Nový ročník WSM Ligy zvedá svojí oponu. Jihlava zahájí první kolo doma s Prostějovem

04.09.2016 / Tomáš Lysý

Pouze devatenáct týdnů uplynulo od posledního mistrovského utkání Dukly v předchozí sezoně, kterou červenožlutí dotáhli až do baráže o extraligu. Nyní je na startu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník první ligy, která stejně jako loni ponese název WSM Liga. První kolo druhé nejvyšší české hokejové soutěže se odehraje ve středu 7. záři 2016 a Jihlava ho začne domácím soubojem proti Prostějovu. Zápas na Horáckém zimním stadionu začíná v tradičních 17:30. „Kéž by na první zápas přišli lidi, to by bylo úplně skvělé,“ přeje si Richard Diviš. Vyslyšte jeho přání a přijďte se podívat na vstup úřadujícího mistra WSM Ligy do nové sezony v čele s navrátilci Tomášem Čachotským nebo Adamem Zemanem!

Soutěž: Vyhrajte lístky na zápas Česko - Rusko
Dvě vstupenky výhercům se budou předávat o druhé třetině zápasu Dukla - Prostějov

Věděli jste, že?

V sezoně 2014/2015 odehrála Jihlava svůj první domácí zápas také proti Prostějovu? Jestřáby tehdy Dukla porazila 3:0. O všechny branky se postarali stávající hráči A-týmu: Michal Důras, David Březina a Filip Seman. Tehdy se ale nejednalo o první utkání Dukly v nové sezoně, ještě před tím totiž Jihlava zvítězila v prvním kole na ledě Motoru 4:1.

Kdyby se loňský jihlavský ročník opakoval, určitě by se nejen fanoušci Dukly nezlobili. Jihlava totiž během základní části skončila na druhém místě. Shodně poměrem 4:1 si hokejisté s Ježkem ve znaku poradili ve čtvrtfinále s Havířovem a v semifinále s přemožitelem Kladna, Ústím nad Labem. Červenožlutí tak celou WSM Ligu vyhráli a po dlouhých dvanácti letech se probojovali do baráže o extraligu, kde v konkurenci Litvínova, Karlových Varů a Slavie skončili na čtvrtém místě.

Kompletní přehled změn v kádru HC Dukla Jihlava

Sezona Dukle skončila až 22. dubna, což byl jeden z důvodů, proč trenéři změnili letní přípravu. Nechali se po vzoru aktuálních hokejových směrů inspirovat kratšími, ale mnohem intenzívnějšími tréninkovými jednotkami. Změnu doznal i hráčský kádr Dukly. V jihlavském kádru již nejsou na hostování hráči z Karlových Varů, kteří buď bojují o místo v kádru Energie nebo budou hrát za partnerské týmy klubu z lázeňského města. Do rakouského Zell am See odešel spolu s Markem Prokšem útočník Jan Kolář, jenž loni po příchodu na Vysočinu chytil druhý dech. Bijci Ondřej Malec a Pavel Mrňa nově působí ve Sheffieldu. Trenérskou a funkcionářskou kariéru za hráčskou vyměnil veterán Marek Melenovský.

Ticketportal, Live přenos

Na zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - přímý odkaz na zápas Jihlava - Prostějov, bližší info zde.
Všechny zápasy Dukla Cupu můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Výrazná jména eviduje Dukla také na postu příchodů. Je paradoxem, že dlouholetá ikona klubu, Tomáš Čachotský, si do extraligy odskočil právě loni, kdy se Jihlava dostala do baráže o nejvyšší soutěž. Nyní se ze Zlína vrací. Návrat hlásí také Adam Zeman, jenž loni působil v Olomouci, stejně tak jako Aleš Jergl. Posílení zaznamenala také obrana. Z mistrovského Liberce či Benátek nad Jizerou přišlo obranné duo Jiří Říha – David Kajínek. K ruskému obránci Alexanderu Grebenyukovi přibyl jeho krajan Jevgenij Kondratěv, jenž loni udivoval technikou v Havlíčkově Brodě. V útoku se bude chtít prosazovat slovenské duo Patrik Danišovský s Matejem Síkelou, do branky k Jakubu Škarkovi a Lukáši Sáblíkovi přišel Miroslav Svoboda.

Fanoušci Dukly by se mohli těšit na spolupráci Tomáše Čachotského s Adamem Zemanem a Richardem Divišem. Jasně to ukázal již zmiňovaný zápas proti Třebíči, kdy se "Čagi" zaznamenal dvě přesné asistence, "Zemič" se o jednou nahrávkou více podílel na všech gólech a "Divoch" zaznamenal dva góly s asistencí (více zde). Právě poslední jmenovaný si přeje, aby na první zápas proti Prostějovu bylo na stadionu co nejvíce diváků. „Kéž by na první zápas přišli lidi, to by bylo úplně skvělé,“ říká Richard Diviš za sebe i za celý tým, který bude zhruba měsíc postrádat zraněného kapitána Jiřího Dobrovolného.

Téma zápasu: Bývalí jihlavští beci Vojtěch Zadražil a Ondřej Šafář nyní za Prostějov

První zápas nové sezony bude hodně pikantní pro dva obránce, kteří ještě loni oblékali červenožlutý dres. Jedná se o Vojtěcha Zadražila a Ondřeje Šafáře, obranné posily prostějovských Jestřábů. „Zrovna ve středu (31.8. – pozn. aut.) jsem Vojtu viděl, byl jsem s ním v kontaktu, protože ho ve Frýdku sjel Radek Meidl. Má jedno oko, vypadá jak pirát, takže tady asi nastoupí s košíkem. Bydleli jsme víceméně o vchod vedle sebe, ale není jediný, na koho se z nich těším,“ vykládal již po posledním přípravném utkání s Třebíčí správně nabuzený Richard Diviš.

