Domácí rozlučka s úspěšnou sezonou přichází. Dukla přivítá Karlovy Vary

21.04.2016 / Tomáš Lysý

V letošním ročníku odehráli jihlavští hokejisté v soutěžích pořádaných Českým svazem ledního hokeje celkem 72 mistrovských zápasů – vůbec nejvíce ze všech klubů extraligy, WSM Ligy a druhé ligy. Nyní jsou před nimi poslední dva duely dlouhé sezony, ve které Dukla došla až do baráže o extraligu. V pátek 22. dubna 2016 nastoupí Jihlava na Horáckém zimním stadionu proti Karlovým Varům, o dva dny později zajíždí na led Litvínova. Páteční poslední domácí zápas Dukly proti Energii je pro fanoušky tou nejlepší pozvánkou, jak se s týmem rozloučit přímo na stadionu. Dorazte v 18 hodin do ochozů a poděkujte hráčům za úspěšnou sezonu.
Utkání nezačíná v tradičních 17:30, ale o půlhodiny později. Zápasy posledních dvou kol baráže o extraligu budou sehrány z rozhodnutí vedení soutěže ve stejný čas.

Organizace domácích barážových zápasů Dukly Jihlava

UPOZORNĚNÍ PRO NÁVŠTĚVNÍKY: Sedadla s označením R jsou určená pouze pro držitele permanentek a partnery klubu. Na páteční zápas budou pokladny na Infocentru a vstupu G otevřeny od 16 hodin, ostatní pokladny od 16:30.

Grafika: Jan Poukar

Před jedenáctým a poté posledním pokračováním letošní baráže jsou objasněny dvě tajenky. Prvá z nich spatřila světlo světa již po devátém kole. Na Zimním stadionu Ivana Hlinky se slavila extraligová záchrana, Litvínov jako stále ještě úřadující mistr extraligy úspěšně odvrátil hrozbu sestupu. Druhou tajenku přineslo minulé kolo. Jihlava se v průběhu baráže radovala z druhého tříbodového vítězství, Slavii přehrála jasně 4:1. Ovšem kvůli výhře Karlových Varů nad Litvínovem, jenž přijel na led KV Arény s hodně omlazeným týmem, má Dukla dvě kola před koncem na aktuálně druhou Energii již nedostižnou ztrátu sedmi bodů.

Tabulka baráže o extraligu po deseti kolech:

I díky výhře Dukly nad Slavií má Energie namířeno k záchraně extraligy

Duklu sice čekají dva zápasy už „pouze“ o čest, ovšem i tak se za své vystoupení v baráži nemusí stydět. Navíc má jistotu, že v historii novodobých rozšířených prolínacích soutěží o extraligu nebude nejhorším týmem. V roce 2015 získaly poslední čtvrté České Budějovice devět bodů, o dva roky dříve měla Olomouc na svém kontě bodů šest. Zbývá dodat, že v roce 2014, kdy byla baráž o extraligu zatím nejvyrovnanější a k postupu stačilo 20 bodů, mělo poslední Kladno 14 bodů. A jihlavští hokejisté věří, že fanoušci úspěšnou sezonu ocení přímo na stadionu. „Nad Slavií jsme chtěli hodně vyhrát, tím spíše doma. Aby lidi chodili ve větším počtu. Chtěli jsme předvést dobrý hokej, což se nám povedlo. Pro lidi to byla pozvánka na pátek, aby prostě přišli,“ řekl bezprostředně po zápase útočník Marek Melenovský. V příštím týdnu budou mít příznivci červených a žlutých barev ještě jednu možnost rozlučky s celým týmem, připravuje se totiž „posezonní“ Fans day i s pohárem pro vítěze WSM Ligy.

Výhrou nad Slavií 4:1 navíc Jihlavští velmi potěšily Karlovy Vary, které mají dvě kola před koncem na třetí Pražany náskok pěti bodů a zatím i lepší vzájemné zápasy. Během utkání Energie s Litvínovem se na ledové kostce objevoval průběžný výsledek utkání Dukly proti sešívaným. Vzhledem k tomu, že Jihlava od sedmé minuty do konce utkání pouze vedla, měl dílčí stav zápasu v KV aréně vždy pozitivní ohlas. A to nejen u diváků, ale také u samotných karlovarských plejerů. Někteří z nich dokonce svými holemi klepali o mantinel. „Jako hráči bychom to neměli extra vnímat a měli bychom se soustředit na náš výkon, ale nejde to nevnímat. Pro nás je to dost důležitý výsledek a každý hráč to vnímal. Když jsme viděli výsledek 4:1 ke konci zápasu, tak jsme už byli hodně šťastní,“ pronesl pro server hokej.cz útočník Energie Jaroslav Kůs. Pokud se před posledním kolem vypočítávala naděje Dukly na postup jako teoretická, nyní má stejnou vlastnost i slávistická šance na extraligu.

Poslední vzájemný zápas:

5. kolo baráže: Jihlava – Karlovy Vary 2:1
Stejně jako v předchozích dvou domácích barážových utkáních, také v zápase proti Energii se Dukla dostala jako první do vedení. V páté minutě využil vůbec první jihlavskou přesilovku v baráži Filip Seman. Pohledná akce vedla ke gólu i na druhé straně, ve čtrnácté minutě srovnal Tomáš Rachůnek. Jediným úspěšným střelcem z mnoha šancí druhého dějství byl Marek Prokš a Dukla tak šla poprvé v baráži do třetí třetiny jako vedoucí celek. I díky nesmírné bojovnosti domácí dokázali udržet vítězství až do samého závěru, nehledě na neuznaný gól do prázdné klece. Jihlava tak zvítězila 2:1 a poprvé v baráži bere tři body.

Branky a nahrávky: 5. Seman (Diviš, Kaláb), 35. Prokš (Jícha) – 14. Rachůnek (Marosz). Rozhodčí: Horák, Šír – Gebauer, Tošenovjan. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2834. Střely na branku: 27:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Jihlava: Škarek – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebenyuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Prokš – Mrňa, Anděl, Malec
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, M. Rohan, J. Tomeček, Bičánek, Dvořák, Gulaši – Huna, Skuhravý, Vachovec – V. Tomeček, Kůs, Koblasa – Svoboda, Marosz, Rachůnek – Gorčík, Vrána, T. Rohan.

JEDENÁCTKA CHYTLA FORMU. Číslo 11 patří v jihlavském týmu Marku Prokšovi a právě v prvním domácím duelu proti Karlovým Varům načal útočník Dukly svojí gólovou formu v baráži. Utkání proti Energii rozhodl gólem na 2:1, na ledě stejného soupeře o dvě kola později otevřel gólový účet zápasu. Třetí trefu ve svém šestém zápasu baráže přidal v minulém kole proti Slavii, kdy zvýšil vedení Dukly na 2:0 a gólem tak oslavil své čtyřiadvacáté narozeniny. Foto: Josef Plechatý.

Program 11. kola baráže o extraligu, pátek 22. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (18:00)
HC Slavia Praha – HC Verva Litvínov (18:00)

Program 12. kola baráže o extraligu, neděle 24. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava (15:30)
HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha (15:30).

Pozvánka na baráž: Pojďme snít svůj sen a společně bojovat do posledního dechu

Autor videa: Ondřej Šuhaj

Modrá vlna společnosti ICOM transport - ta správná přihrávka pro Vás! Vyberte nejlepšího hráče utkání!