihlava si potřebuje vzít zpět smolně ztracené dva body v závěru zápasu proti Slavii a rozšířit svojí tříbodovou bilanci, třetí Vary naopak chtěji udržet kontakt s dvojicí Slavia – Litvínov. Úvodní buly bude vhozeno v pátek 8. dubna 2016 v tradičních 17:30 a dá se očekávat pořádná bitva. Oba týmy potřebují body, radovat se ale může pouze jeden. Pojďte pomoci Dukle k prvnímu tříbodovému vítězství v baráži!

Organizace domácích barážových zápasů Dukly Jihlava

UPOZORNĚNÍ PRO NÁVŠTĚVNÍKY: Sedadla s označením R jsou určená pouze pro držitele permanentek a partnery klubu

Grafika: Jan Poukar

Předchozí, tedy čtvrté, kolo baráže poprvé výrazněji promluvilo do tabulky prolínací soutěže. Ačkoliv zápas Jihlavy se Slavií začínal o půl hodiny dříve než duel Karlovy Vary – Litvínov, v lázeňském městě bylo o bodech rozhodnuto dříve. Energie po dvou třetinách vedla o tři góly, ale v závěrečném dějství se musela strachovat, aby tři body proti dotahujícímu Litvínovu udržela. Nakonec se jí to podařilo a vyhrála 3:2. Ve druhém utkání byla Jihlava velice blízko prvnímu tříbodovému barážovému zisku. Slavia ale v poslední minutě počtvrté v utkání vyrovnala a díky výhře na nájezdy se vyhoupla s osmi body do čela barážové tabulky.

Tabulka baráže o extraligu po třech kolech:

Barážová tabulka zatím jasně ukazuje, jak moc je důležité udržet si domácí neporazitelnost. Pokud by Dukla nad Pražany vedení udržela, dotáhla by se na své soupeře a na první Litvínov by ztrácela dva body. Jenže Slavia dokázala jednogólový náskok Jihlavy i počtvrté smazat a následně se stát prvním týmem baráže, který si přivezl výhru z ledu soupeře. Právě proto jí patří první místo, kdežto tříbodová Dukla je na poslední čtvrté pozici. Chtějí-li červenožlutí výrazněji promluvit do postupových karet, moc dalších ztrát si již nesmí dovolit, zvláště na domácím ledě. Na druhou stranu, baráž je teprve ve své třetině a každý tým bude ještě bojovat o 24 bodů. Což si dobře uvědomuje i kapitán týmu Jiří Dobrovolný. „Ještě je ve hře osm zápasů. Přece je všechny neprohrajeme, tak slabí určitě nejsme. V pátek začínáme od nuly a věříme, že konečně docílíme tří bodů, po kterých jdeme,“ říká za všechny spoluhráče zkušený obránce.

Karlovy Vary se dotáhly na soupeře, Jihlava mírně ztrácí

Karlovarští hokejisté byli před čtvrtým kolem s Litvínovem v lehce svízelné situaci. Úvodní kolo baráže sice doma s Jihlavou zvládli, ovšem poté prohráli na ledě Slavie a Litvínova. Jejich úkol tak zněl naprosto jasně, v domácím prostředí vrátit Vervě porážku. Ještě na začátku třetí třetiny Energie vedla 3:0, ovšem osm minut před koncem byl její náskok již pouze jednogólový. Litvínovští svůj velký tlak ve vyrovnání přetavit nedokázali. „Po snížení Litvínova na jeden gól to byl obrovský boj o každý kousek ledu. Jsme rádi, že se nám utkání podařilo umlátit a musím výrazně poděkovat Tomáši Závorkovi, který nás podržel,“ chválil na tiskové konferenci asistent trenéra Energie Mikáláš Antonik svému gólmanovi. Oproti tomu kouč Litvínova byl ke svým svěřencům nesmlouvavý. „Poprvé v sezoně musím mužstvo veřejně zkritizovat. My jsme dnes podali velice špatný výkon, dá se říci tragický,“ supěl Radim Rulík, že více jak polovinu utkání nepředváděli jeho svěřenci hru s parametry udržení se v extralize. I přes zaváhání se Litvínov udržel na druhém, postupovém, místě o bod právě před Energií.

Poslední vzájemný zápas:

1. kolo baráže: Karlovy Vary – Jihlava 6:3
Dukla v prvním barážovém utkání nedokázala zachytit nástup Karlových Varů a brzy prohrávala 0:3. Jan Kolář sice dvěma góly do konce druhé třetiny snížil na rozdíl jedné branky, ale špatný nástup červenožlutých barev do třetí části veškeré naděje na obrat zhatil. Karlovy Vary nakonec porazily Duklu 6:3 a do tabulky si připsaly tři body.

Branky a nahrávky: 2. Svoboda (Rachůnek, Kůs), 3. Skuhravý (J. Tomeček), 9. Bartek (Skuhravý, Vachovec), 42. Haščák (T. Rohan, Huna), 43. Svoboda (Sičák, Rachůnek), 56. Dvořák (Koblasa, V. Tomeček) – 10. Kolář, 40. Kolář (Diviš), 58. Mrňa (Anděl, Grebenjuk). Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:5, navíc Bičánek (KVA) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3047. Střely na branku: 36:22. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2, 6:3.

Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák, Bičánek, J. Tomeček, Dvořák, Redlihs – Vachovec, Skuhravý, Bartek – Rachůnek, Kůs, Svoboda – T. Rohan, Haščák, Huna – Koblasa, Vrána, V. Tomeček
Jihlava: Škarek – Dobrovolný, Kaláb, Štebih, Bilčík, Parýzek, Grebenjuk, Zadražil – Jergl, Skořepa, Důras – Anděl, Seman, Březina – Diviš, Melenovský, Kolář – Mrňa, Jícha, Prokš.

Statistické okénko: Dukla s nejlepším oslabením, Karlovy Vary s nejlepšími přesilovkami

STŘELEC JAN KOLÁŘ. Útočník Dukly s číslem 48 je nejen nejlepším střelcem Dukly v dosavadním průběhu baráže, ale také jejím nejproduktivnějším hráčem. Ke dvěma přesným trefám v prvním zápase v Karlových Varech a jednom gólu proti Slavii přidal také dvě asistence. Bude se mu doma proti Energii střelecky stejně dařit jako v KV Aréně? Foto: Jan Čech (www.hokejkv.cz)

Program 5. kola baráže o extraligu, pátek 8. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary (17:30)
HC Slavia Praha – HC Verva Litvínov (18:00)

Program 6. kola baráže o extraligu, neděle 10. dubna 2016:

HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha (15:30)
HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava (15:30)

Program 7. kola baráže o extraligu, úterý 12. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (18:00)

Kompletní rozpis baráže o extraligu 2016

Pozvánka na baráž: Pojďme snít svůj sen a společně bojovat do posledního dechu

Autor videa: Ondřej Šuhaj

Modrá vlna společnosti ICOM transport - ta správná přihrávka pro Vás! Vyberte nejlepšího hráče utkání!