Jestřábi vedle těchto dvou příchodů zaznamenali další změny v týmu. V jejich kádru již není možno najít první ligou protřelé hráče jako Jiří Cetkovský, Jakub Čuřík nebo Marek Drtina. Do obrany vedle dvou výše uvedených hráčů přišel ze Šumperku Aleš Holík, jenž loni odehrál deset utkání za Zlín nebo Tomáš Kvapil, jenž se loni připravoval s Duklou. Prostějovští si hodně slibují také od zkušeného útočníka Lubomíra Korhoně nebo bývalých Kladeňáků, obránce Michala Gutwalda a forvarda Jana Rudovského.

Loňské vzájemné zápasy:

7. kolo: Prostějov - Jihlava 0:2
20. kolo: Jihlava - Prostějov 2:1
33. kolo: Prostějov - Jihlava 6:5
46. kolo: Jihlava - Prostějov 3:1

Sportovní manažer klubu Jiří Vykoukal, jenž je zároveň asistentem trenéra Kamila Přecechtěla, věří, že tyto a další změny pomohou Jestřábům zlepšit loňské šesté místo ve WSM Lize. Loni prostějovští skončili po základní části na výborném pátém místě a ve čtvrtfinále narazili na čtvrtou Slavii Praha. Dala se tak čekat poměrně zajímavá a vyrovnaná série, ale na ní na konec nedošlo. Pražané doma zvítězili 5:2 a 5:1 a po výhře v prvním utkání na ledě soupeře 6:2 měli najednou tři mečboly. Sešívaní hned první využili, když Prostějov ve čtvrtém utkání porazili 1:0 na samostatné nájezdy. Klub s velkou jestřábí hlavou ve znaku se bude moci tradičně spolehnout na bouřlivé domácí prostředí. Během dvou domácích čtvrtfinále se Slavií přišlo na prostějovský zimní stadion téměř devět tisíc diváků.

Ti si v přípravných zápasech příliš radosti neužili, Jestřábům se totiž spíše nedařilo. Výjimkou byly dvě výhry nad mezinárodními soupeři a nováčkem WSM Ligy. Prostějov postupně vyhrál v Tychy vysoko 7:3, doma ale stejnému soupeři podlehl 1:2. Poté přišla domácí porážka z dalším polským týmem, Krakowem, 3:5. Následně Jestřábi prohráli v nedalekém Přerově 2:5. Další domácí zápas proti Havířovu zůstal nedohrán za stavu 2:2, protože hráči AZetu odešli do kabin. Příprava Prostějova pokračovala doma i nadále, a to porážkou od Přerova 4:6, výhrou nad Budapeští 8:3 a prohrou s Třebíčí 2:4. Poslední dva zápasy předzávodního období sehráli Jestřábi proti Frýdku-Místku. Nováčkovi první ligy nejprve venku podlehli 2:5, stejným výsledkem jej poté doma v generálce na ligu porazili.

Poslední přípravný zápas Prostějova:

Prostějov - Frýdek-Místek 5:2.
Branky a nahrávky: 6. Luňák (Moskal, Krejčík), 45. Půhoný (Krejčík), 54. Protivný (Rudovský, Luňák), 56. Venkrbec (Luňák), 57. Káňa (Augustin, Rudovský) – 25. Jeník (Kovařčík, Meidl), 39. Franek (Káňa, Kovařčík).

Sestava Prostějova: Kantor – Pisarik, Protivný, Šafář, Vokurka, Kaluža, Kvapil, Kolář – Luňák, Venkrbec, Rudovský – Novák, Moskal, Káňa J. – Krejčík, Augustin, Půhoný – Švec, Hozák, Korhoň. Trenér: Kamil Přecechtěl.

ČTĚTE TAKÉ: Předsezonní preview obou týmů na hokej.cz:

HC Dukla Jihlava

LHK Jestřábi Prostějov

SEMIŠ POJISTIL VÝHRU. Poslední vzájemný zápas loňské sezony mezi Duklou a Prostějovem byl hodně vyrovnaný. Jestřábi šli do vedení na začátku 21. minuty, ale ještě do poloviny zápasu otočili skóre Jan Kolář s Markem Melenovským. Ošidný stav 2:1 pro Jihlavu vydržel až do předposlední minuty, kdy pojistil výhru domácích gólem do prázdné klece Filip Seman, který na obrázku stínuje před gólmanem Lubošem Horčičkou. Foto: Josef Plechatý

1. kolo WSM Ligy, středa 7. záři 2016:

HC Dukla Jihlava - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC AZ Havířov 2010 – HC Stadion Litoměřice (18:00)
Rytíři Kladno – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Slavia Praha – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
SK Kadaň – HC Frýdek-Místek (18:00)
HC Most – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)

2. kolo WSM Ligy, pátek 9. záři 2016:

Hokej Ústí nad Labem – SK Kadaň (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC Slavia Praha (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Frýdek-Místek (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Most (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – Rytíři Kladno (18:00)
Zápas ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava se odehraje 19.12.2016 v 17:30 - podrobnosti zde

3. kolo WSM Ligy, pondělí 12. záři 2016:

HC Dukla Jihlava - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Most – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno – HC Stadion Litoměřice (18:00)
SK Kadaň – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC Slavia Praha – HC AZ Havířov 2010 (18:00).