Druhá polovina baráže klepe na dveře. Jihlava znovu míří do karlovarské KV Arény

10.04.2016 / Tomáš Lysý

V podvečer druhé dubnové neděle završila baráž o extraligu svojí první polovinu, hned o dva dny později v úterý 12. dubna začíná její druhá půlka. Ta má zcela stejné rozlosování, takže v rámci sedmého kola cestuje Dukla Jihlava na led HC Energie Karlových Varů. Utkání, které startuje úderem 18 hodiny v KV Aréně, bude mít znovu náboj. Už jen z toho důvodu, že oba týmy, stejně jako před pár dny na Horáckém zimním stadionu, opět potřebují v poměrně vyrovnané tabulce každý bod. Jak třetí vzájemné měření sil mezi Energií a Duklou dopadne, bude jasné v úterý mezi osmou a devátou hodinou večerní.
Textovou reportáž můžete opět číst na Onlajnech, živý přenos je připraven na webu Hokejka TV nebo na TV Tipsport.

Nedělní šesté kolo baráže událo tabulku po polovině soutěže. Ve hře bylo několik variant, jedna z nich dokonce taková, že se všechny čtyři týmy seřadí po devíti bodech. A zápasy Litvínova proti Dukle a Karlových Varů proti Slavii byly po dvou třetinách naprosto otevřené, jelikož na ukazateli stavu na obou stadionech svítilo skóre 1:1. Zatímco Verva po třech gólech v závěrečné dvacetiminutovce strhla vedení na svojí stranu, v KV Aréně během třetí třetiny branka nepadla a zápas tak došel až do samostatných nájezdů, ve kterých se radovala Energie. Slavia tak lehce odčinila nevydařené páté kolo, ve kterém vedla nad Litvínovem po čtyřiceti minutách 3:0 a nakonec podlehla 3:4 na nájezdy. Tabulce prolínací soutěže tak vévodí Litvínov, další v pořadí Slavia, Karlovy Vary a Dukla Jihlava následují s dvoubodovými rozestupy.

Tabulka baráže o extraligu po pěti kolech:

Doposud jedinou výhru za tři body získala Dukla v zápase pátého kola baráže. Shodou okolností se tak stalo právě v zápase, kdy měla Jihlava za soupeře Karlovy Vary. Proti Energii během všech čtyř vzájemných zápasů totiž červenožlutí nemohou postavit pět hráčů, kteří jsou v kádru vítěze WSM Ligy na hostování z lázeňského města. Jak potvrdil Pavel Mrňa, spolu s Ondřejem Malcem tvrďák týmu, jihlavští hokejisté bojují i za své spoluhráče, kteří sledují zápasy proti Varům jen z tribuny. „Výhra je takovým zadostiučiněním i pro kluky, kteří s námi kvůli administrativním věcem nemůžou hrát. Chceme vyhrávat jako jeden tým,“ sdělil bezprostředně po pátém utkání hráč s přezdívkou "Mrňous." Nyní bude chtít Dukla odčinit úvodní zápas na ledě Energie, kdy si Jihlavští dle útočníkových slov vybrali nováčkovskou daň. „Koukali jsme, kde co lítá a nevěděli jsme, která bije. Poučili jsme se z toho, jdeme zápas od zápasu a je to čím dál lepší,“ prohlásil Pavel Mrňa. Ačkoliv v minulém utkání Jihlava podlehla na ledě Litvínova 1:4, tak její výkon rozhodně nebyl zklamáním.

Energie zatím boduje pouze doma, venku – stejně jako Dukla – na první body čeká

Karlovarští potřebovali v nedělním kole vyhrát, aby dorovnali tříbodový náskok Slavie. Jenže povedlo se pouze z jedné třetiny. Energie skutečně vyhrála, ovšem až na samostatné nájezdy. Pražané tak nyní drží druhé postupové místo s náskokem dvou bodů právě na hokejisty z města známého Grandhotelem Pupp. To však při tříbodovém systému příliš neznamená, stejně jako čtyřbodová ztráta Dukly na pozici sešívaných. Karlovy Vary, tak jako jejich následující jihlavský soupeř, zatím bodují pouze v domácím prostředí, ze soupeřova ledu doposud nedovezly ani bod. Což není na tým, který hodlá zachránit extraligu, z pohledu šancí na udržení zrovna pozitivní vizitka.

