Souboj o naději. Jihlava se představí v Edenu, oba týmy potřebují k udržení extraligové šance naplno bodovat

17.04.2016 / Tomáš Lysý

Páteční sedmé kolo extraligové baráže přiblížilo extraligové celky k záchraně nejvyšší soutěže. Litvínov jasně vede tabulku, druhé Karlovy Vary mají náskok čtyř bodů na třetí Slavii, o další čtyři body zpět je Jihlava. A právě letošní barážoví prvoligisté na sebe v následujících dvou kolech narazí. Nejprve v neděli 17. dubna 2016 v pražském Edenu, kde bude úvodní buly vhozeno v 18 hodin. Aby si sešívaní i červenožlutí uchovali naději na druhé místo, potřebují ze vzájemného dvojzápasu získat pět bodů, ideálně je oba vyhrát a třetí dubnová neděle může napovědět, komu se to podaří.
Textovou reportáž můžete opět sledovat prostřednictvím webu onlajny.com, živý přenos je připraven na webu Hokejka TV nebo na TV Tipsport.

Předchozí barážové klání brala Slavia i Dukla jako šanci přiblížit se druhému místu Karlových Varů. Ba co více, Pražané mohli karlovarské hokejisty v případě vítězství v tabulce přeskočit. Jenže oba prvoligové celky na svém stadionu poprvé v probíhající baráži nebodovaly. Zřejmě v ten nejhorší možný čas. Jihlava až do samého závěru zápasu proti Litvínovu neúspěšně bojovala alespoň o vyrovnání. Slavia šla do třetí třetiny za příznivého stavu 1:0, ale Energie během osmačtyřiceti vteřin otočila zápas a tříbodovou pojistku přidala trefou do prázdné klece. Za vedoucím osmnáctibodovým Litvínovem jsou zbylé celky seřazeny s rozestupy čtyř bodů, ovšem mnohem více důležitější je, že druhé Karlovy Vary začínají jít v porovnání se Slavií a Jihlavou do trháku. Postavení v tabulce odráží i poslední čtyři zápasy zatím neúspěšných prvoligových vyzyvatelů. Slavia všechna čtyři předchozí klání prohrála a získala dva body, Jihlava se radovala během těchto kol ze zatím jediného svého tříbodového vítězství v baráži.

Tabulka baráže o extraligu po sedmi kolech:

Vypadá to, že Jihlava čím dál více zachytává tempo baráže. Její výkony mají vzestupnou tendenci, jenže hlavním měřítkem jsou body. V pátém kole se Dukla radovala ze svého prvního vítězství v baráži po šedesáti minutách, jenže v následujících třech kolech na něj nenavázala žádným bodem. V Litvínově padla kvůli třem gólům v závěrečné dvacetiminutovce, hned poté na ledě Energie sahala po bodech, jenže Karlovy Vary ve třetí třetině jednogólový náskok ubránily a pojistily ho trefou do prázdné klece. Minulý zápas Jihlava znovu marně stahovala ve třetím dějství jednogólový deficit a Litvínov mohl hovořit i o štěstí, když jej v závěru zachránila tyčka. Čtyři kola před koncem tak Dukla ztrácí na druhé místo již osm bodů.

Druhé postupové místo? Slavia i Jihlava jsou v nelehké pozici

Slavia dostala v posledním kole doma proti Karlovým Varům pořádný políček. V čase 15:45 využil Jaroslav Markovič přesilovku a zajistil sešívaným na dlouhou dobu vedení. Ovšem červenobílí znovu nezvládli třetí třetinu. Inkasovali v ní tři branky a jejich sen o ukončení ročního prvoligového intermezza dostal povážlivou trhlinu. Podobně přišla Slavia o vedení v pátém kole proti Litvínovu, kdy po čtyřiceti minutách vedla 3:0, aby Verva třemi góly ve třetím dějství srovnala stav. Tehdy brali sešívaní alespoň bod za prohru v prodloužení, na druhou stranu přišli o jednoho z lídrů týmu Nathana Robinsona, jenž mimo záběr kamer píchl hokejkou kapitána soupeře Michala Trávníčka. Čtyřiatřicetiletý Kanaďan dostal trest na tři zápasy, ten poslední si odpykal v úterý na ledě Litvínova.

Čím dál větší obrysy začíná mít i slávistický barážový strašák z loňské sezony. Slavia totiž začala prolínací soutěž dobře a v šestém kole jí dokonce vedla, nicméně nadějnou výchozí pozici ve druhé polovině neudržela a šla o patro niž. Během letošní baráže byli hokejisté z Edenu ve vedení ještě po pátém kole, jenže tři bezbodové porážky v řadě je rázem odsunuli na třetí místo. Propadu tabulkou nezabránili ani dva nejproduktivnější Slávisté této fáze sezony Milan Mikulík (1+6) a nejlepší střelec David Hruška (4+3). V obraně spoléhají červenobílí na Slovince Žigu Pavlina, (2+1), poslední instancí při útocích soupeře je pak Alexandr Hylák, jenž pustil Tomáše Krále do branky pouze v nevydařené první třetině sedmého kola na ledě Litvínova.

