Do Jihlavy opět míří mistrovský Litvínov a Dukla si na něj doma brousí nože i podruhé

14.04.2016 / Tomáš Lysý

Prvním týmem, kterého v právě probíhající baráži Dukla přivítala na svém ledě, byl Litvínov. A protože ve druhé polovině této soutěže je stejná posloupnost soupeřů jako v první půlce, přivítá mistr první ligy Jihlava po dvou týdnech stále ještě úřadujícího českého mistra z Litvínova. Červenožlutí by rádi snížili ztrátu na Karlovy Vary a Slavii, jenž nastoupí proti sobě. K tomu potřebují celek vyznávající černou a žlutou, stejně jako v prvním utkání, porazit.
Přijďte pomoci Dukle k vítězství. Úvodní buly bude vhozeno v pátek 15. dubna 2016 od 17:30 hodin na Horáckém zimním stadionu.

Organizace domácích barážových zápasů Dukly Jihlava

UPOZORNĚNÍ PRO NÁVŠTĚVNÍKY: Sedadla s označením R jsou určená pouze pro držitele permanentek a partnery klubu

Grafika: Jan Poukar

Po sedmém kole začíná mít tabulka baráže jasnější obrysy. Na první dvě místa se poprvé od úvodního kola dostaly oba dva celky, které zachraňují extraligu. Litvínov v předchozím zápase nenechal nikoho na pochybách, že to se záchranou myslí vážně. Po dvanácti minutách vedl nad Slavií o čtyři branky a nakonec zvítězil 5:1. Je jasné, že ať už dopadne osmé kolo jakkoliv, Verva po něm bude stále na prvním místě, neboť má náskok čtyř bodů na druhé Karlovy Vary. Ty se na postupové místo vyšvihly zásluhou vydřené výhry nad jihlavskou Duklou 4:2, když o třech bodech definitivně rozhodly až trefou do prázdné svatyně. Energie má před Pražany náskok jednoho bodu a právě na „sešívaný“ led nyní zajíždí. Čtvrtá Dukla doposud zisk svých šesti bodů nerozšířila, ale rozhodně není z jejího pohledu všem dnům konec.

Tabulka baráže o extraligu po sedmi kolech:

Tím spíše, že Jihlava zatím vždy bodovala na domácím ledě. Nejprve porazila Litvínov na nájezdy, poté v závěru přišla o výhru nad Slavií a nakonec jí podlehla v nájezdech a hned v dalším utkání skolila Karlovy Vary. Navíc hned tři ze čtyř následujících zápasů hraje Dukla na domácím ledě. A právě k domácímu ledu se upírají naděje jihlavských hokejistů, jak sdělil po posledním utkání na ledě Energie útočník Jan Kolář. „Zase musíme udělat body v domácích zápasech a třeba se ještě vrátíme do hry,“ ví moc dobře nejproduktivnější hráč červenožlutých v baráži, že při tříbodovém systému má jeho tým stále šanci. Ovšem první domácí soupeř jihlavských hokejistů ve druhé polovině baráže může být nejtěžší, alespoň podle slov útočníka Pavla Mrni. „Nejhokejovější je asi Litvínov. Mají v kádru dvě tři lajny, které hrají na hodně dobře,“ nechal se slyšet po domácím zápase s Karlovými Vary.

Zatímco Jihlava střádá plány, jak se znovu přiblížit ke Karlovým Varům a Slavii, její nejbližší soupeř je v jiné pozici. „Cheza“ míří za záchranou nejvyšší soutěže, doma ještě neztratila ani bod a během tří zápasů na kluzištích soupeřů si přivezla další tři body. Litvínovu se de facto stačí soustředit na domácí utkání. Na stadionu Ivana Hlinky nastoupí ještě dvakrát, a jestliže získá šest bodů, není z jeho pohledu téměř co řešit. Doma jsou hráči v černém a žlutém hodně silní, tím spíše, že mají jasně největší podporu fanoušků, kterých chodí v průměru přes pět tisíc.

