Mám rád vyostřenější zápasy, kdy se to v každém střídání mele, pochvaluje si Pavel Mrňa zápas proti Energii

09.04.2016 / Tomáš Lysý

Na třetí pokus to již svěřencům trenéra Petra Vlka vyšlo. Ve třetí třetině Dukla srdnatě bojovala o udržení jednogólového výsledku a nakonec byla odměněna první tříbodovou výhrou. Nevedla k ní rozhodně jednoduchá cesta, zejména v závěrečném dějství se na ledě pořádně přiostřovalo. Došlo i na jeden pěstní souboj, ve kterém Pavel Mrňa skolil na led obránce Energie Vladimíra Sičáka. „Extraligisté se chtějí udržet, my chceme nahoru. Hraje se na krev. Trenéři chtějí, abych hrál do těla, a mě takové zápasy vyhovují,“ říká s úsměvem jihlavský útočník, který se s dalším tvrďákem Dukly Ondřejem Malcem musel cítit s blížícím se koncem utkání jako ryba ve vodě.

Videosestřih: Jihlava – Karlovy Vary 2:1 (ČT Sport)

Videosestřih: Jihlava – Karlovy Vary 2:1 (www.hokej.cz)

Věděl jsem, že puk byl v bráně. Z mého pohledu nebylo vůbec co řešit, říká jasně šťastný střelec Marek Prokš

Vraťme se o jedenáct dní zpět na poslední březnové úterý. Zápasem v Karlových Varech začínala Dukla Jihlava svojí pouť baráží, ovšem start se jí vůbec nevydařil. Po devíti minutách hry prohrávala již o tři góly. Jaký to rozdíl oproti domácímu utkání s Energií, kdy naopak červenožlutí na začátku otevřeli gólový účet zápasu. „Pro většinu kluků je baráž nová, nikdo jí nehrál. Je to zkušenost. Víme, že při začátku zápasu ve Varech jsme si v prvních deseti minutách vybrali nováčkovskou daň. Koukali jsme, kde co lítá a nevěděli jsme, která bije. Poučili jsme se z toho, jdeme zápas od zápasu a je to čím dál lepší,“ srovnává duklácký vstup do baráže s již pátým utkáním prolínací soutěže útočník Pavel Mrňa.

Pavel Mrňa: Tohle je baráž, jde o všechno. Potyčky, šarvátky, hraje se na krev, tak to má být

Jeho slova se odráží i na průběhu domácích utkání. V prvním zápase na Horáckém zimním stadionu se Dukla proti Litvínovu ujala vedení a nakonec vyhrála na nájezdy. I proti Slavii se podařilo Dukle vstřelit na začátku utkání první gól, ovšem Pražané ještě v téže části vyrovnali, v dalším průběhu zápasu se jim to podařilo ještě třikrát, a nakonec si odvezli výhru na nájezdy. Také proti Energii vstřelila Jihlava na začátku zápasu gól, ovšem nyní poprvé dotáhla duel ke třem bodům. „Šli jsme do zápasu s tím, že chceme odčinit předchozí utkání se Slavií, kdy jsme měli tři body na dosah, bohužel jsme získali jen jeden. Teď jsme si řekli, že na soupeře vlítneme a musíme si pohlídat jejich dvě dobré lajny. Navíc nám pomohl gól na začátku, věřili jsme si a Vary se začaly trošku klepat,“ nechává nahlédnout do předzápasových taktických plánů jihlavský útočník, který rozhodně nejde pro ránu daleko a soupeřům jeho hra příliš nevoní.

Jenže právě takoví hráči jsou v týmu hodně potřeba. Tím spíše, když Dukla vstupovala do třetího dějství za stavu 2:1 s cílem udržet tři body. Čím méně zbývalo do konce zápasu minut, tím více se začalo na ledě jiskřit. Důkazem je situace z poloviny padesáté minuty, kdy Pavel Mrňa absolvoval úspěšný pěstní souboj s Vladimírem Sičákem a skolil soupeřova obránce na led. „To je baráž, jde o všechno. Je to vrchol sezony. Extraligisté se chtějí udržet, my chceme nahoru. Hraje se na krev. Z toho plynou šarvátky, potyčky a tak to má být. Já mám tyhle vyostřenější zápasy rád, kdy se to v každém střídání mele. Trenéři chtějí, abych hrál do těla, a mě takové zápasy vyhovují,“ potvrzuje svojí pověst jihlavský bijec, jenž si pár vteřin před koncem vybojoval na soupeři faul a definitivně utnul jeho šanci na vyrovnání stavu.

Richard Diviš: Nejsme pod takovým tlakem. Užíváme si každý zápas, každý souboj

Následující dva zápasy sehraje Dukla, na rozdíl od dvou předchozích, na ledě soupeře. Polovinu baráže uzavře již v neděli na ledě mistrovského Litvínova, hned o dva dny později začnou červenožlutí obrátku v Karlových Varech. Dva venkovní zápasy po sobě však Richard Diviš jako velkou nevýhodu nevidí. „Všechny zápasy budou podobné. Máme tak vyrovnaný tým, že nečekáme, že nějaké zápasy budeme vyhrávat o hodně gólů. Věříme, že se budeme prát o výsledek do poslední třetiny, do poslední minuty. Užijeme si to, nejsme pod takovým tlakem,“ rozpovídal se „Divoch“, jenž byl oním hráčem, jehož sklepnutí puku do prázdné klece nakonec nemohlo být pro vysokou hůl uznán.

Tisková konference: Asistent trenéra Dukly František Zeman a Mikuláš Antonik, asistent trenéra Karlových Varů

Autor videí: Ondřej Šuhaj

Sestřih utkání 5. kola baráže HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary:

Autor videa: HZStv1