Poslední vzájemný zápas:

4. kolo baráže: Jihlava – Slavia 4:5 sn.
Do zápasu vstoupili lépe domácí, kteří otevřeli gólový účet zápasu zásluhou teče Josefa Skořepy. Slavia srovnala ve čtrnácté minutě, kdy sudí po dlouhém zkoumání uznali gól Nathana Robinsona. V krátkém časovém sledu druhé třetiny padly hned tři góly. Duklu poslal do vedení Jan Kolář, aby vzápětí hosté vyrovnali, ovšem Alexander Grebenyuk opět vrátil domácím jednogólový náskok. Do konce třetiny chybělo 14,2 vteřiny, když Slavia potřetí srovnala krok. Třetí třetina rozhodně nepřipomínala žádnou opatrnou partii. Šance byly na obou stranách, pět minut před koncem znovu posunul misky vah na stranu domácích Filip Seman, jenže Pražané 50 vteřin před koncem při hře bez gólmana poslali zápas do prodloužení. Pět minut nepřineslo žádné velké šance, takže se šlo do nájezdů, které zvládla lépe Slavia zásluhou Davida Šafránka - 4:5 na nájezdy.

Branky a nahrávky: 6. Skořepa (Harkabus, Důras), 26. Kolář (Malec), 29. Grebenyuk (Kolář, Melenovský), 55. Seman (Mrňa, Štebih) – 14. Robinson (Vas), 27. Drahorád (Mikulík), 40. Mikulík (Šafránek), 60. Tuominen (Hraško, Robinson), rozh. náj. Šafránek. Rozhodčí: Hrubý, Pešina – Pešek, Zavřel. Vyloučení: 6:8, navíc Kohout (JIH) 5 min. a do konce utkání - M. Hruška (SLA) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2493. Střely na branku: 35:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:5.

Jihlava: Škarek – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebenyuk – Důras, Skořepa, Harkabus – Beránek, Seman, Diviš – Kolář, Melenovský, Jícha – Kohout, Malec, Mrňa
Slavia: Hylák – Knot, Andrlík, Pavlin, M. Hruška, Růžička, Hraško, Drahorád – D. Hruška, Šafránek, Mikulík – Markovič, Vas, Robinson – Andres, Tuominen, Ondráček – Čermák, Kašpařík, Bahenský.

CHYBĚLO PADESÁT VTEŘIN. V posledním vzájemném utkání mezi Duklou Jihlava a Slavií Praha se diváci rozhodně nenudili. Jihlava se během prvních dvou třetin dostala třikrát do vedení, ale Slavia dokázala třikrát srovnat, potřetí 14,2 vteřiny před koncem druhého dějství. Když se Dukla ujala pět minut před koncem třetí části opět vedení, vypadalo to již s třemi body pro červenožluté slibně. Jenže opět hrály roli sekundy, a když jich do závěrečné sirény chybělo přesně padesát, srovnal slávistický forvard Henri Tuominen. Zápas nakonec dospěl až do nájezdů, které dopadly lépe pro Pražany. V dosavadním průběhu baráže tak Dukla obrala Slavii pouze o jeden bod a tuto poměrně nepříznivou bilanci bude chtít třetí dubnovou neděli vylepšit. Foto: Tomáš Buksa.

Program 9. kola baráže o extraligu, neděle 17. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary (15:30)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)

Program 10. kola baráže o extraligu, úterý 19. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava - HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary - HC Verva Litvínov (18:00)

Program 9. kola baráže o extraligu, pátek 22. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (17:30)
HC Slavia Praha – HC Verva Litvínov (18:00)

Program 9. kola baráže o extraligu, neděle 24. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava (15:30)
HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha (15:30).

Akce v síni slávy českého hokeje: Sleva pro fanoušky Dukly a navíc pivo zdarma!

Každý kdo dorazí v neděli 17.4. během dne před utkáním baráže HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava do Síně slávy českého hokeje v Galerii Harfa (hned vedle O2 Areny – stanice M Českomoravská) získá ke každé zakoupené vstupence do Síně slávy jedno pivo zdarma! A každý člen Hokejka.cz dostane ještě jedno pivo navíc! Nabídka platí pouze pro osoby starší 18 let a do vyčerpání zásob.

Navštivte expozici Ligové dynastie jejíž součástí je i mistrovská vitrína týmu HC Dukla Jihlava – historie, úspěchy, vývoj klubu. Když dorazíte s dresem nebo šálou Dukly Jihlava získáte 20% slevu na vstupenku do Síně slávy! Užijte si akci pivo zdarma před zápasem baráže v Síni slávy českého hokeje a bavte se hokejem!