Litvínov bude i po osmém kole na prvním místě, Dukla by se ráda vrátila do boje o druhé místo

Ale Vervě to poměrně jde na venkovních kluzištích, byť všechny čtyři barážové celky doma moc neztrácí. Zatímco Dukla s Karlovými Vary mají na kontě venkovních zápasů v kolonce bodů nulu, Litvínovští získali, tak jako Slavia, tři body. Ten úvodní nabral tým kolem kapitána Michala Trávníčka za prohru na nájezdy v Jihlavě. Dva body litvínovská družina vydolovala na Slavii, kde ve třetí třetině vyrovnala z 0:3 na 3:3 a po čtrnácti vteřinách rozhodla v prodloužení. Tabulku produktivity ovládají třináctibodoví Robin Hanzl (3+10) a nejlepší střelec týmu František Lukeš (5+8), z obránců se nejvíce daří Karlu Kubátovi (1+5). Po dvou třetinách špatně se vyvíjejícího zápasu na Slavii posadili trenéři gólmana Michaela Petráska a od té doby, možná i díky obrácení skóre v Edenu, dostává příležitost mezi tyčemi Jaroslav Janus.

Poslední vzájemný zápas:

6. kolo baráže: Litvínov – Jihlava 4:1
Do šestého duelu baráže vstoupila Dukla ze zajištěné obrany, což vydrželo do šestnácté minuty, v níž se prosadil domácí Lukáš Válek. Na sklonku úvodního dějství však srovnal v početní výhodě Martin Kohout. Ve druhé periodě byli svěřenci Petra Vlka pod drtivým tlakem, který ale dokázali ustát. Závěrečná část ovšem přinesla definitivní rozhodnutí, Litvínov zlomil jihlavskou defenzivu třemi přesnými zásahy. Mužstvo z krajského města Vysočiny tak podlehlo Chemikům v poměru 1:4

Branky a nahrávky: 16. Válek (Sklenička, Jurčík), 43. Hanzl (Lukeš), 48. Lukeš (Hanzl, Duda), 53. Piroš – 20. Kohout (Seman). Rozhodčí: Fraňo, Čech – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5389. Střely na branku: 60:13. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Pavelka, Sklenička, Frolo, Pavlík, Sklenička – Lukeš, Hanzl, Duda – Trávníček, Gerhát, Martynek – Piroš, Pšurný, Hořava – Doležal, Válek, Jurčík
Jihlava: Škarek – Dobrovolný, Kaláb, Zadražil, Štebih, Grebenjuk, Bilčík, Šafář – Harkabus, Skořepa, Důras – Diviš, Seman, Kohout – Prokš, Jícha, Kolář – Malec, Anděl, Mrňa.

VÝHRY PŘED ČTYŘMI TISÍCOVKAMI. Hodně veselo bylo první dubnový den na ledě Horáckého zimního stadionu. Osoba neznalá hokejových poměrů by si mohla myslet, že souboj mistra první ligy a mistra extraligy není během jednoho ročníku možný, ovšem opak je pravdou, jelikož Litvínov zachraňuje nevydařenou sezonu v baráži. V Jihlavě před více jak čtyřtisícovou návštěvou – mimochodem největší na Horáckém zimním stadionu během dosavadních tří domácích zápasů – Litvínov padl na nájezdy 1:2, když o výhře Dukly rozhodl Filip Seman a na střídačce domácích mohla vypuknout nefalšovaná radost. Ovšem porážka nemusí Chemiky nyní příliš mrzet, jelikož jsou lídrem barážové tabulky. Foto: Josef Plechatý.

Program 8. kola baráže o extraligu, pátek 15. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary (17:30)
HC Slavia Praha – HC Verva Litvínov (18:00)

Program 9. kola baráže o extraligu, neděle 17. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary (15:30)
HC Slavia Praha – HC Dukal Jihlava (18:00)

Program 10. kola baráže o extraligu, úterý 19. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov (18:00)

Kompletní rozpis baráže o extraligu 2016

Permanentky na zbylé tři domácí zápasy baráže:

Baráž o extraligu dospěla do své první poloviny. Do konce vrcholu sezony zbývají poslední tři domácí zápasy Dukly. Na ně si můžete pořídit zvýhodněnou permanentku. Pokud si na Infocentru koupíte "permici" na tři poslední barážová utkání s Litvínovem, Slavií Praha a Karlovými Vary zaplatíte pouze 450 korun (150 korun za zápas). Jednotné vstupné na každý zápas je přitom 200 korun - ušetříte tak 150 korun. Permanenty si můžete pořídit na Infocentru před veřejným bruslením - vždy od 18:30 do 19:30 hodin. V den utkání s Litvínovem v pátek 15.4.2016 bude pokladna na IC otevřena od 15:30 hodin.

Pozvánka na baráž: Pojďme snít svůj sen a společně bojovat do posledního dechu

Autor videa: Ondřej Šuhaj

Modrá vlna společnosti ICOM transport - ta správná přihrávka pro Vás! Vyberte nejlepšího hráče utkání!