Jihlava završí na ledě Litvínova první polovinu barážových klání

09.04.2016 / Tomáš Lysý

V úterý 29. března prolínací soutěž o dvě vstupenky do příštího ročníku extraligy začínala. Při herním systému úterý, pátek, neděle se není čemu divit, že druhou dubnovou neděli bude baráž přesně ve své polovině. A právě v tento den, 10. dubna 2016, míří jihlavská Dukla bojovat o další body na led Litvínova, jediného celku, kde se v baráži ještě nepředstavila. Utkání začíná brzy, na zimním stadionu Ivana Hlinky bude úvodní buly vhozeno již v 15:30.
Pokud do Litvínova nevyrazíte po vlastní ose, můžete utkání sledovat na Onlajnech. Ve stejný čas začíná také druhé utkání mezi Karlovými Vary a Slavií Praha.

říkal po domácím utkání se Slavií kapitán týmu Jiří Dobrovolný. Jihlava po čtvrtém kole ztrácela na vedoucí Pražany pět bodů, o bod méně na druhý Litvínov. Tříbodový deficit na Karlovy Vary stáhli červenožlutí v pátém kole, když Energii doma porazili 2:1. Nedlouho po závěrečné siréně na Horáckém zimním stadionu se barážová tabulka zdramatizovala ještě více. Sešívaní totiž dva získané body na ledě Dukly v následujícím kole ztratili, když ve třetí třetině neudrželi náskok 3:0 a prohráli s Litvínovem 3:4 v prodloužení. Před nedělním završením poloviny baráže existuje mnoho variant, jak by tabulka mohla vypadat. Jednou z nich je i ta, že se všechny čtyři týmy seřadí na devíti bodech.

Tabulka baráže o extraligu po pěti kolech:

Dukla i Verva bude před druhým vzájemným barážovým duelem v psychické pohodě. Menší frustrace Jihlavských po domácím špílu se Slavií vzala za své, hned v dalším zápasu proti Energii totiž Dukla jednogólové vedení i přes soupeřovu hru bez gólmana uhájila a radovala se ze svého prvního barážového vítězství za tři body. „Jsme strašně rádi, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Posledních pár minut jsme odpočítávali každou vteřinku, ale ani na chvíli jsme nepřestávali věřit, že bychom nevyhráli,“ řekl po utkání s Karlovými Vary viditelně šťastný Marek Prokš. Navíc se může projevit i sloveso „muset“. Karlovarští i Litvínovští totiž ví, že jediným úspěšným razítkem na záchranu nevydařené sezony je udržení extraligy. „Budeme se o výsledky prát stejně jako proti Energii. Užijeme si to, nejsme pod takovým tlakem,“ podotýká další jihlavský útočník Richard Diviš.

Litvínov a Jihlava? Oba týmy si v posledním kole baráže zvedly náladu

Na straně Litvínova jsou pocity z posledních dvou zápasů obdobné. Po čtvrtém kole a porážce v Karlových Varech se kouč Vervy Radim Rulík poprvé v sezoně veřejně pustil do svých svěřenců, když je kritizoval za špatný až tragický výkon ve více jak polovině zápasu. Doslova a do písmene, tedy do prodloužení, si Litvínovští napravili chuť v dalším zápase na Slavii. Ačkoliv, stejně jako ve Varech, prohrávali po dvou třetinách již 0:3, tentokrát stíhací jízdu v závěrečné dvacetiminutovce úspěšně dotáhli a nakonec vyhráli 4:3 gólem Františka Lukeše po čtrnácti vteřinách prodloužení. „V kabině jsme si řekli, že i ve Varech jsme tímhle rozdílem prohrávali a málem jsme zápas dokázali otočit. Chci moc poděkovat mužstvu, že v sobě našlo psychickou sílu se zvednout a jít za vítězstvím,“ pronesl k týmu na tiskové konferenci spokojený trenér Jiří Šlégr.

Olympijského vítěze z Nagana může lehce znepokojovat marodka, jelikož vedle útočné hvězdy Viktora Hübla, jenž pro zranění ukončil sezonu, do zápasu s Jihlavou nenastoupí ani útočníci Peter Jánský a Ondřej Havlíček. Litvínovu nepomůže ani syn další legendy českého hokeje „Albiho“ Reichela Kristián, jenž zraněn není, ale připravuje se s reprezentací do 18 let na mistrovství světa v americkém Grand Forks. V pěti zápasech baráže si připsalo osm bodů útočné duo Robin Hanzl (1+7) a František Lukeš (3+5), jenž je spolu s Radkem Dudou a obráncem Jiřím Gulou nejlepším střelcem týmu. Během úvodních čtyř utkání baráže vždy začínal v brance jako jednička Michael Petrásek. Ovšem od třetí třetiny zápasu na ledě Energie přenechal své místo kolegovi Jaroslavu Janusovi, jenž nastoupil minule proti Slavii od začátku.

Poslední vzájemný zápas:


2. kolo baráže: Jihlava – Litvínov 2:1 po samostatných nájezdech

První třetina začala pro Duklu skutečně snově. Po sedmašedesáti vteřinách napřáhl na pravém kruhu Richard Diviš a propálil gólmana. Několik dalších šancí, zejména na straně hostí, zůstalo nevyužito a na další gól se tak čekalo až do třiatřicáté minuty, kdy se do pravého horního rohu trefil litvínovský bek Jiří Gula. Ve třetí třetině mohly oba týmy přiklonit zápas na svojí stranu, ovšem gól nepadl ani v ní, ani v pětiminutovém prodloužení. O vítězi zápasu tak rozhodly samostatné nájezdy, které lépe zvládla Jihlava. Litvínov se prosadil jen jednou, Dukla dvakrát zásluhou Filipa Semana a připisuje si tak do barážové tabulky první dva body.

Branky a nahrávky: 2. Diviš (Kolář), rozh. náj. Seman – 33. Gula (Reichel, Havlíček). Rozhodčí: Čech, Mrkva – Bláha, Frodl. Vyloučení: 7:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4136. Střely na branku: 17:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Jihlava: Škarek – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Šafář, Bilčík, Grebenyuk, Zadražil – Důras, Skořepa, Jergl – Beránek, Seman, Harkabus – Kolář, Jícha, Diviš – Mrňa, Melenovský, Anděl
Litvínov: Petrásek – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo – Duda, Hanzl, Lukeš – Martynek, Piroš, Trávníček – Reichel, Havlíček, Hořava – Jurčík, Válek, Gerhát

NÁJEZDY ROZHODLA 24. Úvodní zápas mezi Duklou Jihlava a Litvínovem dospěl až do samostatných nájezdů, které rozhodla jihlavská čtyřiadvacítka – Filip Seman. Třicetiletý útočník je spolu s Janem Kolářem nejlepším střelcem týmů, když si připsal v pěti zápasech tři góly. Vedle rozhodujícího nájezdu s Vervou se prosadil i v domácím utkání se Slavií a s Karlovými Vary, tedy ve všech zápasech, kdy červenožlutí bodovali. Podaří se „Semišovi“ skórovat a Dukle bodovat i na ledě Litvínova? Foto: Josef Plechatý.

Program 6. kola baráže o extraligu, neděle 10. dubna 2016:

HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha (15:30)
HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava (15:30)

Program 7. kola baráže o extraligu, úterý 12. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (18:00)

Program 8. kola baráže o extraligu, pátek 15. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov (17:30)
HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary (18:00)

Kompletní rozpis baráže o extraligu 2016