Do utkání na ledě Jihlavy nezasáhl vinou virózy útočník Marcel Haščák, jenž během úvodních čtyř kol baráže nastřílel čtyři góly. Proti Slavii už byl trenéru Karlu Mlejnkovi k dispozici, ovšem síť soupeře tentokrát nerozvlnil. Post nejproduktivnějšího muže zastává centr Rostislav Marosz s pěti body za dva góly a tři asistence. Mezi beky si nejlépe vede zkušený pětatřicátník Vladimír Sičák, jenž má na svém kontě čtyři přesné gólové přihrávky. Pokud se podíváme na hodnocení plusových a mínusových bodů, nejlépe si vede Petr Koblasa (+3), na opačném konci pólu je se šesti zápornými body Tomáš Rachůnek. Ve všech šesti barážových kláních střežil karlovarskou branku Tomáš Závorka s bilancí šestnácti inkasovaných gólů ze 181 střel, což dává průměr 2,64 gólů na zápas při 91,16% úspěšnosti zásahů.

Poslední vzájemný zápas:

5. kolo baráže: Jihlava – Karlovy Vary 2:1
Stejně jako v předchozích dvou domácích barážových utkáních, také v zápase proti Energii se Dukla dostala jako první do vedení. V páté minutě využil vůbec první jihlavskou přesilovku v baráži Filip Seman. Pohledná akce vedla ke gólu i na druhé straně, ve čtrnácté minutě srovnal Tomáš Rachůnek. Jediným úspěšným střelcem z mnoha šancí druhého dějství byl Marek Prokš a Dukla tak šla poprvé v baráži do třetí třetiny jako vedoucí celek. I díky nesmírné bojovnosti domácí dokázali udržet vítězství až do samého závěru, nehledě na neuznaný gól do prázdné klece. Jihlava tak zvítězila 2:1 a poprvé v baráži bere tři body.

Branky a nahrávky: 5. Seman (Diviš, Kaláb), 35. Prokš (Jícha) – 14. Rachůnek (Marosz). Rozhodčí: Horák, Šír – Gebauer, Tošenovjan. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2834. Střely na branku: 27:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Jihlava: Škarek – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebenyuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Prokš – Mrňa, Anděl, Malec
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, M. Rohan, J. Tomeček, Bičánek, Dvořák, Gulaši – Huna, Skuhravý, Vachovec – V. Tomeček, Kůs, Koblasa – Svoboda, Marosz, Rachůnek – Gorčík, Vrána, T. Rohan.

VELKÁ TŘÍBODOVÁ RADOST. Minulý vzájemný zápas mezi Duklou a Energií na Horáckém zimním stadionu přinesl výhru červenožlutých barev. Na fotografii je situace z pětatřicáté minuty, kdy střelce vítězného gólu Marka Prokše (vpravo) objímá Lukáš Jícha (uprostřed) a s gratulací přijíždí i obránce Vojtěch Zadražil. Červenožlutí by se určitě nezlobili, kdyby měli podobné důvody k radosti i po zápase na ledě Karlových Varů, což by znamenalo, že budou poprvé v baráži na ledě soupeře bodovat. Foto: Tomáš Buksa.

Program 7. kola baráže o extraligu, úterý 12. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (18:00)

Program 8. kola baráže o extraligu, pátek 15. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov (17:30)
HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary (18:00)

Program 9. kola baráže o extraligu, neděle 17. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary (15:30)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)

Kompletní rozpis baráže o extraligu 2016

Čtěte také:

Permanentky na zbylé tři domácí zápasy baráže:
Baráž o extraligu dospěla do své první poloviny. Do konce vrcholu sezony zbývají poslední tři domácí zápasy Dukly. Na ně si můžete pořídit zvýhodněnou permanentku. Pokud si na Infocentru koupíte "permici" na tři poslední barážová utkání s Litvínovem, Slavií Praha a Karlovými Vary zaplatíte pouze 450 korun (150 korun za zápas). Jednotné vstupné na každý zápas je přitom 200 korun - ušetříte tak 150 korun. Permanenty si můžete pořídit na Infocentru před veřejným bruslením - vždy od 18:30 do 19:30 hodin. V den utkání s Litvínovem v pátek 15.4.2016 bude pokladna na IC otevřena od 15:30 hodin.

Petice za rekonstrukci HZS a otevřený dopis radním a zastupitelům statutárního města Jihlavy od fanoušků Dukly