1:2
(0:0, 1:2, 0:0)

Dukla podala proti Litvínovu lepší výkon než v prvním vzájemném utkání, ovšem tentokrát odchází poražena

15.04.2016 / Tomáš Lysý

Do jihlavské branky se letos vůbec poprvé v celé sezoně postavil Lukáš Sáblík, ovšem příliš práce v první třetině neměl, stejně jako jeho protějšek Jaroslav Janus. Gól nepadl na začátku utkání při dlouhé přesilovce Dukly pět na tři a ani v dalším průběhu úvodní periody. Na branky se muselo čekat do prostřední dvacetiminutovky. Hosty poslal do vedení Ondřej Jurčík, za domácí srovnal v přesilovce Alexander Grebenyuk a nedlouho poté vrátil Litvínovu vedení Filip Pavlík. Jeho gól byl nakonec vítězný. Ve třetí třetině se totiž skóre neměnilo, v největší šanci nastřelil obránce Tomáš Kaláb v závěru tyčku. Verva si tak veze z Jihlavy tři body za výhru 2:1.
15.04.2016 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebenyuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Beránek, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Harkabus – Prokš, Melenovský, Anděl
1

HC VERVA Litvínov

Janus – Sklenička, Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo – Duda, Hanzl, Lukeš – Martynek, Gerhát, Trávníček – Hořava, Pšurný, Piroš – Jurčík, Válek, Doležal
2
Branky a nahrávky: 31. Grebenyuk (Důras, Štebih) – 26. Jurčík (Sklenička, Doležal), 34. Pavlík (Sklenička, Válek). Rozhodčí: Hradil, Hrubý – Bláha, Zavřel. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2475. Střely na branku: 22:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Hned úvod zápasu jakoby předznamenal, že se skóre v první třetině, na rozdíl od dvou předchozích barážových zápasů těchto soupeřů, měnit nebude. Jihlava hrála po sto devíti vteřinách přes minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři, ovšem využít jí nedokázala, stejně jako následně její o třetinu kratší „sestřičku“. V největší šanci byl zřejmě Důras, který po hezké kombinaci svých spoluhráčů mířil zblízka nad volnou horní část branky. Odraženou střelu Bilčíka od modré krátce poté neusměrnil mezi tři tyče Jícha. Na druhé straně neúspěšně zkoušel Gula, jediný úspěšný střelec Litvínova v prvním utkání v Jihlavě, prostřelit gólmana Sáblíka. Devětatřicetiletý matador nastoupil do branky Dukly v tomto soutěžním ročníku vůbec poprvé! Na ledě vládl pevnou rukou bojovný hokej, šancí bylo jako šafránu, a to i v první přesilovce Vervy. Když už zkusil vystřelit od modré znovu Gula, tak Sáblík trošku fotbalovým zákrokem vyrazil puk před sebe na své obránce. Zřejmě největší šanci prvního dějství měl Kolář, jenž při další početní výhodě vybojoval před brankou zdánlivě ztracený puk, aby vzápětí zamířil těsně vedle levé tyčky.

Hned minutu po začátku druhé třetiny se hosté dopustili v rozehrávce velké nedůslednosti a Beránek se po pasu Diviše řítil sám na Januse, muž v masce Vervy jej však vychytal a nepustil ani k dorážce. Parádní zákrok přišel i na druhé straně. Sáblík vyrazil dělovku Trávníčka z levého kruhu před sebe a k dorážce zblízka se dostal Martynek, leč přesouvajícího se gólmana nepřekonal. Litvínov se mohl prosadit i v přesilovce. Frolova střela od modré byla zblokována přímo na hůl Hořavy, jenž z levé strany rozvlnil pouze boční síť. Hosté se prosadili až při hře pět na pět. Sklenička sebral za brankou puk a v obrovské tlačenici u levé tyčky jej Ondřej Jurčík dostrkal pod betonem Sáblíka za čáru. Rozhodčí situaci dobře viděl, video si nevyžádal a gól bez jakýchkoliv diskuzí uznal. Na konci sedmadvacáté minuty si Kubát v situaci jeden na jednoho vyměnil puk s Pirošem a zblízka přestřelil polovinu odkryté horní části branky, mířil jen do ochranné sítě.

Půl minuty po polovině zápasu přišel hodně nepříjemný moment. Štebih v přesilovce vystřelil z pravé strany a do puku nastavil vlastní tělo obránce Tomáš Frolo. Kus černé gumy jej trefil přímo do obličej, slovenský hráč se skácel k zemi jako podťatý a jeho další kroky směřovaly za pomoci lékařů do útrob stadionu. Hned po buly bylo srovnáno. Důras našel přihrávkou z pravé strany v ideální palebné pozici Alexandera Grebenyuka, jenž potvrdil, že má dělovou ránu, když z první propálil Januse. Gólová houšť v podobě třetího gólu během osmi minut skončila v čase 33:20. Sklenička přihrál na levý kruh Filipu Pavlíkovi. Obránce Vervy se z první opřel o puku, Sáblík neměl dobrý výhled, puk přeletěl jeho pravé rameno a i s přispěním štěstí zapadl za čáru – 1:2. V závěru třetiny přišly ještě dvě šance. Samotný Hanzl střelou z levého kruhu mířil nad vzdálenější horní roh branky. Dvě vteřiny před koncem zkusil nahodit puk na branku Seman a po teči Beránka musel zasahovat Janus.

Stejně jako na začátku druhé části, i ve třetí periodě mohla Dukla po chybě hostí srovnat. Puk na levém kruhu ukořistil Prokš, jenž si to namířil přímou cestou k brance, leč blafákem mezi betony na gólmana nevyzrál. Litvínov mohl zvýšit Kubátem, to by však bek nesměl z mezikruží těsně minout. Šance přišla i na druhé straně. Po Prokšově zásahu propadl puk před branku na Jíchu, jehož dorážka se také neujala. Hosté se čím dál více zaměřovali na defenzívu, výjimkou byl pokus Dudy mezi betony Sáblíka, které sklaply včas. Krátce poté Harkabus lišáckou střelou z úhlu na švestkách Januse nenachytal. Když už domácí překonali gólmana hostí, vylámali si zuby na tyčce. Po přihrávce Koláře vystřelil z mezikruží Kaláb a orazítkoval pravou spojnici. Protože Jihlavě nevyšla ani hra bez gólmana, prohrála 1:2.

Litvínovští si tak po výhře upevnili s 18 body post lídra tabulky. Náskok na druhém místě začínají mít také Karlovy Vary, které ve třetí třetině přetlačily Slavii a odvezly si z Edenu důležité tři body. Energie jich má na svém kontě čtrnáct, zatímco Pražané deset. Tabulku baráže uzavírá Dukla s šesti body.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (HC Verva Litvínov): Já budu stručný. Náš výkon nebyl úplně optimální a jsme strašně rádi, že se nám podařilo vyhrát. Z naší strany to nebylo ono. Můžeme děkovat i štěstí, že jsme v závěru po břevnu nebo spojnici nedostali vyrovnávací gól. Představovali jsme si, že se budeme prezentovat lepším výkonem.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Přestože jsme prohráli, podali jsme velice dobrý výkon. Samozřejmě hraje se na branky a my dali pouze jednu. Bohužel jsme neproměnili příležitosti, které jsme si vytvořili, a v závěru to tam i zvonilo. Bylo tam několik tečovaných kotoučů, které také do branky mohli spadnout. Prohráli jsme, ale musíme kluky pochválit, protože hráli výborně.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie